Is jouw computer DJ/Producer ready?

27 Augustus 2018
tips , software

Is jouw computer DJ/Producer ready?
Wil jij nieuwe software aanschaffen maar niet zeker of je computer dit aankan? Lees hier meer over de aandachtspunten.

Voor programma’s als Ableton, FL studio, Rekordbox DJ en andere software is een minimum aan computerkracht nodig om de software stabiel te kunnen draaien. Dit heeft te maken met de rekenkracht en hoeveelheid werkgeheugen die de computer bezit. Het is dus verstandig om voor het aanschaffen van nieuwe software een hardware check te doen.

Hieronder een korte uitleg over de belangrijke interne componenten die de kracht van je computer bepalen.

“CPU"

Central Processing Unit: CPU.

  • Dit is het brein van je computer en dit bepaalt hoeveel data (1 en 0) er per seconde verwerkt kan worden. Logischerwijs is dit van belang bij het verwerken van audio. Wij hebben de ervaring dat CPU’s met 4 of meer cores aansluiten bij alle software die wij aanbieden (zo goed als alle CPU’s na 2015 in laptops en desktops hebben 4 cores). De meest voorkomende zijn die van Intel genaamd: I3, I5, I7.

Kies dus voor CPU met minimaal 4 cores.

“RAM"

Random Acces Memory: Afgekort RAM.

  • RAM geheugen is verantwoordelijk voor de buffering van data; als je bijvoorbeeld internet explorer opent en je e-mail checkt wordt een deel van het RAM geheugen gebruikt om alle data die je ontvangt en creëert te verwerken. Dit is van groot belang bij audioprogramma’s aangezien deze veel data creëren en met weinig RAM niet goed functioneren.

Kies daarom voor minimaal 4 GB RAM geheugen.

De bovengenoemde minima gelden voor zowel Mac als Windows.

“SSD"

Naast de bovengenoemde componenten is de harde schijf ofwel Harddiskdrive (HDD) ook een factor in de snelheid van je computer. Het opstarten van de computer, het overschrijven van bestanden of het openen van programma’s wordt bepaald door de lees- en schrijfsnelheid van je HDD. Traditionele HDD’s hebben een draaiende schijf die maximaal 70 MB per seconde kan lezen of schrijven. Deze 70 MB per seconde klinkt misschien snel maar is eigenlijk langzaam, er zijn namelijk HDD’s met nieuwe technologie die geen draaiende schijf meer hebben maar een opstapeling van SD geheugen (dat is zoiets als het geheugenkaartje in je smartphone of bijvoorbeeld in je digitale camera). Deze nieuwere opslagschijven heten SSD (solid state drive) en hebben een lees- en schrijfsnelheid van maar liefst 400 MB per seconde en sneller. Dit houdt in dat het openen van programma’s of het opstarten van je computer minimaal 5x sneller zal gaan. Ook het lezen van tracks in Rekordbox, het inladen van samples in Ableton en afspelen van grote projecten zal gemakkelijker gaan en ook sneller. We raden dus aan om bij het aankopen van een nieuwe computer of het upgraden van je huidige computer te kijken naar SSD geheugen.

Mocht je nieuwe software hebben die niet lekker loopt, dan kun je met het onderstaande programma (gratis) een stress-test uitvoeren die je meer zal vertellen over de audio verwerking van je huidige computer. http://www.resplendence.com/latencymon