Patch van Tone: vette drone op de Digitone

30 Oktober 2021
tips

Patch van Tone: vette drone op de Digitone
Met deze blog duiken we de diepte in met onze favoriete moderne FM synthesizer: De Elektron Digitone!

Vandaag creëeren we een drone op basis van FM synthese, met behulp van de Elektron Digitone synhesizer. De Digitone is geschikt voor een ongekend breed scala aan geluiden, van stevige drums, tot sfeervolle pads, tot catchy lead sounds: bijna alles is wel mogelijk.

FM Synthese

Zoals gezegd maakt de Elektron Digitone gebruik van FM synthese. Hierbij moduleert één golfvorm de andere, wat resulteert in een nieuwe, complexere golfvorm die over het algemeen ‘scherper’ klinkt dan het startpunt. Dit is dan ook waar we deze drone mee beginnen: we pakken de standaard sinus-toon en gaan deze moduleren door het volume van de modulator (in dit geval modulator A op synthpagina 2) open te draaien. Je zult merken dat er boventonen bij komen en dat het geluid ‘scherper’ klinkt. Stel het volume naar eigen smaak in. Vervolgens gaan we de ratio van de modulator aanpassen (modulator A op synthpagina 1 hier). De ratio bepaalt de snelheid van de modulator. Speel hiermee tot je iets hoort wat je aangenaam vind klinken. Eventueel kun je op deze zelfde manier de 2e en 3e modulators (B1 en B2 op de Digitone) bijvoegen.

Beweging

Bij een drone geluid worden er 1 of meerdere toetsen constant gespeeld. Ik kies voor nu voor een C en F, maar voel je hier compleet vrij in. Je zult nu merken dat het geluid nog erg statisch klinkt, tijd voor beweging dus! De makkelijkste manier om dit te doen is door middel van LFO’s. Er zijn 2 LFO’s op de Digitone met beide veel complexe opties en beide toepasbaar op vrijwel alle parameters van de Digitone. Voor nu pas ik de eerste LFO toe op de Synth Mix. Ik draai hierbij de Depth flink open en de snelheid een stuk terug. De 2e LFO zet ik op het volume van Modulator B op een andere snelheid, zodat de 2 LFO’s als het ware van elkaar weg bewegen.

Als finishing touch passen we wat filtering toe (hoge resonanties zijn vet op drones!) en gooien we er wat reverb en delay op om het allemaal net iets smoother te maken. Succes en vooral veel plezier!

Bekijk hier de productpagina van de Elektron Digitone.