Hoe creëer je het optimale geluid voor jouw studio?

10 Juni 2023

Hoe creëer je het optimale geluid voor jouw studio?

Wanneer je mooie nieuwe studio monitors koopt wil je natuurlijk wel dat ze in jouw studio goed tot hun recht komen. Hoe? Dat lees je in dit blogbericht!

Als je een muziekproducer, DJ of geluidstechnicus bent, weet je hoe belangrijk het is om het optimale geluid in je studio te hebben. Of je nu professioneel bezig bent of gewoon als hobbyist, het hebben van de juiste apparatuur en het begrijpen van de basisprincipes kan een wereld van verschil maken in de kwaliteit van je muziekproducties. In dit blogbericht zullen we je enkele handige tips geven om het optimale geluid in jouw studio te creëren.

Kies de juiste grootte monitor speakers voor jouw ruimte:

Het kiezen van de juiste monitor speakers is essentieel om een nauwkeurig geluidsbeeld te krijgen. Het eerste waar je op moet letten, is de grootte van je studio. Voor hele kleine ruimtes (denk aan ongeveer 4-7 m2) zijn compacte nearfield monitor speakers met een 5-inch woofer ideaal, voor ruimtes die net iets groter zijn (bijvoorbeeld 7-20 m2) zul je eerder kijken naar nearfield monitor speakers met woofers van 6 tot 8 inch. In principe geldt dus: des te groter de ruimte, des te groter de woofer van de speaker. Zorg ervoor dat je de specificaties van de speakers controleert om te zien of ze geschikt zijn voor de grootte van je studio.

Behandel de akoestiek van je studio:

Akoestiek speelt een cruciale rol bij het creëren van een optimaal geluid. Slechte akoestiek kan leiden tot ongewenste reflecties, resonanties en frequentieproblemen. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de akoestiek in je studio te verbeteren. Het toevoegen van absorberende materialen zoals diffusors, basstraps en akoestische panelen kan helpen om reflecties te verminderen en een beter gebalanceerd geluid te bereiken. Om mee te beginnen is het verstandig om basstraps in de hoeken te plaatsen en absorbers op de punten van de ‘early reflections’ te plaatsen. Dit zijn de punten waar het geluid als eerst reflecteert voordat het de luisterpositie bereikt (meestal links, rechts, boven en achter de luisterpositie). Deze punten kun je identificeren door een fictief driehoek te maken tussen de speakers, de muur en de luisterpositie. Vergeet daarnaast de speakers zelf ook niet: zet ze op een setje Mopads of op monitor statieven om ongewenste vibraties te vermijden.

Plaatsing van de speakers:

De juiste plaatsing van je monitor speakers is van groot belang voor een nauwkeurige geluidsweergave. Idealiter moeten de speakers zich op gelijke afstand van de luisteraar bevinden en in een driehoeksopstelling staan, waarbij de afstand tussen de speakers gelijk is aan de afstand tot de luisteraar. Ook is het aan te raden om de speakers in de lengte van de ruimte te laten spelen (dus dan zit je tegen de korte zijde van de kamer). Experimenteer met de plaatsing en de hoek van de speakers om de beste geluidsbalans te vinden.

Speaker plaatsing + akoestiek

Gebruik de software van Sonarworks in je voordeel:

Om het beste uit je monitor speakers en de akoestiek van je studio te halen, kan het gebruik van Sonarworks SoundID Reference een gamechanger zijn. Sonarworks maakt gebruik van geavanceerde kalibratietechnologie om de frequentierespons van je speakers aan te passen aan een referentiecurve. Hierdoor krijg je een meer accurate en neutrale geluidsweergave, waardoor je betere mixbeslissingen kunt nemen. Sonarworks is zowel met als zonder referentiemicrofoon bij ons te koop, bekijk de productpagina's voor meer informatie.

Door het volgen van deze eenvoudige stappen kun je het optimale geluid in jouw studio creëren. Onthoud dat het een proces van trial-and-error kan zijn, waarbij je moet experimenteren en finetunen om het beste resultaat te bereiken. Het belangrijkste is om te luisteren naar wat je hoort en je oren te trainen om subtiele nuances in het geluid op te merken. Met de juiste apparatuur, een goed begrip van akoestiek en speakerplaatsing en slim gebruik van software zoals Sonarworks kom je een heel eind!