Alles over Podcasting gear

26 Maart 2019
tips

Alles over Podcasting gear

Podcasting is een snel groeiende bezigheid die in sommige gevallen nog wat extra aandacht nodig heeft. Lees hier alles over de gear en meer.

Het is één van de snelst groeiende trends op het world wide web: praten en discussiëren over uiteenlopende onderwerpen om deze vervolgens online te plaatsen voor andermans plezier. Dit klinkt misschien niet direct aantrekkelijk maar wat nou als Obama en Trump een goed gesprek zouden hebben wat je kan meeluisteren? Of twee helden van je die een goede discussie hebben? Misschien is je buurman bevlogen over motoren en post hiervan een interessant gesprek met zijn motormaatjes. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een podcast van te vinden. Wellicht wil jij je passie voor muziek delen met de wereld? Om zo’n podcast tot stand te brengen heb je een paar dingen nodig. Hieronder een overzicht met een minimale selectie en een iets uitgebreidere selectie van gear met het oog op audio-opname.

De Podcast Microfoon

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je podcast, de microfoon bepaalt de kwaliteit van de opname en zorgt voor een aangename luisterervaring.

Microfoons zijn in drie categorieën in te delen

1.USB microfoons, deze zijn gemakkelijk te verbinden met je computer door middel van een USB aansluiting en beschikken zelf over een pre-amp en soms ook over hoofdtelefoon aansluiting voor het direct afluisteren van de opname. Een goed voorbeeld hiervan is: Samson G-Track Pro of - professioneler - de Rode Podcaster

Deze Samson beschikt over individuele volume controle, een hoofdtelefoonaansluiting en wordt geleverd met stand. Zo kan je direct aan de gang met opnames maken en afluisteren.

2.Handheld Recorders, deze hebben geen computer nodig om een opname te maken en werken vaak op batterijen. Zo ben je mobiel tijdens je opname; denk bijvoorbeeld aan een opname op locatie. De Handheld recorder is ook voorzien van hoofdtelefoonaansluiting voor het afluisteren van opnames maar vaak ook een USB aansluiting voor het 'uitlezen' en voor het gebruiken van de microfoon in combinatie met je computer. Hiervan is de Zoom H1 een goed voorbeeld.

Zo is de Zoom voorzien van twee microfoons voor een soepel klinkende opname die direct gebruikt kan worden. Het is met de Zoom niet mogelijk om live te streamen, de opname zal eerst van de H1n afgehaald moeten worden voor je deze kan posten.

3.Condensator microfoons, deze zijn voorzien van een XLR aansluiting en hebben 48v fantoom spanning nodig. Deze fantoomspanning haal je uit een pre-amp die op zijn beurt in zo goed als alle externe geluidskaarten te vinden is (bijvoorbeeld in de Scarlett 2i2 MK2). De condensator microfoon is zo gemaakt dat hij het beste uit de opname haalt en biedt dan ook het grootste dynamische bereik (laagst haalbare volume tegenover het hoogst haalbare volume is dynamisch bereik). Denk er dus bij deze categorie aan dat je nog een externe geluidskaart nodig hebt met 48v / fantoomvoeding.

Een mooie totaaloplossing vind je hieronder van Focusrite

In dit pakket zit eigenlijk alles wat je nodig hebt: een condensator microfoon, externe geluidskaart met 48v fantoom spanning en usb aansluiting, hoofdtelefoon en kabel. Ook zit de instapvariant van Ableton in dit pakket (Ableton is software waarmee de opnames vastgelegd kunnen worden en bewerkt)

Omdat niet alles om de microfoon draait maar ook om de geluidskaart/mengtafel, hebben we hieronder een eervolle vermelding:

De Rode RODEcaster Pro is een samensmelting van alles dat goed is voor podcasting. Zo kunnen er 4 microfoons worden aangesloten, 4 hoofdtelefoons, beschikt hij over bluetooth voor het voeren van telefoongesprekken, 8 launchpads voor het starten van jingles en/of muziek, een USB verbinding voor het doorsturen van alle inputs, handige hands-on mixer voor alle volumes en een touchscreen voor het instellen van alle interne opties. Mocht je te lang twijfelen over je aanschaf, dan zouden wij de RODEcaster willen aanraden aan iedereen die serieus een podcast wil opzetten en dit ook in één keer goed wil doen.

De Podcast/Broadcast Stand

Tijdens het opnemen van je podcast wil je niet tegen kabels aankomen, ruisende computers op de achtergrond horen of elke aanraking met de tafel terughoren in je opname. Om dit te voorkomen raden we aan een stand te gebruiken die de microfoon ten eerste op de correcte hoogte plaatst maar ook isoleert tegen vervelende bijgeluiden. Hieronder een kleine opsomming van simpel tot uitgebreid.

podcast mic statief

Al deze stands hebben schroefdraad voor het verbinden van shock mounts en of microfoon clips. Hierbij is het wel slim om te kijken naar bevestiging voor je tafel. Zo is de K&M stand stand voorzien van een degelijke klem die het vastmaken simpel en zonder boren mogelijk maakt. De Vonyx Table stand van Vonyx is weer handig voor kleinere microfoons, toch is de voet goed zwaar en kan je tot 2 kilo aan materiaal bevestigen. De PSA1 van Rode is de meest verkochte broadcast stand, dit vanwege zijn bevestiging door middel van een fijne klem en kabelbinders voor het netjes wegwerken van de kabel.

Wil je nou meer weten of heb je de spullen maar loop je vast? Schroom je niet om ons te mailen, we zullen ons best doen je te helpen bij het opzetten van je Podcast!