Waarom zou je leren om volledig op je koptelefoon te mixen?

21 September 2017

Waarom zou je leren om volledig op je koptelefoon te mixen?

Volledig op je hoofdtelefoon leren mixen is een onmisbare vaardigheid die je als DJ echt moet aanleren. Het kan best even wennen zijn dus in dit artikel bespreken we drie manieren die je gaan helpen bij het mixen met je hoofdtelefoon.

Sommige DJ’s leren het zichzelf automatisch aan omdat ze het volume laag moeten houden wanneer ze oefenen. Het grootste deel daarentegen neemt er nooit de tijd voor het te leren. Dat zijn wel de artiesten die op den duur gestraft worden want er komen vaak momenten wanneer je gedwongen wordt deze manier van mixen toe te passen. Bijvoorbeeld: De DJ-booth monitors zijn slecht of niet aanwezig. Of je probeert te DJ’en met in-ear monitors (IEMs).

1. Oefen het thuis

Uiteraard is oefenen de beste manier om te leren. Zelfs als je thuis gewend bent om zo luid te draaien als je maar wilt, is het verstandig om aan deze techniek gewend te raken want je bent per slot van rekening DJ om je vaardigheden uiteindelijk op feesten los te gooien. Zet dus je speakers uit, koptelefoon op, start een opname en begin te mixen.

Goed leren mixen met alleen je hoofdtelefoon maakt het ook nog eens mogelijk om meer te oefenen omdat je dat in stilte doet. De buren, ouders of kleine zusje zullen dan geen last van je hebben. Je kan dus oefenen wanneer jij dat wilt.

2. Gebruik de cue-mix knop om de track die je mixt te monitoren tegen de Master output

De Pioneer DJM-900NXS2 heeft een split cue functie, een cue mix knop en een knop voor volumeniveau.

De verleiding is erg groot om je hoofdtelefoon weer af te zetten bij de overgangen, maar probeer dat te weerstaan en alles via je hoofdtelefoon te blijven doen. Als je mixer/controller een split cue functie heeft kan je deze gebruiken om de Master en de Cue met verschillende oren te luisteren. Heb je die functie niet is het ook niet erg. Je kan dan de cue mix knop gebruiken om de track te monitoren tegen de Master out.

Veel DJ’s houden vast aan de manier waarop ze in eerste instantie geleerd hebben. Vooral als het op cue-en aankomt. Het is daarentegen erg belangrijk om alle functies van je apparatuur door en door te kennen. Een manier om dat te doen is door te leren mixen op hoofdtelefoons. Zo ben je altijd perfect voorbereid op je gig, desondanks eventuele mankementen aan de DJ-booth.

3. Probeer het uit bij je volgende optreden

Zelfs als de locaties waar je gewoonlijk optreedt voorzien zijn van goede booth monitors, is het de moeite waard om deze techniek een aantal keer uit te proberen. Zo raak je gewend aan de “live” setting. Mixen voor een publiek verschilt namelijk heel erg met mixen in je slaapkamer. Zelfs als je mixen met alleen je hoofdtelefoon denkt te beheersen kan het vaak anders uitpakken als je het moet reproduceren in een club. Blijf het dus op verschillende locaties uitproberen om stress te voorkomen.

Als je gaat draaien op plaatsen waar de muziek erg hard staat, kan het de moeite waard zijn om eens in-ear monitors (IEMs) uit te proberen. Laidback Luke is een bekende gebruiker van IEMs. Deze blokkeren extern geluid en beschermen je oren terwijl ze je glashelder geluid geven voor het cue-en. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je je IEMs inhoudt en daarmee mixt, maar dat zou geen probleem moeten zijn als je het al geoefend hebt.

Shure staat er om bekend hele goede IEMs te maken. Zoals de SE215, SE425 en SE535. Hieronder vind je een productlink naar deze modellen.

Shure SE215 zwart (ook verkrijgbaar in transparant)
Shure SE425 zwart (ook verkrijgbaar in transparant)
Shure SE535 zwart brons (ook verkrijgbaar in transparant)