Een midi keyboard kiezen, hoe doe je dat?

10 Maart 2019
tips

Een midi keyboard kiezen, hoe doe je dat?
Er is heel veel keuze op de markt en daarom vonden we het een goed idee om eens wat aandacht te geven aan dit stukje hardware. Maar voor je de keuze maakt, wat vind je belangrijk aan een keyboard?

Een midi-keyboard of -controller kan natuurlijk niet ontbreken in het arsenaal van de moderne producer/beatmaker. MIDI: het protocol dat elk knopje op je “controller” een nummer geeft, wat weer correspondeert met een noot of virtuele fader, pad, fader, noem het maar op. Dit natuurlijk niet te verwarren met een synthesizer of keyboard, dit zijn apparaten die zelfstandig geluid kunnen produceren en een midi controller geeft je alleen de controle over bijvoorbeeld je favoriete virtuele instrument - zoals Spectrasonics Omnisphere om een willekeurige te noemen.

Er is heel veel keuze op de markt en daarom vonden we het een goed idee om eens wat aandacht te geven aan dit stukje hardware. Maar voor je de keuze maakt: wat vind je belangrijk aan een keyboard? Moet hij makkelijk mee te nemen zijn, of heb je behoefte aan extra functies, wil je een bepaald aantal octaven op je keyboard, of heb je met name behoefte aan de "feel" van een echte Grand Piano?

25 32 49 61 71 88. Misschien zegt deze reeks nummers je niets, maar ze staan voor de lengte van het klavier - een duur woord voor de toetsen van een piano of ander toetsinstrument. Een midi keyboard met 25 keys heeft chromatische 2 octaven, dus alle noten vanaf C. Voordeel is dat het lekker compact is dus lekker mobiel. Je kunt het gemakkelijk op je schoot houden, en vrijwel overal gebruiken. De 32 keys geeft je nog een halve octaaf extra. Als je een groter bereik wilt is daarna de 49 aan de beurt; twee keer zoveel bereik maar ook wat groter waardoor dit vaak de eerste keuze is voor producers. Voor mensen die toch wat serieuzer piano willen spelen kom je met de 61 en vooral de 88 in de buurt van het echte werk. Dit bereik vinden pianisten erg fijn omdat er bijna altijd meerstemmig gespeeld wordt.

Extra functies

Als het gaat om de functies is er ook een hele wereld te ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan aanslag gevoelige drumpads, draaiknoppen/rotaries, faders, LCD schermen... Tegenwoordig zie je midi-controllers met de meest uiteenlopende mogelijkheden.

Toets aanslaggevoeligheid

Bijna niet meer weg te denken, maar sommige instapmodellen hebben dit niet standaard. De aanslaggevoeligheid kan meer leven blazen in de partijen die je inspeelt, maar kan ook een nadeel zijn als je alleen maar hihats wilt inspelen met hetzelfde volume.

Drumpads

Daarom kies je dan voor een controller waar drumpads op zitten. Deze zijn vrijwel altijd aanslaggevoelig en zo kun je lekker los gaan op de drumpartijen! Als je dan ook nog bijvoorbeeld de controle wilt hebben over een filter, is misschien de AKAI MPK Mini MK2 wat voor je. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere fabrikanten zoals Arturia en M-Audio die ook prachtige controllers maken met vergelijkbare functionaliteit.

Toetsmechanisme en toets gewicht

De echte purist kijkt natuurlijk naar de toets zelf, wat voor gevoel de aanslag van de toets geeft. Studiologic SL73 Studio of Native instruments Kontrol S88 MK2 zijn bijvoorbeeld keyboards van dit hogere kaliber. Ze maken gebruik van FATAR technologie. Het FATAR mechanisme bootst het traditionele model van de hamer na, waardoor de toetsen ook aanvoelen als bijvoorbeeld een echte vleugel. Enige nadeel is dat deze instrumenten - zoals je ze wel kunt noemen - vaak geen extra drumpads hebben, omdat ze echt gemaakt zijn om langdurig op te spelen.