Tips van Tone voor de beste Microfoon!

20 Mei 2020
tips

Tips van Tone voor de beste Microfoon!

De zoektocht naar een goede microfoon is niet altijd even makkelijk. In dit blogbericht proberen we je dan ook graag een handje te helpen!

Er zijn vele soorten, maten, types en merken. In dit blogbericht kijken we naar een selectie van veelgebruikte microfoons en bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van een microfoon. En mocht je nog nét iets persoonlijker advies nodig hebben, dan weet je ons te bereiken!

 

Dynamische microfoon

Een dynamische microfoon wordt veel gebruikt op het podium, voor drumopnames en/of het opnemen van gitaarversterkers. Het is gebaseerd op het meest simpele principe en werkt als een soort omgekeerde speaker. Karakteristieken van dit soort microfoons zijn:

- Robuust
- Gericht en ongevoelig voor feedback
- Minder gevoelig voor zachte signalen
- Trage transient response
- Beperkte hoogweergave

Veruit de bekendste dynamische microfoons zijn de ‘Shure SM58’ voor vocalen en de ‘Shure SM57’ voor instrumenten. Een veelgebruikte dynamische studiomicrofoon is de ‘Shure SM7B’ (bijvoorbeeld door wijlen Michael Jackson), een favoriet in veel radiostudio’s.


Condensator microfoon

Hierin maken we onderscheid tussen klein- en grootmembraan condensator microfoons. De eerste is vooral geschikt voor percussie of drumoverheads wegens de snellere transient respons. De grootmembraanmicrofoons zijn geschikter voor vocalen en voor eigenlijk alle akoestische instrumenten. Condensator microfoons worden vooral in de studio gebruikt. De technische redenen zullen we je besparen, maar waar je goed op moet letten is dat ze fantoomspanning nodig hebben. Vaak is dit een knopje op je mixer of interface aangegeven door ‘48V’. De volgende eigenschappen horen bij condensatormicrofoons:

- Kwetsbaarder dan dynamische microfoons
- Soms keuze uit meerdere richtingskarakteristieken
- Lage ruis en hoge sensitiviteit
- Snelle transient response
- Mooie hoogweergave

De iconische ‘Neumann U87’ is ongetwijfeld de bekendste condensatormicrofoon en de wereldwijde studiostandaard voor onder andere vocalen. Een stuk betaalbaardere, maar zeer toch zeer goede studiovarianten zijn bijvoorbeeld de 'Sennheiser MK4', ‘sE Electronics SE2200’ en de ‘Rode NT1-A’ (een vrij complete startersset). Ook handheld/'stage' microfoons zijn verkrijgbaar als condensatormicrofoons. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Blue Encore 300.

 

USB-microfoon

Deze trend is kenmerkend voor de afgelopen jaren. Het grote voordeel hiervan is dat je geen geluidskaart meer nodig hebt om je microfoon op je laptop of computer aan te sluiten. Eigenlijk is het een subcategorie van de condensatormicrofoons, omdat het bijna altijd om dit type microfoon gaat. Nadeel is dat je soms geen direct monitor functie hebt, waardoor je jezelf met latency (vertraging) terughoort tijdens bijvoorbeeld zangopnames. De voor- en nadelen van een USB-microfoon:

- Geen tussenkomst van audio interface nodig voor opnames
- Niet direct aan te sluiten op mixers
- Vaak erg betaalbaar
- Vaak condensator microfoons

De ‘Monkey Banana Hapa’ is een goed voorbeeld, evenals de ‘Blue Yeti Studio’. In de lagere prijsklasse is de Marantz MPM-1000U aantrekkelijk. Een voorbeeld van een USB-microfoon met ingebouwd direct monitor circuit is de ‘Rode NT USB Mini’.

 

Conclusie

In dit blogbericht hebben we slechts een klein deel microfoontechniek belicht. Binnenkort meer informatie over onder andere verschillende richtingskarakteristieken en hoe je microfoons het best plaatst voor dé perfecte studio opname. Houd onze site en social media kanalen dus goed in de gaten! En tot slot: veel succes en plezier met opnemen!