De opkomst van Presonus Studio One

4 December 2020
tips , software

De opkomst van Presonus Studio One
Muziek maken kan in vele programma's in verschillende soorten en maten. Eén ding is zeker: 'Presonus Studio One' is een blijvertje!

Studio One is een relatief jonge speler onder de DAW's; de eerste release was in 2009. Ableton Live is er bijvoorbeeld sinds 2001 en Steinberg Cubase en Avid Pro Tools, de absolute pioniers, zijn er al sinds 1989. Presonus is overigens niet alleen actief als softwareproducent. Ook mixers, speakers en een heel scala aan studiogerelateerde producten staan op hun portfolio. In dit blogbericht zoomen we echter even in op Studio One, en waarom deze op een aantal punten ver voorloopt op concurrerende software!

UNIEK IN STUDIO ONE

Sinds het begin maakt Studio One veelvuldig gebruik van de 'drag and drop' functie. Zo kan je bijvoorbeeld een FX Chain (een combinatie van meerdere effecten) in mum van tijd aan een track toevoegen, maar ook audio naar MIDI (en andersom) werkt hierdoor snel en intuïtief. Een ander onwijs fijne functie die je alleen in Studio One terugvindt, is de mogelijkheid om effecten op een track naar een bus te verplaatsen. In andere software moet je eerst een bus/return aanmaken, vervolgens de effecten kopiëren en dan het desgewenste kanaal doorsturen naar de bus. In Studio One doe je dit allemaal met één drag and drop! Een andere bizarre functie is dat je akkoorden kan toewijzen en dat alle kanalen (MIDI én audio) automatisch worden getransponeerd. Het werkt snel, makkelijk en de transpose functie werkt ook nog eens heel transparant op audio.

NIEUW IN STUDIO ONE

Sinds half 2020 is de nieuwste versie uitgebracht: Studio One 5. Bomvol nieuwe features, zoals de 'Show Page' voor liveshows. Waar steeds meer DJ's de uitdaging zoeken in liveshows, is de 'Show Page' de perfecte oplossing. Voor backingtracks, loops en virtuele instrumenten die je tijdens je performance kunt manipuleren. Ook kan je sinds deze versie switchen tussen de klassieke 'piano roll' en notenschrift! Ideaal voor componisten die veel samenwerken met muzikanten. Deze functionaliteit komt direct uit het veelgeprezen programma 'Notion', het notatieprogramma van Presonus.

SOORTEN EN SMAKEN

Presonus Studio One 5 is beschikbaar in de volgende varianten:

En als je een variant van Studio One in je bezit hebt, zijn er de volgende upgrades beschikbaar:

CONCLUSIE

Het voordeel van een nieuwe DAW, is dat je geen limitaties hebt. Je hebt geen vaste vertrouwde fanbase die al gewend is aan de workflow van je programma. Dat is exact de reden dat Presonus het voor elkaar krijgt de meest moderne, nog niet eerder vertoonde functies te implementeren. Dat zie je absoluut terug in Studio One, maar ook bijvoorbeeld Bitwig en Ableton Live blijven gave nieuwe functies toevoegen.