Deze genres worden het meest gedraaid in Serato en Traktor

23 December 2016

Deze genres worden het meest gedraaid in Serato en Traktor

Heb je je wel eens afgevraagd of er een verschil is in welke genres in welke DJ software gedraaid worden? Volgens de nauwkeurige data van Kado zeker!

Wat is Kado?

Kado is een intuitieve software waarin je een track uit jouw eigen collectie kan afzetten tegen miljoenen andere tracks uit de bibliotheek van Kado. Kado heeft zo'n 200.000 DJ sets vergeleken en kan jou perfect vertellen welke tracks andere DJ's voor of na de gekozen track hebben gespeeld. Vervolgens geeft Kado in de applicatie een suggestie voor tracks waar je wellicht interesse in hebt, deze kan je opslaan of direct aanschaffen bij een derde partij. Kado kan bijvoorbeeld ingezet worden om snel een set op te bouwen in een genre waar je nog niet heel bekend mee bent of om tracks te ontdekken.

De statistieken

Kado heeft meer dan 200.000 DJ sets geanalyseerd met meer dan 1,3 miljoen tracks en 2,5 miljoen overgangen om diverse interessante statistieken te verkrijgen. Zo analyseert Kado ook DJ sets van bekende DJ's op hoe vaak deze DJ's dezelfde tracks draaien en hoeveel andere DJ's deze tracks draaien. De origineelste DJ's van 2016 waren volgens Kado software Hernan Cattaneo, Dave Clark en Noisia. Het meest gespeelde genre van 2016 was volgens Kado 'House' (naar onze mening een erg breed begrip) met een aandeel 14,9%, waar dit in 2015 nog Electro House was met een aandeel van 16,2%.

Serato DJ VS Traktor: welke genres worden gedraaid?

Het wordt voor ons natuurlijk écht interessant als we gaan kijken naar de relatie tussen DJ software en genre. Kado heeft namelijk ook vergeleken welke genres in Serato DJ en Traktor Pro het meest gedraaid worden. Zo is uit de onderstaande grafiek af te lezen dat het draaien van Hip Hop / Trap veel populairder is in Serato DJ (25,7%) dan in Traktor (8,5%). Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld Funk / R&B en Reggae / Dub (Reggae / Dub wordt meer dan 5 keer zoveel gedraaid in Serato DJ als in Traktor!). Het draaien van Techno wordt bijvoorbeeld weer meer gedaan in Traktor (8%) dan in Serato DJ (1,7%). Bekijk in de onderstaande grafiek in welke van deze twee DJ softwarepakketten jouw genre vooral wordt gedraaid.

Het is al langere tijd zo dat genres als Hip Hop en Funk meer gedraaid worden in Serato DJ vanwege de elastische beatgrid (elastic beatgridding) optie, iets dat zich niet in Traktor bevindt. Het valt op dat in de bovenstaande grafiek het gebruik van Rekordbox DJ nog niet is geanalyeerd, dit waarschijnlijk omdat deze software nog maar kort op de markt is.

Bekijk de volledig lijst met deze leerzame statistieken op de website van Kado.