3 tips voor digitale DJ’s vanuit een vinyl DJ perspectief

16 Februari 2017

3 tips voor digitale DJ’s vanuit een vinyl DJ perspectief

Zijn er bepaalde lessen die digitale DJ's wellicht van vinyl DJ's kunnen overnemen? Gastredacteur STEF kwam met een aantal bruikbare tips!

In DJ-land heerst de eeuwige discussie tussen de verschillende vormen van draaien. Is vinyl beter of is het gebruik van een controller of een USB stick/CD's toch het best? Ik zal mij hier niet in mengen door geen waardeoordeel te geven. Ik ben van mening dat DJ’s in alle soorten (en maten) veel van elkaar kunnen leren. In dit artikel zal ik ingaan op een aantal lessen die de digitale DJ kan leren van de vinyl DJ.

Leer je trackcollectie door en door kennen

Dat het kopen van vinyl duurder is dan het kopen van digitale muziek is een feit. Dit klinkt nadelig, maar het brengt ook voordelen met zich mee. Zo denk je meer na over de muziek die je koopt: dit heeft als direct gevolg dat je achter (bijna) elke plaat staat die je koopt. Een ander voordeel is dat er meer tijd zit tussen nieuwe batches van platen. Wat?! Is dat een voordeel? Ja, dat is een voordeel. Zo besteed je meer tijd aan het beluisteren van je platen waardoor je ze door en door kent (dit is van essentieel belang bij het draaien van een goede set). Je kan je platen beter timen en op elkaar afstemmen zodat je op elk moment in je nummer weet wat er gaat gebeuren. Het komt er op neer dat je als digitale DJ ook de tijd moet nemen om je platen goed te kennen. Kwantiteit betekent niet direct kwaliteit!

Laurent Garnier met zijn vinylcollectie Laurent Garnier en zijn grote vinylcollectie. Foto door thestar.ie

Denk goed na over welke platen je meeneemt naar je gig

Als een vinyl DJ zijn volledige oeuvre mee zou nemen naar een optreden dan zou zijn rug het begeven na twee keer draaien. Hij is dus genoodzaakt om een selectie van zijn platen mee te nemen. Een tweede ‘selectieronde’ dus. Hier kunnen sommige digitale DJ’s iets van leren. Wanneer je een harde schijf meeneemt van een terabyte gevuld met je volledige collectie, zie je ten eerste door de bomen het bos niet meer en ben je ten tweede sneller geneigd om ook je mindere platen toch te draaien. Houd je USB-stick (of harde schijf) klein en probeer de beste platen uit te kiezen!* Natuurlijk is hierin wel een uitzondering voor drive-in DJ’s, die vaak hun gehele collectie mee móeten nemen.

* Een ook niet onbelangrijk argument hiervoor is dat spelers met Rekordbox integratie officieel geen USB media groter dan 32GB ondersteunen. In de praktijk werken grotere devices vaak wel, maar het risico op storingen is groter boven de 32GB.

Niet te veel trucjes

Focus je tijdens je set op je platenkeuze en techniek. Het belangrijkste is de ‘rode draad’ in je DJ set (alle platen sluiten goed aan en er zit een bewuste volgorde in de tracks) en dat je overgangen soepel en natuurlijk zijn. Teveel ‘trucs’ werken uiteindelijk averechts! Met alleen vinyl is het maken van loopjes niet mogelijk en daarnaast zal je een vinyl DJ niet snel zijn set zien opvullen met effecten en filters: let er als digitale DJ ook op dat je dat niet teveel doet.

Probeer deze tips op te volgen en je zal zien dat je een professionelere set draait, waar je zelf volledig achter staat. Je zal er zelf meer plezier uit halen en een gevoel van euforie ervaren wanneer het publiek los gaat en waardering toont voor die ene plaat waarnaar jij al zó lang uitkijkt om te draaien.

Deze blog is geschreven door Steve Jonk (STEF) - Haarlemse DJ/producer en uiteraard vaste klant bij ToneControl!