Meer geld uitgegeven aan vinyl albums dan digitale albums in VK

06 December 2016

Meer geld uitgegeven aan vinyl albums dan digitale albums in VK

Vinyl weer in de opkomst

In het Verenigd Koninkrijk is in week 48 van 2016 (vorige week) maar liefst £ 2,4 miljoen aan vinyl albums besteed, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2015 en £ 0,3 miljoen meer omzet dan aan digitale downloads in deze periode in 2016. Opvallend is dat in week 48 van 2015 nog £ 4,4 miljoen aan digitale downloads werd besteed. In aantallen zijn digitale downloads nog wel populairder, de Britten kochten vorige week namelijk 295.000 digitale en 120.000 vinyl albums.

Volgens winkeliers is dit opmerkelijke verschil in verkopen vooral te danken aan het feit dat vinyl albums (en singles/EP's) steeds populairdere decembercadeau's worden.

Infographic: Vinyl turns the tables on digital
Statistiek afkomstig van Statista

Draaitafel verkoop ook in de lift

Natuurlijk weten wij als verkopers van professionele DJ/Hi-Fi draaitafels ook dat de verkoop van deze draaitafels de afgelopen jaren onwijs in opkomst is. Zo blijkt uit eigen data dat wij in 2016 grofweg 40% meer draaitafels hebben verkocht dan in 2014. Populaire keuzes zijn tegenwoordig de Audio Technica AT-LP120 USB, Audio Technica AT-LP1240, Pioneer PLX-1000 en de kortgeleden geïntroduceerde PLX-500. Ook pure Hi-Fi belt-drive draaitafels voor zogenoemd 'luistergebruik' waaronder de Audio Technica AT-LP5 USB en Akai BT-500 zijn erg populair.

En streamen dan?

Natuurlijk mogen we ook niet vergeten dat het streamen van muziek steeds populairder wordt. De totale omzet uit streaming diensten was in de eerste 6 maanden van 2016 twee keer zo hoog als dit in de eerste 6 maanden van 2015 was. Om precies te zijn gaat het om een omzet van € 40 miljoen ten opzichte van € 20 miljoen (bron). Een groot deel van deze groei komt bij het succes van Apple Music vandaan. Streamen is voor DJ's ook erg populair, zogenoemde "bedroom DJ's" streamen vaak met bijvoorbeeld de Algoriddim Djay app of Algoriddim Djay Pro (Mac) via Spotify. Voor beginnende of (semi-)professionele DJ's is er ook de mogelijkheid om via Rekordbox DJ/Serato DJ met het revolutionaire Pulselocker systeem tracks naar DJ software te streamen.