Beginnen met DJ'en: hoe start ik?

30 Juni 2016

Beginnen met DJ'en: hoe start ik?

Wil je beginnen met DJ’en maar weet je niet welke apparatuur je moet kopen? We hebben de verschillende keuzes voor je op een rijtje gezet.

MIDI, USB/CD of vinyl?

Er zijn eigenlijk drie opties voor beginnende DJ’s: draaien met een MIDI controller, USB-/CD-spelers (standalone) of vinyl. We zullen de drie categorieën met een aantal veel verkochte voorbeeldproducten hieronder toelichten.

Draaien met een MIDI controller

Draaien met een MIDI controller is veruit de voordeligste optie. Omdat de computer het denkwerk uitvoert en je vaak al over een laptop beschikt, is dit voor velen een snel gemaakte keuze. MIDI controllers zijn beschikbaar in allerlei soorten met maten. Daarbij kun je een aantal keuzes maken.

Wel of géén ingebouwde geluidskaart?

Allereerst is er de keuze of je kiest voor een controller met ingebouwde geluidskaart. Met een ingebouwde geluidskaart is het mogelijk om tracks voor te beluisteren met een hoofdtelefoon en via de master output een signaal naar de speakers te sturen. Een controller zonder ingebouwde geluidskaart is wel goedkoper, maar biedt dus níet de functie om voor te beluisteren - iets dat redelijk essentieel is bij het DJ’en. Heb je nog geen goede externe geluidskaart met 4 outputs (2 x 2 stereo kanalen)? Kies dan dus voor een controller met ingebouwde geluidskaart.

Traktor Control S4 MK2 Midi Controller

Traktor Kontrol S4 MK2: een controller met een uitgebreide interne geluidskaart

Welke DJ software?

Vervolgens zul je zien dat er verschillende soorten DJ programma’s zijn, waarvan Serato DJ, Rekordbox DJ, Traktor, en Virtual DJ de meest bekende zijn. Uiteraard is er geen DJ software die wij absoluut aan- of afraden; welke DJ software je kiest is afhankelijk van je eigen voorkeuren en de gekozen controller. De meeste DJ controllers worden met één van de eerder genoemde programma’s geleverd en zijn ofwel voorzien van een beperkte (‘limited edition’), of van een volledige uitvoering van de software.

Hoeveel kanalen?

Vaak is er de keuze tussen 2- of 4-kanaals DJ controllers. In de meeste gevallen zijn twee kanalen al voldoende voor zowel beginnende als gevorderde DJ’s. Wil je experimenteren met meerdere kanalen, vind je het leuk om creatief alle kanten op te kunnen (bijvoorbeeld door te samplen) of wil je externe apparatuur aansluiten? Dan valt de keuze al gauw op een 4-kanaals DJ controller.

DDJ-RZ: een uitgebreide 4-kanaals Rekordbox DJ controller

De DDJ-RZ: een uitgebreide 4-kanaals Rekordbox DJ controller

Wat is mijn draaistijl?

Vervolgens zul je je moeten afvragen wat jouw draaistijl is. Wil je veel mixen in Rekordbox DJ met een controller met de lay-out van een clubset? Kijk dan bijvoorbeeld naar de DDJ-RR (2-kanaals) of DDJ-RX (4-kanaals). Heb je minder budget? Dan is de DDJ-RB wellicht een goede optie. Mix je veel in sync met samples, (vocal) loops en effecten dan zijn de Traktor Kontrol S5 of Traktor S8 goede keuzes. Ben je op zoek naar een krachtige Serato controller met schermen om alle functies binnen deze software aan te sturen en weer te geven? Dan is een controller als de Numark NV II waarschijnlijk wat jij zoekt.

Draaien met een USB/CD speler

Een standalone apparaat, waarmee je kan draaien met USB of CD, is vaak iets duurder dan een MIDI controller omdat hier geen computer bij benodigd is. Een kleine computer is als het ware al ingebouwd in deze apparaten.

All-in-one of Table top?

De keuze kan gemaakt worden tussen een all-in-one apparaat of losse table top spelers met een DJ mixer ertussen. Bij een all-in-one device zijn de mixer en spelers geïntegreerd in één apparaat. Denk hierbij aan de Pioneer XDJ-RX of Denon MCX8000. Deze apparaten werken met USB (mocht je ook CD’s willen kunnen draaien, dan is de XDJ-R1 een optie) en er is géén losse computer benodigd (optioneel kan deze wel ingezet worden).

Pioneer XDJ-RX

Pioneer’s XDJ-RX: de bekendste standalone controller

Table top spelers zijn ‘losse’ CD/USB spelers zoals de Pioneer CDJ-2000 NXS2, Pioneer XDJ-1000 of bijvoorbeeld de Numark NDX-500. Deze spelers worden vaak in een set van twee aangeschaft en gecombineerd met een losse DJ mixer. Losse spelers zijn vaak duurder dan een all-in-one apparaat of een MIDI controller maar zijn wel modulair; ze kunnen gecombineerd worden met meerdere spelers of een losse DJ mixer naar keuze.

Pioneer CDJ-2000 NXS2

Een NXS2 DJ set met losse tabletop spelers

DJ mixer kiezen

Bij table top spelers is er nog de keuze voor een DJ mixer. Je kan kiezen voor een mixer mét of zónder effecten. Een voorbeeld van een 2-kanaals DJ mixer zonder effecten zijn de Numark M2 en Allen & Heath Xone 23, waarbij de laatstgenoemde alleen voorzien is van filters. De iets geavanceerdere Pioneer DJM-350 beschikt bijvoorbeeld wel weer over een aantal effecten (en bovendien kun je hiermee direct je mix opnemen op USB).

Een voorbeeld van een 4-kanaals mixer zónder effecten is de Allen & Heath Xone 43 (deze heeft wel filters) of de legendarische Xone 92 en Rane MP2015 (idem). 4-kanaals mixers met effecten zijn bijvoorbeeld de clubstandaard Pioneer DJM-900 NXS2, DJM-850 of Xone DB2 en Reloop RMX-60.

Xone Mixer

De mixersectie van een 4-kanaals Xone 92 DJ mixer

Sommige mixers zijn perfect voor zowel mixen als scratchen. Deze mixers zijn voorzien van speciale crossfaders. Voorbeelden hiervan zijn de Pioneer DJM-S9, Rane TTM-57 MKII en Traktor Kontrol Z2. Deze worden over het algemeen in combinatie met DJ software gebruikt.

Draaien met vinyl

Ook zijn er nog veel DJ’s die draaien met vinylplaten en dus voor draaitafels (platenspelers) kiezen. Er bestaan twee soorten draaitafels: belt drive en direct drive, waarbij de laatste vanwege zijn sterkere motor vooral geschikt is voor gebruik door DJ’s.

Jarenlang was de legendarische Technics SL-1200 dé keuze voor DJ’s. Binnenkort verwachten we een nieuwe oplage van deze speler: de Technics SL1200G. Andere bijzonder goede opties zijn draaitafels met sterkere motors zoals de Pioneer PLX-1000 en Reloop RP-7000 (bij deze draaitafel kun je de ‘koppel’/torque zelfs instellen!).

Reloop RP-7000

Reloop’s RP-7000 direct drive draaitafel

Bij een set van twee draaitafels dient ook nog een mixer gekozen te worden. De eerder genoemde mixers zijn hier ook goede keuzes. Ook hier kan je jezelf weer de volgende vragen stellen: ‘Met hoeveel kanalen wil ik mixen?’ en ‘Wil ik effecten gebruiken?’.

Conclusie

Er zijn veel opties om te draaien, er is echter géén perfecte optie. De voor jou perfecte DJ apparatuur is compleet afhankelijk van je eigen ervaring en draaistijl. We hopen dat je iets aan de bovenstaande uitleg hebt gehad. Voor vragen kan je natuurlijk altijd bij ons terecht!