Hoe de Pioneer DJ DMP-555 zijn tijd vooruit was

24 September 2022

Hoe de Pioneer DJ DMP-555 zijn tijd vooruit was

Een kort geschiedenislesje dit keer, over de DMP-555 multi-media speler van Pioneer DJ uit 2002. Benieuwd? Lees gauw verder!

In april 2002 werd hij gelanceerd, de Pioneer DJ DMP-555. Het was een nieuwe dual deck tabletop multimedia speler in het Pioneer DJ assortiment. De speler had verschillende nieuwe snufjes aan boord die zijn tijd ver vooruit waren. Zo was dit de eerste speler die DJ’s de mogelijkheid gaf om tracks in te laden vanaf een SD-kaart en was het de eerste CDJ (maar dan DMP, 'Digital Media Player') die MP3 bestanden ondersteunde. Nu kunnen wij ons niets anders meer voorstellen, de CD-speler is voor het eerst zelfs helemaal weggelaten op de Pioneer DJ CDJ-3000, het huidige flagship model. Ook de andere courante stand-alone mediaspelers, de Pioneer DJ XDJ-700 en de Pioneer XDJ-1000 MK2, bieden alleen nog ondersteuning voor SD en USB-media. Ook had de DMP-555 een feature die we sindsdien nooit meer hebben teruggevonden op een ander Pioneer DJ apparaat. De DMP-555 kon namelijk 2 tracks tegelijkertijd afspelen, één vanaf de CD-speler en één vanaf de SD-kaart. Vervolgens kon het apparaat deze twee tracks, voor het eerst in Pioneer DJ's geschiedenis, met elkaar “syncen” naar het gewenste tempo. "Maar dual-deck zit toch ook op de Pioneer DJ DDJ-1000?", horen we je zeggen. Klopt als een bus, maar dat is een controller voor gebruik met laptop en/of computer, en geen stand-alone media player zoals deze DMP-555.

En nu horen we je denken, maar waarom heb ik dan nog nooit van deze speler gehoord? Het antwoord op deze vraag bestaat uit twee kanten. Aan de ene waren veel DJ’s nog niet klaar voor de overstap naar SD-kaarten. Vrijwel niemand gebruikte deze en veel mensen wisten ook niet hoe het precies werkte. Vinyl had destijds nog de overhand en CD's, MP3's en SD-kaarten waren nog verre van populair. Jeroen Groenendijk, business development manager bij Pioneer DJ, vertelde in een interview met Pioneer DJ het volgende over de futuristische speler uit het verleden: "Er waren nog geen DJ's die SD-kaarten als media gebruikten, en de meesten begrepen ook niet echt hoe dat zou werken. Dus met de DMP-555 moesten we DJ's leren dat SD de media voor de toekomst zou zijn. Slechts enkelen wilden mij geloven." De tweede kant van het antwoord ligt bij de software. De software waarmee MP3’s op de SD-kaart moest worden geladen werkte nog niet al te vloeiend. Ook was de kwaliteit van MP3 bestanden niet optimaal, waardoor veel DJ’s liever niet in zee gingen met deze specifieke machine. Als er iets belangrijk is voor DJ’s dan is het wel betrouwbaarheid. Een DJ moet blind kunnen vertrouwen op de apparatuur naar keuze, want een technische error die de muziek laat uitvallen tijdens een show zorgt voor een teleurgesteld publiek; iedere DJ’s grootste nachtmerrie.

Uiteindelijk is de productie van de DMP-555 vanwege te lage verkoopcijfers in 2004 stilgelegd. Het onwijs innoverende product was helaas te vroeg voor zijn tijd, echter zien we nu vele features terug in de huidige CDJ & XDJ modellen van Pioneer DJ. "Ik denk dat de DMP-555 het bewijs was dat technologische ontwikkeling in de DJ-industrie in kleine stapjes moet gaan", aldus Jeroen. "Dit is de les die Pioneer DJ heeft geleerd van de DMP-555 en heeft geïmplementeerd in toekomstige ontwikkeling."

De tijd heeft uitgewezen dat Pioneer DJ in 2002 al op het goede pad zat, en mede daarom nu de absolute marktleider is op het gebied van DJ gear. En hoewel het uiterlijk van de DMP-555 nou niet bepaald meer bij deze tijd past, is de achterliggende techniek verassend identiek aan de huidige spelers. Al willen we daarmee natuurlijk ook zeker niet afdoen aan de geweldige lading nieuwe features op de huidige Pioneer DJ CDJ-3000, zoals key sync, een full-color 9-inch touch display en een processor waar ze in 2002 nog niet van durfden te dromen.