Digitaal masteren: de toekomst?

8 Juli 2016

Digitaal masteren: de toekomst?

Wil je voordelig en snel digitaal je nieuwste tracks laten masteren? Dat kan via de online mastering software van LANDR. Hoe goed en betrouwbaar is deze dienst nu eigenlijk? We vroegen het aan Arjan Rietvink, de mastering engineer van onder andere Armin van Buuren en Nicky Romero.

Wat is LANDR?

LANDR is eenvoudige, betaalbare, online masteringsoftware. Deze software werkt volgens een simpel principe: upload je nieuwe track in de software (of op de website), beluister de preview, selecteer de gewenste ‘loudness’ en download de gemasterde versie.

De geavanceerde software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om het proces dat (mensachtige) mastering engineers doorlopen tijdens het masteren van een track nauwkeurig te kopiëren. LANDR is niet beperkt tot één genre: alles kan gemasterd worden. Inmiddels zijn er (sinds 2014) al 2 miljoen tracks online gemasterd!

Bij het uploaden van een track wordt deze vergeleken met soortgelijke, eerder gemasterde tracks uit de LANDR database om de productiestijl en het genre te herleiden. Vervolgens past LANDR een aantal technieken op de track toe waaronder equalizing, multi-band compressie, limiting en stereo enhancement. Er wordt géén gebruik gemaakt van presets.

Wat kost LANDR?

Met LANDR is het mogelijk om gratis maandelijks twee 192kHz MP3’s te masteren (perfect voor uploads op bijvoorbeeld SoundCloud). Tegen een betaling vanaf $ 4 per maand is het mogelijk om ongelimiteerd 192kHz MP3’s te masteren. WAV masters kunnen met dit abonnement bijgekocht worden (vanaf $ 9,99 per versie). Voor $ 39 per maand kunnen ook WAV bestanden ongelimiteerd gemasterd worden. Bekijk de volledig prijslijst hier.

Automatisch of conventioneel masteren?

Het team van Arjan Rietvink Online Mastering houdt zich al sinds 1996 bezig met het mixen en masteren van tracks van producers als Nicky Romero, Armin van Buuren en Ferry Corsten. Het bedrijf biedt betaalbare online WAV mastering opties zowel als stereo-, stem- en multitrack mixing/mastering (allen uitgevoerd door een professionele mastering engineer). Wij vroegen Arjan Rietvink naar zijn visie op de digitale online masteringservice van LANDR.

Een expert aan het woord

Volgens Arjan is het belangrijk dat het laatste deel van het productieproces uitgevoerd wordt door een mastering engineer: je kunt deze persoon namelijk precies vertellen hoe jíj wilt dat jouw track gaat klinken. Hij gelooft er niet in dat jarenlange expertise en ervaring van een mastering engineer in een algoritme berekend kunnen worden. Daarnaast levert een specialist vaak bruikbare input en feedback aan de producer met betrekking tot het beter laten klinken van de producties. Door een echte mastering engineer wordt aandachtig geluisterd naar de track, worden eventueel referentie tracks beluisterd en worden opmerkingen van de klant uitgebreid bestudeerd. Na het masteringproces is er nog ruimte voor eventuele feedback en zijn er bovendien 3 gratis revisies inbegrepen. WAV mastering kost bij Arjan Rietvink Online Mastering zo’n € 45 per track.

De toekomst van mastering

Er is steeds meer vraag naar ‘stem mastering’, een techniek waarbij de belangrijkste (meestal zes) elementen van een track los aangeleverd worden. Denk aan een verdeling van kick, percussie, baslijn, lead, vocals en ‘rest of the mix’. Omdat de sporen apart worden aangeleverd kan de mastering engineer veel meer controle krijgen over bijvoorbeeld het laag van de kick en baslijn. Dit is juist bij het maken van een luide master (wat veel producers tegenwoordig willen) erg van belang. Stem mastering is iets duurder dan WAV mastering: dit kost zo’n € 75 voor een track met 4 sporen (met een meerprijs van € 10 per extra spoor). Bij een platform als LANDR is het wel mogelijk om losse bestanden aan te leveren, maar deze worden dan individueel gemasterd. Het programma houdt geen rekening met de stems en positie van deze sporen in de track, noch met het harmonische geheel van de losse onderdeken - iets dat een menselijke mastering engineer wel doet.

Voor wie is LANDR interessant?

Met LANDR zijn al meer dan 2 miljoen tracks online gemasterd, waarschijnlijk mede vanwege het feit dat je er 2 gratis per maand kan masteren (en dat het sowieso voordelig is). Als we echter naar de feiten kijken valt het volgens Arjan (en vele anderen) tegen hoe goed geautomatiseerd masteren is: soms pakt het goed uit, maar vaak valt het heel erg tegen. Zeker als je een A-B vergelijking maakt.

Is er nood aan analoge gear bij mastering?

Bij LANDR wordt geen analoge gear gebruikt bij het masteren, maar is dit bij elke professionele mastering engineer dan wel het geval? Zeker niet. Volgens Arjan Rietvink is het niet essentieel om analoge apparatuur in te zetten. Vanwege zijn huidige prijsniveau en de service (het gemakkelijk aanbieden van revisies) is dit ook moeilijker. “Je zou van ieder analoog apparaat foto’s moeten maken van de stand van de knoppen om deze later weer exact zo te kunnen instellen, als dit überhaupt lukt”. Daarnaast geeft Arjan aan dat klanten vaak een half jaar later nog terugkomen voor een radio edit van een gemasterde track. Met een aantal muisklikken is het oude project dan weer geopend en wordt een master gemaakt die precies hetzelfde klinkt als de extended mix. Tevens is het verschil tussen een digitaal en analoog gemasterde track bijzonder moeilijk te horen, zowel in een club als op een gemiddeld audiosysteem.

Conclusie

Wellicht is een platform als LANDR vanwege de prijs interessant, maar kan het algoritme ooit zo goed worden als de menselijke factor tijdens het masteren? Wil je snel een nieuwe track masteren voor gebruik tijdens je DJ set, dan is LANDR een handige, snelle en voordelige optie. Wil je je productie echt releasen dan raden we aan om toch echt met een mastering engineer van vlees en bloed samen te werken. Het feit dat de mastering engineer daadwerkelijk luistert naar jouw track en naar de positie en harmonie van de elementen, zorgt uiteindelijk voor veel meer mogelijkheden en dus een betere master.


Wij danken graag Arjan Rietvink Online Mastering voor de uitgebreide visie en toelichting. Uiteraard zijn we ook benieuwd naar jouw mening over (en misschien ervaring met?) online digitaal masteren. Laat het ons hieronder in de comments weten!