5 tips: voorkom dat je laptop crasht tijdens gigs

12 September 2017

5 tips: voorkom dat je laptop crasht tijdens gigs

Veel artiesten zijn erg gehecht aan hun laptop. Je zou het zelfs afhankelijkheid kunnen noemen. Maar welk risico brengt dat met zich mee?

Pioneer CDJ’s zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de soms extreme omstandigheden waarin ze gebruikt worden. De gemiddelde laptop met een “glitchy” besturingssysteem daarentegen niet. Denk maar aan lokale clubs waar zweet en vocht de ruimte overmeesteren, overal halve biertjes staan en dronken feestgangers graag dichtbij de DJ-booth dansen met zwaaiende armen die je gezicht net niet raken terwijl je aan het mixen bent. In deze blogpost kijken we naar vijf cruciale tips om de kans op een laptop crash zo klein mogelijk te houden.

Je grootste nachtmerrie

Het is je gelukt. De zaal is helemaal vol en alle gezichten staan jouw kant op. Het moment draait om de muziek, de sfeer en een beetje om jou. Het leven kan even niet beter.

En plotseling escaleert het moment. Een of andere foutmelding doet je track niet ten goede. Je voelt dat je begint te zweten en je kijkt naar je laptopscherm. Whoops, je software is gecrasht. Voor je het weet valt de muziek compleet uit en hoor je niets meer dan een restant van het feestgedruis. Het jaagt je de stuipen op het lijf. Met een verdwaasde en boze blik blijf je je laptopscherm aankijken in de hoop dat je publiek zal begrijpen dat het niet jouw schuld is. Maar nee, ze begrijpen het niet en meerdere “boo’s” worden naar je toe gesmeten, begeleid door gefluit.

Dit is de misschien wel de meest nare ervaring die je als artiest kan hebben. Je wilt op dat moment niets anders dan de club uitrennen en je zelf nooit meer te vertonen. Gelukkig zijn er daarentegen maatregelen die de kans op een crash minimaliseren.

1. Kijk uit voor je omgeving

Het allerbelangrijkste, let op de plek van drankjes en anticipeer op manieren waarop drankjes gemorst zouden kunnen. Klinkt hartstikke logisch, maar tijdens je set heb je helemaal geen tijd om je daarmee bezig te houden. Tijdens het opbouwen van je gear realiseer je je vaak niet hoe het publiek verdeeld zal zijn in de zaal. Vergeet nooit dat je in een club staat en dat er altijd dronken feestgangsters rondlopen die het leuk vinden om op de booth te klimmen en samen met jou te rocken. Wees op ieder scenario voorbereid!

2. Zet je laptop in zijn comfort zone

Clubs zijn niet zo laptop-friendly als je slaapkamer. Het is daar donker, vochtig, nat en tafels trillen continu door de harde muziek. Laptops houden daar totaal niet van. Vooral het laatste is een puntje waar men niet zo snel rekening mee houdt, terwijl trilling een van de grootste vijanden van interne harde schijven zijn. Negen van de tien harde schijf crashes ontstaan door bewegende componenten in de schijf. Bij een SSD-schijf daarentegen heb je geen last van bewegende onderdelen, dat is al een stuk veiliger. Desalniettemin is het onwijs belangrijk om je laptop op een stevige ondergrond te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een laptop-stand in combinatie met pads. Die zorgen namelijk voor demping. Zorg tot slot ook voor een harde ondergrond. Zo haal je de meeste efficiëntie uit je laptop ventilatie.

3. Kom altijd opgeladen en bedraad naar de locatie

Niet iedere club heeft dezelfde faciliteiten als je slaapkamer. Normaal heb je een oplader van een meter, maar het kan zomaar zijn dat je twee meter moet reiken in een club. Neem dus een verlengsnoer mee. Maar zorg ook dat je laptop 100% is opgeladen. Wie weet stopt je oplader met werken. Dan heb je in ieder geval nog een volle batterij om mee te knallen. Afhankelijk van je type laptop bepaalt dat je draaitijd op accu. Over het algemeen gaan Macbooks lekker lang mee en is het bij andere laptopmerken heel goed zoeken om een stabiel type te vinden.

4. Zorg voor een "schone" laptop

De meeste DJ’s gebruiken hun laptop ook privé en voor werk/studie. Het gevolg is dat de harde schijf vol staat met een hoop files en dat zware programma’s veel RAM-geheugen verbruiken. Nou is dat niet een al te groot probleem zolang je er in ieder geval voor zorgt dat je een kleine schoonmaakbeurt doet, het liefst ruim voordat je naar je gig gaat. Installeer bijvoorbeeld een degelijke disk cleaner en laat die even zijn werk doen. De software zorgt ervoor dat onnodige bestanden, cache en RAM opgeschoond worden. Je laptop heeft dan meer ruimte om te “ademen” en is daardoor minder gevoelig voor een crash. Zorg er ten slotte voor dat je tijdens je gig geen andere software open hebt staan.

5. Escapes

Vaak heb je wel meer bij je dan alleen een laptop. Je MIDI-controller(s) bijvoorbeeld. Mocht je een USB-hub gebruiken, zorg er dan altijd voor dat het er een is die je met stroom voedt en niet alleen via USB. Dat verkleint de kans op een crash aanzienlijk. En tot slot zorg je altijd voor een back-up van al je bestanden waarmee je (live) gaat optreden. Het laatste wat je wilt is dat je mapping plotseling niet meer werkt. Aangezien er vrijwel altijd CDJ’s te vinden zijn op locaties waar je draait, is het verstandig je muziekbibliotheek (of een erg goede selectie ervan) op USB-drive mee te nemen, geanalyseerd in Rekordbox en in tweevoud (meestal kun je spelers linken, maar soms werkt dat niet vanwege verkeerde firmware of een ontbrekende netwerkkabel). Kortom, ga nooit zonder ‘escapes’ op pad. Dat is hetzelfde als parachutespringen zonder reserve parachute. Een ‘no go’ dus…

Dit artikel is een bewerking van een artikel van DJTT: http://djtechtools.com/2010/06/10/five-tips-for-a-glitch-free-laptop-performance/