Spinfire: Een nieuw verdienmodel voor DJ's

3 Oktober 2017

Spinfire: Een nieuw verdienmodel voor DJ's

De meeste DJ’s draaien meer dan vijftien nummers tijdens een optreden. De producers van die tracks hebben daar helaas weinig invloed op. Ze moeten maar hopen dat hun tracks gedraaid worden.

Met de Spinfire app hebben artiesten de mogelijkheid hun nummers te laten draaien door DJ’s. Daar betalen ze tussen de 20 en 500 dollar voor. Spinfire is een simpel concept. Het is een platform waar DJ’s minuten uit hun optreden kunnen verkopen aan producers. De DJ draait het nummer van de artiest en zorgt dat het op video staat als bewijsmateriaal. De hoogte van de prijs mag de DJ zelf bepalen. Des te groter de locatie, des te hoger de gevraagde prijs kan zijn. Op moment dat je als DJ een account hebt aangemaakt kan je je optredens in de App registreren zodat producers daar doorheen kunnen bladeren. Spinfire neemt een klein percentage van alle uitgegeven bedragen. Dat is hun verdienmodel.

Spinfire heeft voor en nadelen op de muziekindustrie. Het nadeel is dat DJ’s misbruik kunnen maken door hun volledige set te verkopen. Hierdoor gaan spontane “live” optredens achteruit. Dit bevordert commercialiteit, wat in veel muziekstromingen ongewenst is. Het voordeel daarentegen is dat DJ’s en producers via deze weg sneller met elkaar in contact komen en ontstaan er kansen voor opkomende artiesten om ontdekt te worden. Spinfire is gratis te downloaden op Android en iOS.