• Hoe maak ik zelf Stem tracks? (Nederlands)
  • Tonecontrol (English)
  • Vandaag besteld, morgen in huis!
  • 023-5749408

Hoe maak ik zelf Stem tracks?

Op 1 maart 2017 door Marijn
Software

Hoe maak ik zelf Stem tracks?

Wil jij leren hoe je zelf Stem tracks voor gebruik met onder andere Traktor Pro software kan maken? We leggen het je uit.

In 2015 introduceerde Native Instruments het revolutionaire Stem format: een open-source bestandsformaat dat heeft gezorgd voor nog meer creatieve mogelijkheden voor DJ's, producers en live performers binnen Traktor software. In het Stem format kan een track opgedeeld worden in vier losse sporen, bijvoorbeeld een drumspoor, basspoor, synthspoor en FX spoor. Deze sporen kunnen vervolgens binnen bepaalde DJ software waarin het protocol ondersteund wordt (zoals Traktor Pro) onafhankelijk gemixt en aangepast worden. Mix bijvoorbeeld alleen de Kick van Track B met de outro van Track A, kies er voor een track zonder de vocalen te draaien of pas effecten toe op de gehele track met uitzondering van de complete drumbus. Stems zijn te gebruiken met bijvoorbeeld de Traktor Kontrol S8, Kontrol S5, Kontrol S4 MK2, Kontrol D2 of Kontrol F1 controllers.

† † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † †

Het is gemakkelijk om van jouw eigen producties Stems te maken zodat je deze op een unieke en onderscheidende manier kan mixen. Het maken van Stem tracks kan door middel van gratis software en kost geen extra geld. Hieronder lees je hoe dit precies werkt.

Voorbereiding

Uiteraard is het eerst van belang dat je een eigen productie volledig klaar hebt. Daarnaast is het belangrijk dat de master track gemasterd is en het project is opgedeeld in vier los gemixte hoofdgroepen (dit worden later de vier Stem sporen). Exporteer vervolgens de master output en elk van de vier groepen op dezelfde wijze als het master signaal. Controleer daarna of deze individuele sporen niet clippen (gebruik geen normalisering) en of de timing van de tracks op de milliseconde nauwkeurig is.

Zelf Stem tracks maken

Download de gratis Stem Creator Tool en importeer het master signaal en de vier individueel geŽxporteerde sporen. Maak daarna gebruik van de ingebouwde compressie en limiting opties om de individuele sporen hetzelfde te laten klinken als het master signaal. Vergelijk de output van de vier 'gestapelde' gemakkelijk sporen met het geluid van het master signaal om eventuele verschillen direct te horen. Benoem de sporen en voer daarna de artiest, titel en andere zogenoemde metadata in. Hierna kunnen de samengevoegde lagen geŽxporteerd worden als een stem.mp4 bestand.

Stem Creator Tool

Stem tracks draaien

Gefeliciteerd met het maken van jouw eerste eigen Stem track. Je kunt deze track nu op creatieve wijze draaien in Traktor Pro. Deel ook vooral hieronder in de comments jouw eigen Stem tracks!

Comments