DJ Trends: Wat wij verwachten van 2018

12 Januari 2018

DJ Trends: Wat wij verwachten van 2018
De DJ scene ontwikkelt razendsnel en ook de populariteit neemt fors toe. Daardoor ontstaan nieuwe trends, en nieuwe trends komen gepaard met nieuwe technologieën en ontwikkelingen.

2017 was een schitterend jaar met veel nieuwe gear. Denk bijvoorbeeld aan de XDJ-RX2, Maschine MK3 en de Denon SC5000 Prime. Pioneer heeft laten zien dat hun ultieme alles in één controller nog beter kan en Denon heeft de markt doen schudden met de SC5000 welke twee decks in één speler ondersteunt. Verder zijn er nieuwe trends ontstaan en lijkt vinyl bijvoorbeeld terug te komen. Zo kwam Technics onlangs met een herboren versie van haar platenspelers, namelijk de SL-1200GR. Wij verwachten veel van 2018 en hopen stiekem op een aantal aankondigingen die wat ons betreft zeer positief zouden uitpakken op de toekomst van de DJ wereld.

Alle spelers zouden twee ingebouwde decks moeten hebben

Wat Denon met de SC5000 deed heeft Pioneer DJ zeker wakker geschud. Of Pioneer daar iets mee gaat doen kunnen we niet voorspellen maar het toont wel aan dat marktconcurrentie positief is voor de consument. Pioneer is ongetwijfeld gaan zweten omdat Denon heeft aangetoond zo veel features en hardware te kunnen verwerken in één speler van 1599,-. Wat hopen wij? Een nieuwe CDJ die layering van twee decks ondersteunt.

4 kanaals stand alone Pioneer controller

Het zal waarschijnlijk niet gebeuren maar dit is de droom van vrijwel iedere Pioneer DJ fan. Pioneer kent twee segmenten binnen hun assortiment. De standalone serie en de DDJ serie dat gedreven wordt door Rekordbox DJ vanuit een laptop. Als je graag met vier decks wilt draaien en dat het liefst zonder laptop doet ben je minstens 4000,- euro kwijt. Accepteer je dat je altijd een laptop moet verbinden om te kunnen draaien, kan het opeens met een controller van 947,- euro. Daartussen zit een groot verschil die Pioneer opgevuld heeft met de XDJ-RX waarin “best of both worlds” gepresenteerd werden in een alles in een controller die WEL zonder laptop werkt, en dat voor maar 1349,-. Het nadeel daarentegen is dat ze hem beperkt hebben tot twee kanaals, natuurlijk bewust want anders verkoopt de rest van Pioneers productlijn niet meer. Toch is het algemeen bekend dat gebruikers al jaren wachten op een 4 kanaals alles in één oplossing. Fans hebben zelfs eigen concepten bedacht van zo een idealistische controller. Een mooie vind je hier

Een nieuwe wereld voor light en visual jockeys

Pioneer DJ heeft een systeem ontwikkeld dat Rekordbox trackdata rechtstreeks van de DJ booth, via ProLink, naar software van (gelicenseerde) derden kan sturen. Het eerste bedrijf dat een licentie heeft is TC Supply, hun software ShowKontrol zal het eerst beschikbare systeem zijn wat officieel volledig wordt ondersteund. ShowKontrol kan gebruikt worden om bijvoorbeeld vuurwerk, licht- en show effecten en pyro aan te sturen zodat deze volwaardig onderdeel worden van een optreden of eindshow.Wij denken hier meer in te zien in 2018 en hopen stiekem dat de DJ daar ook een invloed op kan hebben. Pioneer heeft in het verleden al een poging gewaagd met de DDJ-RZX dus ook zij zien zeker potentie hierin.

De groei van PlayDifferently

Ritchie Hawtin kwam een tijd geleden met een revolutionaire nieuwe manier van mixen. In samenwerking met Allen & Heath ontwierp hij de Model 1. De meest geweldige mixer op de markt dat gezien kan worden als de Rolls Royce van DJ gear. Omdat hij extreem duur is hebben de meeste DJ’s het geld er niet voor over. Hier zien andere fabrikanten hun kansen, om zoveel mogelijk features van de Model 1 te verwerken in hun eigen toekomstige mixers. Hier verwachten wij veel van terug te zien het komende jaar.