Broadcast een DJ set met Facebook

2 Januari 2018

Broadcast een DJ set met Facebook
Wil jij een DJ set streamen op het internet via Facebook Live of een andere streaming website? Hier een aantal tips hoe je dit het beste kan aanpakken!

Als DJ kan het erg interessant zijn om soms live eigen DJ sets te streamen via bijvoorbeeld Facebook Live. Ben jij benieuwd hoe dit precies werkt of hoe je dit nog beter kan aanpakken met externe apparatuur? Lees dan verder!

Mobiel naar Facebook Live streamen

Veruit de gemakkelijkste wijze om te livestreamen is via een smartphone of tablet met de reguliere Facebook of Facebook Pagina's applicatie. Plaats het apparaat op een verhoging zodat de DJ set, de persoon achter de DJ set of het publiek goed te zien is en start de livestream. Op deze manier kan je via de interne microfoon van het gebruikte apparaat op Facebook livestreamen. Onthoud dat omgevingsgeluid nu altijd hoorbaar is en de interne microfoon bovendien snel zal 'clippen' bij een luid ingangssignaal.

Een externe TRRS microfoon gebruiken op een mobiel apparaat

Onthoud dat de kwaliteit van een interne microfoon op een smartphone of tablet vaak niet bepaald overweldigend is. Wij raden dan ook aan om bij serieus livestreamen gebruik te maken van een externe geluidskaart met line-level input. Een perfecte, betaalbare keuze voor dit doeleinde is de IK Multimedia iRig 2 audio interface. Op deze interface kun je op de 1/4 inch (6,35mm jack) instrument input gemakkelijk een lijn-level bron aansluiten, zoals bijvoorbeeld de record output van een DJ mixer! Ook is het mogelijk om op de iRig 2 het volume van het ingangssignaal af te stellen. Het enige dat je vervolgens nog nodig hebt om te kunnen livestreamen met deze interface is een tulp naar jack kabel (je hebt maar één van de connectors aan beide kanten nodig!).

iRig 2

Het is belangrijk dat het apparaat dat gebruikt wordt een audiosignaal kan ontvangen via de minijack aansluiting; met de meeste moderne smartphones en tablets is dit mogelijk. Als het mogelijk is om in-ear oordoppen met een microfoontje te gebruiken op jouw Android, iPhone, iPad, iPod Touch, dan kan ook de iRig 2 gebruikt worden!

Vanaf een computer naar Facebook Live streamen met een externe geluidskaart/webcam

Natuurlijk is het ook een optie om vanaf een desktop computer of laptop een DJ set op Facebook Live te streamen. Je kan hiervoor een eventuele ingebouwde camera van een computer gebruiken of kiezen voor een externe camera/webcam. Om een camera en geluidsbron goed in te stellen raden wij het gebruik van de gratis externe streaming software 'OBS Studio' aan. Natuurlijk wil je de geluidsbron zo goed mogelijk streamen, daarom is een externe geluidskaart met stereo input van belang. Kies bijvoorbeeld voor de betaalbare Behringer UCA202 (kies hierbij ook een tulpkabel) of de erg kwalitatieve Focusrite Scarlett 2i2 MK2 (kies hierbij ook een tulp naar jack kabel). Een geluidskaart verbind je uiteraard met de kabels aan de REC OUT (record output) van de gebruikte DJ mixer. Een andere alles-in-een optie voor streaming is de Zoon Q2n; een 720p/1080p videocamera met 120dB SPL input met autogain. Stel het opnameniveau in en begin met livestreamen! Veel plezier.