Biografie: Paul Kalkbrenner

30 Augustus 2017

Biografie: Paul Kalkbrenner

Hij is één van de meest excentrieke en tegelijkertijd ook één van de grootste techno supersterren. Onder de naam Paul Kalkbrenner bracht hij maar liefst zeven verschillende albums uit, te beginnen met de eerste genaamd Superimpose in 2000.

Pauls muziek valt in principe onder de brede verzamelnaam ‘techno’, maar deze artiest vindt toch zijn eigen weg op een hele unieke, melodieuze wijze. Van energiek tot aan extase en absurditeit weet hij telkens een eigen unieke touch te geven aan zijn producties en shows. Maar aan de andere kant wist hij ook twee jaar achter elkaar de mainstage van Tomorrowland te veroveren, dat voornamelijk bestaat uit de meest commerciële muziekstijlen als progressive house en EDM.

Paul was 12 jaar oud toen de Berlijnse muur viel in 1989. Voor de Duitse hoofdstad was dat het moment dat techno een vorm van expressie werd. In 1992 begon hij samen met zijn vriend Sascha Funke te draaien in lokale clubs. Al snel begon muziek de overhand te krijgen in Pauls leven wat resulteerde in eindeloze weekenden en het verzamelen en produceren van tracks. Al snel ontdekte hij dat zijn passie bij liveoptreden ligt. In 1999 bracht hij zijn allereerste plaat uit op het platenlabel van Allen Alien. Toentertijd was de Berlijnse techno erg donker en paste goed in het underground cultuur. Volledig tegenovergesteld kwam Kalkbrenner met melodieuze, warme tracks. Het onderscheid dat hij maakte werd erg positief ontvangen door de bezoekers van het Berlijnse nachtleven. Zo goed dat hij in 2001 al met zijn tweede album kwam.

Pauls profiel is zo bijzonder dat hij in 2004 door Hannes Stoehr gevraagd werd om de hoofdrol te spelen in zijn film “Berlin Calling”. Ook alle soundtracks in die film zouden door Kalkbrenner gemaakt worden. De film werd een groot succes en heeft jarenlang in de toplijsten gestaan. Tot op heden is Berlin Calling een populaire titel in de muziekindustrie en weet op een hele bijzondere wijze de excentrieke nachtcultuur van Berlijn te omschrijven.

Vandaag de dag is Paul nog steeds een groot succes en daarmee een van de weinige techno artiesten die naast live sets ook concerten geeft. Vorig jaar stond hij nog in de Amsterdamse HMH. In oktober, tijdens ADE, host hij zijn eigen avond in samenwerking met Europa’s grootste techno-organisatie Awakenings.