Broadcast een DJ set live naar Social Media

19 December 2016

Broadcast een DJ set live naar Social Media

Wil jij een DJ set streamen op het internet via Facebook Live of een andere streaming website? Hier een aantal tips hoe je dit het beste kan aanpakken!

Als DJ kan het erg interessant om live jouw eigen DJ sets te streamen naar bijvoorbeeld Instagram of Twitch. Ben jij benieuwd hoe dit precies werkt of hoe je dit nog beter kan aanpakken met externe apparatuur? Lees dan verder!

We zijn live in 3...2...1...!

Het streamen van DJ sets is deze dagen de normaalste zaak van de wereld geworden. Bijna elk sociaal platform heeft dan tegenwoordig ook de optie om te live-streamen naar al jouw fans en kijkers, de bekendste hiervan zijn natuurlijk platformen als Instagram, Facebook, Twitch, Youtube etc. Veruit de gemakkelijkste wijze om te livestreamen is via een smartphone of tablet met de desbetreffende app voor het platform naar keuze. Film je zelf vanuit een interressante hoek terwijl je aan het draaien bent en start de livestream! "Maar het geluid klinkt dan echt voor geen meter" denk je dan... Gelukkig zijn daar tegenwoordig verschillende oplossingen voor! De meest voor de hand liggende tools voor de job komen in de vorm van de IK Multimedia iRig Stream of de Evermix Evermixbox 4(kies hierbij ook een tulpkabel). Beide units converteren een tulp input (vanuit jouw DJ set) naar een formaat dat in je telefoon past, zo dat je in een handomdraai jouw livestream is voorzien van hoge kwaliteit audio! 

Vanaf een computer Livestreamen met een externe geluidskaart/webcam

Natuurlijk is het ook een optie om vanaf een desktop computer of laptop een DJ set te livestreamen naar Youtube, Facebook of Twitch. Je kan hiervoor eventueel de ingebouwde camera van jouw computer gebruiken of kiezen voor een externe camera/webcam. Om een camera en de geluidsbron goed in te stellen raden wij het gebruik van de gratis externe streaming software 'OBS Studio' aan. Natuurlijk wil je de geluidsbron zo goed mogelijk streamen, daarom is een externe geluidskaart met stereo input van belang. Kies bijvoorbeeld voor de betaalbare Behringer UCA202 (kies hierbij ook een tulpkabel) of ga voor een wat strakkere weergave met de Focusrite Scarlett 2i2 MK3 (kies hierbij ook een tulp naar jack kabel). Een geluidskaart verbind je uiteraard met de kabels aan de REC OUT (record output) van de gebruikte DJ mixer.

Voor streamen op zowel PC als telefoon geld uiteraard altijd de regel: zorg dat het signaal niet clipt! Als de meters in het rood slaan kan je er met zekerheid vanuit gaan dat de luisteraar aan de andere kant van de stream niet een hele prettige ervaring heeft. Voorkom dus ongewilde vervormingen door het signaal netjes in het groen te houden!

Als het goed is kan je met deze informatie nu aan de slag met het live-streamen van jouw set. Veel succes, en natuurlijk heel veel plezier gewenst!