Wat moet ik op mijn rider zetten?

24 Augustus 2016

Wat moet ik op mijn rider zetten?

Alle bekende DJ's maken gebruik van een zogenoemde 'rider' om te laten weten welke eisen zij stellen aan bijvoorbeeld het geluid en de DJ booth. Wanneer stel je een rider op?

Moet ik een rider opstellen als beginnende DJ?

Nu zal je je als beginnende DJ afvragen; moet ik dan ook een rider opstellen? Als beginnende DJ is dit eigenlijk in de meeste gevallen not-done. Je doet er goed aan om in de club met de apparatuur die daar standaard geplaatst is, of je eigen apparatuur, te draaien (dit is bovendien ook erg goed voor je ervaring met DJ gear!). Wél is het altijd verstandig te informeren wát voor apparatuur gebruikt wordt, of er ruimte in de booth is voor eigen apparatuur en of er een benodigd aantal stroomaansluitingen vrij is. Wél zijn drankmuntjes (of een koelkastje in de booth) en een aantal gastenlijstplekken gebruikelijk, maar gelukkig hoef je daar over het algemeen niet naar te vragen.


Wat zet ik op de rider?

Kom je in een positie dat je redelijkerwijs (redelijke) eisen kunt gaan stellen voor je optreden, dan wil je natuurlijk weten wat je op je rider kunt zetten. Een technische rider bevat verschillende onderdelen, waaronder informatie over de vereiste apparatuur en ruimte, het meenemen van gasten, licht en geluid en drank/etenswaren. Veel DJ's vragen om een set van twee, drie of vier Pioneer CDJ-2000 NXS2, onderling gelinkt en aangesloten op een DJM-900 NXS2 of Xone 92. Zie hieronder een voorbeeld uit de rider van Afrojack (2010).
Afrojack rider
Als artiesten gebruik maken van een digitale setup (of ruimte nodig hebben voor platentassen) wordt dit vaak aangegeven op de rider zodat de club of het festival hier rekening mee kan houden. Daarnaast vragen veel DJ's ook om een microfoon (vaak de Shure SM58). Ook worden er vaak eisen gesteld aan het geluid; zo treden veel artiesten alleen op als er in de zaal een minimale geluidsdruk van 100 decibel geproduceerd wordt (om de show goed tot zijn recht te kunnen laten komen). Ook in de DJ booth is goed geluid van belang: veel artiesten stellen zware eisen aan booth monitors. Dirty South geeft aan dat de voorkeur ligt bij een professioneel l'Acoustics geluidssysteem (2011):

Andere artiesten zoals bijvoorbeeld Deadmau5 stellen ook zware eisen aan de plaatsing van licht- en videoeffecten in de zaal. Dit omdat zij ook een eigen licht- en videoshow meenemen (2010).
Deadmau5 lichteffecten rider
De meeste artiesten vragen ook om een fles sterke drank (wij raden je dat overigens niet aan), diverse blikjes of flessen frisdrank en flesjes water voor tijdens het optreden. Ook is de vraag naar een complete maaltijd (vaak ook voor de tourmanager) niet ongebruikelijk. Daarnaast wordt vaak gevraagd om een verfrissend handdoekje voor na en tijdens het optreden en om iets tegen een slechte adem. Een EDM artiest als Steve Aoki maakt het helemaal bont: hij vraagt zelfs om t-shirts, ondergoed en sokken.
Steve Aoki rider
Zoals je ziet zijn de riders van bekende DJ's uit de EDM scene soms erg groot en overdreven. Ben je benieuwd naar riders van deze bekende artiesten? Bekijk er een aantal hier. In andere scenes zijn de riders gelukkig een stuk minder 'absurd'.


Zoals we eerder noemden: voor een beginnende DJ is een strenge rider eerder een DON'T dan een DO. Maar als je dan toch bekender wordt (of inmiddels al bent), wat ontbreekt er dan zeker niet op jouw rider?