Een DJ mix opnemen met een Pioneer mixer

17 Januari 2017

Een DJ mix opnemen met een Pioneer mixer

Het is erg gemakkelijk om een live DJ set op te nemen met de Pioneer DJM-900NXS2, DJM-450 of andere Pioneer DJ mixer. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? ToneControl legt het uit!

De Pioneer DJM-900NXS2 is terug te vinden in veel moderne clubs. Staat deze mixer er nog niet, dan zien we regelmatig de DJM-900 Nexus. Omdat veel van de huidige Pioneer mixers over een interne 4 of 5-kanaals USB geluidskaart beschikken kunnen deze mixers gemakkelijk ingezet worden om (storingsvrij) een DJ mix op te nemen wanneer er met line/phono signalen gedraaid wordt en de set niet direct in DJ software opgenomen kan worden. Dit is hoe het 'extern' opnemen van een DJ set werkt.

DJM instelfunctie

Allereerst dient de Pioneer DJ mixer met interne geluidskaart (zoals de DJM-900NXS2, DJM-900 Nexus/SRT, DJM-S9, DJM-2000 Nexus, DJM-850, DJM-750 of DJM-450) aan de PC of laptop verbonden te worden door middel van een USB kabel. Vervolgens is het van belang dat de stuurprogramma's (drivers) van de desbetreffende mixer geïnstalleerd worden op de computer (te vinden op de website van Pioneer DJ). Met het installeren van dit stuurprogramma wordt een klein instelprogrammaatje geïnstalleerd. Bij de DJM-900NXS2 heet dit programma 'DJM-900NXS2 instelfunctie' of 'DJM-900NXS2 settings utility' (afhankelijk van de ingestelde taal op de computer). Dit stukje software zal automatisch geopend worden na het aansluiten van de DJ mixer.

Mix opnemen met DJM-900NXS2, DJM-S9 of DJM-450

Verbind de DJM-900NXS2, DJM-S9 of DJM-450 met de computer om een DJ mix op te nemen. Zorg dat in het instelmenu geselecteerd wordt dat één van de kanalen ingezet kan worden als opnamekanaal. Bij de DJM-900NXS2 doe je dit bij voorkeur bij USB 9/10 zodat hier géén USB kanaal voor 'opgeofferd' hoeft te worden. Bij de DJM-S9 en DJM-450 doe je dit bij voorkeur bij USB 5/6. De overige settings zijn afhankelijk van de setup.

DJM instelfunctie

Het is vervolgens mogelijk om bijvoorbeeld in Audacity, Ableton of andere opnamesoftware de mix op te nemen. Selecteer de geluidskaart (de DJ mixer) en vervolgens het juiste USB kanaal als input in deze software en start de opname.

Mix opnemen met DJM-900 of andere Pioneer mixer

Bij 'oudere' Pioneer mixers is het opnemen van een mix ook geen probleem, echter kost dit één USB kanaal. Dit houdt in dat het niet mogelijk is om een 4-kanaals DJ set te draaien (met bijvoorbeeld Traktor of Serato DJ) door middel van de interne USB geluidskaart én tegelijkertijd de DJ set op te nemen. Natuurlijk kan je ook intern in Traktor de DJ set opnemen (zie DJ set opnemen). Om een DJ set op te nemen met een dergelijke DJ mixer dient deze aangesloten te worden op de computer en kan in het instelmenu aangegeven worden dat één van de kanalen het REC out signaal ontvangt. In het onderstaande voorbeeld is bijvoorbeeld gekozen voor kanaal 3.

DJM 900 instelfunctie

Hierna kan in de opnamesoftware aangegeven worden welk USB kanaal gebruikt wordt. Deze methode werkt hetzelfde voor andere Pioneer DJ mixers die eerder geïntroduceerd zijn en beschikken over een USB geluidskaart.