De avond openen: pas jij je aan?

24 Oktober 2017

De avond openen: pas jij je aan?
Je krijgt de eer om te draaien op een feestje, maar deze keer draai je een openingsset. Je draait normaliter gemiddeld op 128 BPM, maar je weet dat de DJ’s na jou tussen de 120 en 130 BPM draaien. Pas jij je aan of begin je direct met je knallers?

De kunst van het draaien omvat veel meer dan het leren beatmatchen. Al helemaal in de hedendaagse manier van DJ-en, waarbij mixen al lang geen kunst meer is. Belangrijker, en tevens veel lastiger om aan te leren, is dat je begrijpt wat je positie is, hoe je een “verhaal” vertelt in je set, hoe je publiek zich voelt en hoe je (oog)contact maakt met de meest energieke enkeling in de zaal die iedereen aan het dansen kan krijgen. Kortom, je moet leren, begrijpen en kunnen entertainen als een professionele storyteller. Is dat haalbaar als je altijd 128 bpm door de speakers dreunt?

Misschien wel, maar als je opkomend bent in je vak zal je gevraagd worden omdat je een toffe peer bent met een groot netwerk. En niet omdat jouw aanwezigheid garantie biedt voor een uitverkochte avond. Er wordt van je verwacht dat je een hele vette set neerzet, en of je het wilt of niet, je zal je aan moeten passen aan de sfeer op dat tijdstip.

Dit is natuurlijk heel erg breed genomen en we kunnen er van uitgaan dat het binnen ieder genre en op elke locatie anders is. Het bovenstaande is bovendien een ongeschreven regel. Als jij de zaal om 21:00 uur los weet te krijgen met happy hardcore ben je een flinke strijder met een ongekende dosis talent en moet je vooral blijven doen wat je doet.

Hier in Haarlem werd dit een interessant discussiepuntje, dus wij zijn erg benieuwd naar jullie opinie. Pas jij je set aan aan de tijd waarop je draait? En hoe doe je dat? Laat het ons weten in de comments.