Tips van Tone: DJ Monitors Voor Thuis

14 Januari 2023

Tips van Tone: DJ Monitors Voor Thuis

Al een tijdje opzoek naar een goede set DJ monitoren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees hier dan snel verder!

Wij krijgen vaak de vraag welke monitoren het beste passen bij een DJ set die in een slaap-, hobby- of woonkamer komt te staan. Hier willen wij je graag een handje bij helpen!

PA OF STUDIO MONITOREN?

Als je denkt aan een DJ set dan denk je vaak gelijk aan een club met enorme speakers. Dit soort speakers worden PA (ofwel Public Address) speakers genoemd en zijn gemaakt om groot bereik te geven, zodat een groot publiek wordt voorzien van geluid. Voor thuis is dit niet nodig en red je het makkelijk met een paar near-field monitoren. Dit wordt ook vaak gezien als studio monitor aangezien deze ook vaak geschikt zijn voor muziekproductie.

In principe kun je elke studio monitor aansluiten op jouw DJ set, maar niet elk geluidskarakter is ideaal voor het draaien. Veel monitoren zijn zo gemaakt dat ze een ‘eerlijke’ (lees: vlakke) geluidsweergave hebben. Voor muziekproductie is dit ideaal zodat je een goede referentie hebt van jouw mix, maar als jij aan het draaien bent wil je toch liever de bas kunnen voelen om een beetje het clubgevoel na te kunnen bootsen.

Een paar goede voorbeelden van monitoren die perfect zijn voor het draaien (en ook voor het produceren), zijn:

Pioneer DJ

Adam

KRK

 

BOOTH MONITOR?

Bij grote podia is het gebruik van een booth monitor niet weg te denken. Zo’n monitor staat op de DJ gericht zodat deze ook mee krijgt wat hij draait. Deze is individueel te besturen middels de ‘BOOTH’ knop die op de meeste mixers en de grotere all-in-one controllers te vinden is. In jouw home setup zul je de speakers hoogstwaarschijnlijk toch al naar jezelf toe richten, dus is het gebruik van een booth monitor niet nodig. Wel zou je uiteraard meerdere sets monitoren aan kunnen sluiten door de BOOTH uitgang te gebruiken.

Opzoek naar een setje compacte booth monitoren voor thuis? Check dan zeker even de volgende speakers:

 

SUBWOOFER?

Natuurlijk draai je het lekkerst als je de muziek door je hele lijf kunt voelen. Daar kan een subwoofer bij helpen om de bas goed te laten horen en voelen. Dit is daarmee ook meteen een valkuil, want een subwoofer in een kleine kamer plaatsen zorgt vaak voor een ‘rondzingende’ bas, waardoor het geluid niet meer gecontroleerd en aangenaam in de ruimte klinkt. 

Mocht je een grote ruimte hebben waar jij jouw DJ set in neer zet, dan is het mogelijk om dit uit te breiden met een subwoofer. Aanraders zijn:

 

HOE GROOT?

Vuistregel is: hoe groter de speaker, hoe meer bas en volume. Echter, zoals hierboven aangegeven, heeft de grootte van de ruimte enorm veel invloed op de grootte van de monitoren. In een kleine kamer wil je geen enorme speakers hebben en in een grote ruimte valt het geluid uit kleine speakers helemaal weg. In de gemiddelde slaapkamers zullen 5-inch monitoren zeker voldoen, al is 6- of 7-inch in veel gevallen ook goed te doen. Zo zou je kunnen kijken naar de Pioneer DJ VM-50, — Pioneer DJ DM-50D, Adam T5V of de nog kleinere maar indrukwekkende IK Multimedia iLoud Micro Monitor.

Voor een grotere ruimte zoals een woonkamer of schuur dan kom je met 7- of 8-inch monitoren beter uit de voeten. Je kunt er ook voor kiezen om in een grote ruimte 5-inch monitoren te plaatsen en deze aan te vullen met een subwoofer. Voordeel hiervan is betere controle over hoeveelheid bas en meer volume. Een paar aanraders van 7-inch monitoren zijn de Pioneer DJ VM-70, Adam T7V, KRK Rokit RP7 G4 of de KRK Classic 7

TOT SLOT

In onze showroom hebben wij een aantal monitoren die enorm geschikt zijn voor naast jouw DJ set, kom dus vooral langs om te luisteren of als je nog wat meer advies nodig hebt!

Ons assortiment aan DJ monitoren vind je hier.

Ben je op zoek naar een subwoofer? Kijk dan hier!