Interview: Carl Cox omschrijft zijn nieuwe (MODEL 1) DJ-setup

05-12-2017

Interview: Carl Cox omschrijft zijn nieuwe (MODEL 1) DJ-setup

Dat Carl een legende is wisten we. De invloeden die hij heeft gehad op de hedendaagse elektronische dance muziek zijn ongekend. Carl Cox lijkt een wijziging gemaakt te hebben in zijn technische rider en volledig transparant licht hij dit toe in onderstaande video. Enjoy!De volgende gear zie je in het interview:

Traktor Kontrol D2 (2x)
PLAYdifferently MODEL 1
Traktor Pro software
CDJ-2000NXS2 (2x)
RME Fireface UC geluidskaart

Tips van ome Carl

Alhoewel dit filmpje gemaakt is om de MODEL 1 te verheerlijken, zitten er gouden tips bij die je kan gebruiken in je eigen voordeel. Hieronder zie je een selectie van DJ Techtools.

Laat je publiek zien dat je mix live is

“I always start my sets with [the CDJs]. People want to see something from me which is tangible, so if I’m playing a track, they want to see the action. If I do that (Carl backspins on a CDJ), you hear that. I’m able to do spinbacks, cuts, loops, and track marks [beat jump].” - Carl Cox

Hier heeft hij meer dan gelijk in. Het publiek verwacht bij een DJ subtiele en opvallende vaardigheden te zien. Een beweging dat een opvallende, bijzondere sound oproept. Denk bijvoorbeeld aan scratchen. Door zo een actie aan het begin van je set te gebruiken laat je snel en direct zien dat je live bent.

Vooruit plannen? Dat doet Cox niet!

Carl Cox plant zijn sets nooit in. In plaats daarvan verzamelt hij een hoeveelheid tracks en kies live welke hij wel en niet speelt. Ook de volgorde bepaalt hij ter plekke. Dit is een strategie die meerdere DJ’s hanteren. Belangrijk hierbij is dat je een grote lijst bouwt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je vijf keer zoveel track in de afspeellijst hebt staan, dan dat je daadwerkelijk speelt tijdens je set.

Traktor effecten

Op de D2s doet Carl geen spetterende dingen. Daarentegen gebruikt hij een aantal effecten. Hij laat T3 Delay, Beat Masher (noemt hij “the looper”) en Flux mode zien. Kunnen wij woorden aan vuil maken, maar beter is het om aandachtig naar de video te kijken.

Wat vind jij van deze setup? Laat het ons weten in de comments hieronder.