Waar halen DJ’s hun muziek vandaan?

20 Juli 2016

Waar halen DJ’s hun muziek vandaan?
Van beginnende DJ’s krijgen wij regelmatig de vraag wat nu eigenlijk de beste plek is om muziek te zoeken en aan te schaffen. Hierbij een aantal tips!

Als DJ is je platenkeuze misschien wel het allerbelangrijkst: het is datgene wat jouw DJ set onderscheidt van de volgende. Met een juiste platenkeuze kan je het publiek bespelen en het een onvergetelijke avond bezorgen. Maar waar kopen DJ's muziek?

Waar koop ik muziek?

Vroeger, toen alle DJ’s nog met vinyl draaiden, bezocht je een platenzaak, waar je in de platenbakken zocht naar gave nieuwe releases (of, als je vaak genoeg kwam, stond er al iets voor je klaar). Vandaag de dag draaien veel DJ’s digitaal met MP3 of WAV bestanden en wordt deze muziek voornamelijk online aangeschaft. Op de bekendste website, Beatport, is het mogelijk om een MP3 track te kopen vanaf € 1,30. Je kan je vervolgens abonneren op de artiest zodat je op de hoogte wordt gehouden van al zijn nieuwe releases. Door op een ‘online DJ music store’ de nieuwste tracks te beluisteren kom je vaak verrassende en interessante nummers tegen. Als je in deze platencollectie zoekt tussen artiesten en labels kan je enorme lijsten gave muziek samenstellen. Voorbeelden van Online DJ Music Stores zijn: Beatport, DJTunes, Juno Download, whatpeopleplay, Traxsource, WASABEAT, Bleep en specialistische websites zoals Hardtunes.

Beatport

Natuurlijk zijn er ook nog DJ’s die met vinyl draaien: zij bezoeken vooral platenzaken of bestellen nieuwe tracks online op bijvoorbeeld deejay.de, Juno vinyl of Decks. Uiteraard kan je ook tweedehands platen kopen via Marktplaats, op een beurs of volledige tweedehands collecties opkopen (waar je vervolgens zelf de pareltjes uitvist!). Er zijn nog steeds veel tracks die eerst en/of alleen op vinyl uitgebracht worden. Dit is dus zeker geen voorbije manier van draaien. Sterker nog: binnenkort vertellen wij je hoe je jouw digitale track juist op vinyl kunt krijgen!

Muziek streamen als DJ

Binnen DJ software zoals Algoriddim’s Djay, Rekordbox DJ en Serato DJ is het mogelijk om muziek te streamen naar je digitale DJ decks. Algoriddim Djay beschikt over een Spotify (Premium) integratie; dit is dan ook de perfecte oplossing als je thuis tracks wil draaien (en je altijd over een internetverbinding beschikt). In combinatie met een Pioneer DDJ-WeGo 3 en een iPad of iPhone kan je zo handig muziek draaien vanuit Spotify. De tracks kunnen echter niet offline opgeslagen worden.

djay Spotify

Rekordbox DJ en Serato DJ bieden een directe integratie met Pulselocker (lees hier onze uitleg over deze DJ streamingdienst). Met deze software kan je gemakkelijk, voordelig én legaal tracks streamen en draaien tijdens je optredens. In de handige muziekbibliotheek kan je bovendien constant nieuwe tracks ontdekken. Daarnaast kunnen tracks offline opgeslagen worden.

Pulselocker

Het downloaden van gratis tracks

Zo nu en dan geven bekende DJ’s via platforms zoals SoundCloud een gratis track weg aan hun volgers, dus hou dit goed in de gaten. Ook zijn er veel onbekende artiesten die hun tracks gratis beschikbaar stellen op bijvoorbeeld SoundCloud, BandCamp en HearThis. Je kan op deze platforms ‘op ontdekkingtocht’ gaan en zo opkomende producers ontdekken! Bovendien help je ze ook nog eens door hun tracks te draaien in je DJ sets. Vermeld deze producers dan ook in de playlist als je bijvoorbeeld een Podcast of DJ set upload (zo help je elkaar uiteindelijk).

Conclusie

Hopelijk heb je iets aan de bovenstaande tips gehad! Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om artiesten en tracks te ontdekken (bijvoorbeeld door veel DJ sets te luisteren of je favoriete artiesten te volgen op social media) en aan te schaffen. Heb jij nog tips voor je mede-DJ’s? Plaats ze hieronder!