Pulselocker: is het einde van muziek kopen in zicht?

30 Juni 2016

Pulselocker: is het einde van muziek kopen in zicht?

Zowel Serato als Rekordbox DJ zijn inmiddels een samenwerking met de streamingdienst Pulselocker aangegaan. Met deze dienst kan je tracks naar je DJ software streamen en zelfs offline opslaan! Wat betekent dit voor de DJ markt?

Pulselocker - muziek streamen voor DJ’s

Pulselocker is een muziekstreamingdienst speciaal ontwikkeld voor DJ’s. Pulselocker biedt betaalbare abonnementen aan om uit de uitgebreide bibliotheek muziek te streamen voor gebruik met DJ software zoals Serato en Rekordbox DJ. Ook zijn er integraties met minder bekende software zoals Dex, future.dj pro en Splyce. In de toekomst worden waarschijnlijk nog meer DJ software-ontwikkelaars aan de lijst toegevoegd.

Pulselocker

De voordelen en nadelen van Pulselocker

Hét grote voordeel van Pulselocker bevindt zich in het feit dat muziek offline opgeslagen kan worden. Er is de mogelijkheid om in Pulselocker binnen jouw DJ software naar keuze aan te geven dat de muziek offline toegankelijk moet zijn. Pulselocker downloadt vervolgens de MP3-bestanden en slaat deze versleuteld op de computer op. De bestanden zijn vervolgens toegankelijk in de door jou gebruikte DJ software maar kunnen níet als losse MP3 gebruikt worden in iTunes of de export-variant van Rekordbox (voor gebruik met DJ spelers zoals bijvoorbeeld de CDJ-2000). Oók voorziet Pulselocker je bij de professionele licentie van het recht om de muziek in publieke omgevingen (zoals bars en clubs) te draaien.

Een nadeel van Pulselocker is het feit dat zowel de gestreamde als offline opgeslagen muziek altijd van MP3 kwaliteit is. Ook is de muziekbibliotheek nog niet gevuld met álle muziek. Daarnaast is er (nog) geen mobiele applicatie beschikbaar voor het categoriseren van muziek en zijn BPM en key niet direct uit te lezen uit de Pulselocker bibliotheek (wél na het analyseren).

Over de muziekbibliotheek

Pulselocker is voorzien van een (naar eigen zeggen) uitgebreide muziekbibliotheek, van hits uitgebracht op bekende labels tot ‘underground’ onbekende tracks. Op Pulselocker is een klassieke danceplaat zoals Café Del Mar direct toegankelijk, net als de legendarische Hotel Califonia. Het zoeken op een welbekend nummer van André Hazes levert (helaas?) niet voldoende zoekresultaten op (wel heel veel covers). Op dit moment zijn dit soort tracks nog niet in groten getale aanwezig in Pulselocker. De software is op dit moment nog in de bèta versie en mede daarom nog niet voorzien van alle (genres) muziek.

Pulselocker maakt gebruik van een veelzijdige webgebaseerde streaming applicatie waarin net als op Spotify op basis van jouw interesses ‘aangeraden tracks’ verschijnen. In Pulselocker gebeurt dit door middel van de ‘BeatSelector’. Je hoeft bovendien niet per se van DJ software gebruik te maken om afspeellijsten samen te stellen: dit kan gemakkelijk op de Pulselocker website. De software maakt vervolgens aan de hand van de door jou geselecteerde genres en tracks een trackselectie.

Pulselocker genres

De betaalmogelijkheden

De dienst biedt twee abonnementen: basic en professional. Met basic is het mogelijk om onbeperkt muziek te streamen in je favoriete DJ software en op de website, dit kost zo’n $ 10 per maand. Een professional abonnement kost $ 20 en biedt de mogelijkheid om tracks offline op te slaan zodat deze ook buitenshuis en offline te gebruiken zijn. Daarnaast geeft deze licentie de gebruiker daadwerkelijk het recht om de tracks in een publieke omgeving te draaien (in tegenstelling tot Spotify op Algoriddim Djay).

Pulselocker opties

Is muziek streamen de toekomst voor DJ’s?

Dat streamen een grote rol in de DJ markt zal krijgen is duidelijk. Of streamingdiensten als Pulselocker ook echt de ‘toekomst’ van het DJ’en zijn is echter nog maar de vraag. De tijd zal het leren, wij zijn in ieder geval erg enthousiast. Pulselocker neemt de ‘drempel’ van het steeds betalen per nieuwe track weg en geeft je een voordelige en handige mogelijkheid om muziek te spelen.

Heb jij Pulselocker al geprobeerd en wat is jouw mening? Wij zijn benieuwd.