Wat is een (externe) geluidskaart?

1 Februari 2017

Wat is een (externe) geluidskaart?

Professionele producers maken in de studio gebruik van een aparte interne of externe geluidskaart. Maar wat is een geluidskaart eigenlijk?

Wat is een geluidskaart?

Een geluidskaart (audio interface) kan het best beschreven worden als een verlengstuk van een computer waarin een nauwkeurige conversie (vertaling) van het digitale signaal (vanuit de computer) naar een analoog signaal (naar monitor speakers, hoofdtelefoon et cetera) plaatsvindt. Er bestaat een groot onderscheid tussen inbouw- en externe geluidskaarten. Interne inbouw geluidskaarten worden in de computer geplaatst door middel van een PCI (Express) connector. Externe geluidskaarten zijn 'kastjes' die aan de computer gekoppeld kunnen worden door middel van USB, FireWire, Thunderbolt of USB-C. Op een geluidskaart kunnen veelal externe bronnen voor opname aangesloten worden zoals een microfoon, gitaar of lijnsignaal.

Wij raden altijd het gebruik van dan wel een interne, dan wel een externe geluidskaart aan omdat de conversie in een 'losse' geluidskaart in de meeste gevallen veel beter is dan de conversie in de ingebouwde geluidskaart van een computer.

Een externe of interne geluidskaart kiezen

Zoals zojuist beschreven is er een onderscheid tussen externe en interne geluidskaarten, waarbij de eerstgenoemde veel populairder is. Externe geluidskaarten zijn flexibeler omdat deze gemakkelijk mee te nemen zijn (ook handig voor live optredens) en omdat er een directe toegang tot de aansluitingen is. Daarnaast zijn interne geluidskaarten niet geschikt voor laptops en is er simpelweg veel minder keuze voor professionele, 'eerlijke' interne geluidskaarten dan externe geluidskaarten.

interne geluidskaart of externe geluidskaart?

Welke geluidskaart moet ik kiezen?

De keuze voor een type externe geluidskaart is afhankelijk van het gebruik van deze geluidskaart. Een veel gekozen geluidskaart onder producers is bijvoorbeeld de Focusrite Scarlett 2i2 MK3: een supersnelle USB geluidskaart met twee wisselbare microfoon/line inputs met optionele fantoomvoeding aan de voorzijde, hoofdtelefoon aansluiting (met eigen volumeregeling) en gebalanceerde stereo jack outputs om monitor speakers op aan te sluiten. Deze geluidskaart beschikt daarnaast over een hoogwaardige 24-bit/192kHz conversie.

2i2 MK2 aansluitdiagram

Een groot deel van de externe geluidskaarten beschikt ook nog over één of meerdere MIDI in- en outputs zodat externe (analoge) drummachines, synthesizers of andere MIDI apparaten direct op dit kastje aangesloten kunnen worden. Van plan om in de toekomst externe gear aan te schaffen? Houd hier dan rekening mee en kies een geluidskaart met MIDI connectors. Een voorbeeld hiervan is de Solid State Logic SSL 2+ geluidskaart.

Verderop in de prijsklasse hebben geluidskaarten steeds betere ingebouwde converters (en dus een betere opname- en/of afspeelkwaliteit) en/of meer aansluitingen. De Audient iD22 bijvoorbeeld beschikt over geweldige converters, uitgebreide aansluit mogelijkheden en een stevige constructie. Wanneer er veel audiosporen tegelijkertijd opgenomen moeten worden valt de keuze al snel op een grotere 19 inch geluidskaart zoals de Clarett 8Pre (Thunderbolt) of de Antelope Discrete 8. Er zijn bijvoorbeeld ook geluidskaarten met ingebouwde processors zoals de Universal Audio Apollo Twin Duo Heritage Edition. De twee SHARC processors op deze geluidskaart kunnen ingezet worden om Universal Audio's plugins te draaien.

Zoals te zien is, is er voor ieder wat wils. Bedenk voor de aanschaf goed waar de geluidskaart (in de nabije toekomst) voor gebruikt zal worden en maak een weloverwogen keuze! Tips nodig? Vraag het aan het ToneControl team!