Is streamen de toekomst van het DJ-en?

20 November 2017

Is streamen de toekomst van het DJ-en?
Genadeloos snel internet zorgt er tegenwoordig voor dat mensen hun muziek streamen. Je muziekbibliotheek waar je zoveel tijd in hebt gestoken lijkt steeds minder waard te worden en de voorkeur gaat steeds meer uit naar Spotify en Apple Music. Wat betekend dit voor de DJ?

Vijftien jaar geleden was het nog normaal om naar de Free Record Shop te gaan voor nieuwe muziek op CD. Met de opkomst van snel internet verschoof de markt naar online downloaden. MP3tjes waren de standaard. Je digitale muziekbibliotheek was iets om trots op te zijn. Maar zelfs dat is tegenwoordig verleden tijd voor de muziekliefhebber. Want voor een tientje de maand heb je toegang tot een database met miljoenen nummers op Spotify of Apple Music. Handig? Zeker! Gemakkelijk? Zondermeer. Maar persoonlijk? Dat lijkt af te nemen. Met een druk op de knop bepaalt het algoritme namelijk waar jij graag naar luistert op moment dat je op je fiets naar werk gaat. Vaak heb je niet eens door naar welke artiest je luistert. Je luistert gewoon, en het klinkt je als muziek in de oren.


Voor de hedendaagse DJ is dat anders. Voor hun is het namelijk wel van belang dat de muziek als audiobestand op de schijf staat. Bij optredens stel je een bijpassende lijst op en dat neem je op een USB-stick mee naar locatie. Eigenlijk is dat een hele ouderwetse manier van werken. Is dat iets wat wij als DJ graag anders zouden zien, of blijven we lekker old scool hangen aan onze MP3’s/WAV’s (en dan heb ik het niet eens over de echte platengravers op vinyl)?


Het is niet gek als Pioneer DJ en andere grote spelers spoedig met een streamingdienst gaan komen. Hoe zou dat dan werken? Wellicht een S(potify)DJ-4000NXS met ingebouwde wifi en Spotify app? Dit zou betekenen dat de clubs een abonnement hebben lopen op de muziek die jij straks draait. En met een druk op de knop draait DJ Basstiaan hetzelfde nummer waarvoor jij een urenlange zoektocht hebt verricht. Door beat- en keysync zal de overgang altijd goed zijn. Desondanks dat Bastiaan het nummer nog nooit eerder heeft beluisterd. Wat blijft er dan nog over van het artistieke element van de DJ?


Anderzijds biedt het voordelen. Hoe vaak moet een kroeg DJ de allerbeste verzoekjes afwijzen? Maar niet alleen de kroeg DJ heeft hier profijt van. Het is simpelweg een stukje gemak die we nog niet kennen, en daarom weerstand tonen. Bovendien geeft het een DJ kansen die zonder deze feature misschien niet benut zouden worden, want iedere DJ heeft wel eens een nummer willen draaien die hij/zij op dat moment niet bij zich had.


Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij van deze ontwikkeling?