• Faillissement Soundcloud op de loer: dek jezelf op tijd in (Nederlands)
  • Soundcloud may go bankrupt: take your measures (English)
  • Vandaag besteld, morgen in huis!
  • 023-5749408

Faillissement Soundcloud op de loer: dek jezelf op tijd in

Op 24 september 2017 door Shahab
Tips

Faillissement Soundcloud op de loer: dek jezelf op tijd in

Al enige tijd is bekend dat het financieel niet zo goed gaat met Soundcloud. Je zou dus uit voorzorg een aantal maatregelen moeten treffen om je Soundcloud muziek te beschermen. Daar is een 4-stappenplan voor. †

Soundcloud heeft meer dan 40% van haar personeel ontslagen en twee van de kantoren gesloten. Dit is allemaal in de afgelopen paar maanden gebeurd. Dat het financieel erg slecht gaat met de muziekstreaming dienst is dus vrijwel zeker. We hopen dat de problemen weer wegzakken maar kunnen niet toekijken en eventueel de dupe worden van het faillissement. Het is verstandig je content op Soundcloud te beschermen. Hieronder benoemen wij vier stappen in hoe je dat het beste kunt doen.

1. Bewaar een backup van je muziek en mixtapes op een externe harde schijf

Misschien wel een van de meest lullige manieren om je muziek kwijt te raken is wanneer een onlinedienst ermee stopt, volledig buiten jouw macht om. Je wilt niet afhankelijk zijn van een miljoenenbedrijf want er kan veel veranderen binnen dat soort organisaties, en vaak gebeurt dat zonder dat de consument daar in eerste instantie over gewaarschuwd wordt. Voorbeelden zijn algemene voorwaarden die veranderen (Soundcloud), ze kunnen aangeklaagd worden (Mixlr) of ze weigeren zich aan te passen (MySpace).

Dit is wat je moet doen. Zorg altijd dat je al je muziekbestanden per direct (ook) opslaat op een externe schijf.

2. Zet je mixtapes en podcasts over op Mixcloud

Sowieso is Soundcloud niet bedoelt voor mixtapes. Dus heb je veel langdurige sets, zet ze dan op Mixcloud. Die leveren een groter bereik voor mixtapes en hebben nu ook geen financiŽle problemen.

Als je vaak mixtapes maakt is het de overweging waard om je in te schrijven bij een muziek marketingdienst zoals Buzzsprout. Zij hosten en spreiden mixtapes op verschillende kanalen op het web. Daardoor haal je een veel groter bereik wat resulteert in meer views, shares, likes en reposts. Bovendien is Buzzsprout nog niet uitgemolken (zoals erg veel gelijkwaardige muziek marketingdiensten zijn) dus je hebt enigszins kan op uitblinken als je je aanmeldt.

3. Zet je originele muziek op iTunes en Spotify

Soundcloud is misschien wel razend populair voor djís en producers onderling, maar daarbuiten valt het reuze mee en zijn er andere partijen die het op grote schaal veel beter doen. Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om je muziek op Spotify en Apple Music te krijgen. Daarnaast is Bandcamp een dienst waar je je muziek beschikbaar kan stellen tegen een door jou bepaalde tarief. Een functie die Soundcloud niet heeft.

4. Upload je mixtapes op Youtube

Desondanks dat Youtube een video streaming dienst is, is het een van de meest populaire platformen waar (nieuwe) muziek ontdekt wordt. Mixtapes zitten in een grijs gebied wat betreft upload rechten, maar Youtube is niet zo strikt als dat het voorheen was. Zorg ervoor dat je de titels van alle nummers uit je mixtape benoemt in de omschrijving. Dan moet het bijna altijd goed gaan.

Het is erg makkelijk om je mixtape in een video te verwerken. Je kan software gebruiken als iMovie of Windows Movie maker. Sleep het audio bestandje in de software en voeg er bijvoorbeeld een mooie afbeelding en je unieke logo aan toe. De invulling ligt natuurlijk bij je zelf. Probeer te spieken bij andere uploaders om te zien wat strategisch goed werkt om meer views te krijgen.

Conclusie

De laatste aantal maanden is Soundcloud vaak in het nieuws geweest en vrijwel iedere keer omdat ze het zo zwaar hebben door de opkomst van platformen als Apple Music en Spotify. Het is dus belangrijk om jezelf en je muziek op tijd in te beschermen. We hopen natuurlijk dat Soundcloud de heftige concurrentie overleeft maar door deze vier stappen te volgen dek je je in tegen de problemen waar Soundcloud mee stoeit.

Comments