10 tips voor beginnende producers

28 Juni 2016

10 tips voor beginnende producers

We hebben een overzicht gemaakt van 10 handige tips voor (beginnende) producers; deze tips komen ongetwijfeld bij je nieuwste productie van pas.

1. Start je track met een voorgefabriceerde kick

Veel producers starten met een goed klinkende, reeds gemasterde kick: zowel bekende EDM artiesten zoals Laidback Luke als veel underground techno producers. Door te beginnen met een goed klinkende kick hoef je hier bij het starten niet al teveel aandacht aan te besteden en kun je je energie in het arrangement (het bouwen van de track) steken. Als je de track eenmaal volledig opgebouwd hebt, kun je je eigen, perfecte kick gaan maken en gebruiken.

2. Less is more

Beginnende producers hebben vaak de indruk dat een track zo veel mogelijk geluiden moet bevatten. Niets is minder waar! Probeer te werken met stiltes, wees niet bang om bepaalde elementen te verwijderen en laat sommige onderdelen in je track weg; dit zal juist voor meer aandacht op de andere geluiden zorgen! Daarnaast neemt ieder geluid een stukje extra headroom in beslag. Door bepaalde geluiden weg te laten kan een ander geluid vele malen beter overkomen.

3. Let op je levels

Hard is niet altijd goed! Tijdens het produceren is het belangrijk de levels (het volume) van je kanalen in de gaten te houden. Het is beter om een track zacht te produceren (en deze later in het masteringsproces luid te laten maken) dan om deze zo luid mogelijk te produceren. Sommige producers denken dat het verstandig is om de kick een flinke boost te geven in het laagfrequent gebied (20-125 Hz) maar dit zorgt vaak juist voor clipping. Daarnaast neemt de overstuurde, luide kick een groot deel van de headroom in beslag: dit wil je niet!

Let op je levels

4. Ontwikkel je eigen sound

Niets is zo belangrijk als het ontwikkelen van een eigen, unieke sound. Je kan een keer een track van je favoriete producer namaken om het productieproces onder de knie te krijgen, maar zorg er altijd voor dat een eigen serieuze track gebaseerd is op jouw inspiratie en ideeën!

5. Vraag om feedback

Wees niet bang om vrienden of andere producers om feedback te vragen. Er zijn op het internet veel fora waar je je track kan plaatsen met de vraag om feedback. Of je deze feedback vervolgens verwerkt is natuurlijk aan jou.

6. Gebruik externe gear

Een goede manier om je creatieve workflow te verbeteren is door externe gear te gebruiken. Denk hierbij aan MIDI apparatuur zoals een drumpad, live controller, keyboard of drumcomputer.

Live controller

Vergeet ook niet regelmatig nieuwe (eventueel gratis) plugins uit te proberen. Nieuwe tools kunnen voor veel vernieuwende inspiratie zorgen!

7. Investeer in eerlijke speakers

Als beginnende producer is er eigenlijk maar één hardwarevariabele waardoor je daadwerkelijk direct beter zal gaan produceren: goede, eerlijke monitor speakers. Als je start met oneerlijke studiomonitors zullen je producties hieronder lijden; door het oneerlijke klankbeeld zal je track op een professioneel systeem niet zoals bedoeld klinken. Kies dus direct voor goede studiomonitors!

8. Neem pauzes

Bij urenlang produceren raakt je brein gewend aan het geluid en de ruimte, waardoor je track ‘anders’ zal gaan klinken. Wij raden je aan regelmatig even pauze te houden en de ruimte te verlaten. Loop bijvoorbeeld in de buitenlucht een rondje! Als je te lang zonder pauze aan het produceren bent zal je al gauw merken dat je track bij de volgende keer terugluisteren heel anders klinkt dan in je gedachten.

9. Beluister je track in de auto

Huh, echt? Ja! Als je geen extra set professionele referentiemonitors hebt kun je altijd je track in de auto beluisteren: klinkt je mix daar zoals je wilt, dan ben je goed op weg!

10. Kijk hoe anderen te werk gaan

Er zijn op het internet enorm veel video’s te vinden van bekende producers en mix/master engineers die je laten zien hoe zij te werk gaan. Je kan enorm veel leren door mee te kijken met anderen. Kijk bijvoorbeeld op Dancefair TV voor tips in alle verschillende genres.

Dancefair

Je kan ook veel leren van producers uit je eigen omgeving; vraag of je eens een paar uurtjes bij iemand in de studio mag meekijken.

Wat zijn jouw producer tips?

Heb jij nog tips en/of technieken die je wil delen met andere producers? Plaats het in de comments hieronder!