Tips van Tone voor de juiste hoofdtelefoon!

9 Juli 2022

Tips van Tone voor de juiste hoofdtelefoon!

Er zijn tegenwoordig zo veel hoofdtelefoons op de markt dat het lastig kan zijn om de juiste te vinden. Wij helpen je op weg!

Hoofdtelefoons, je hebt ze in alle soorten en maten, maar wat is nou eigenlijk de beste hoofdtelefoon voor jou? In deze blog leggen we uit waar je op moet letten!

1: Open of gesloten

Één van de eerste dingen waar je naar kijkt bij het kopen van een hoofdtelefoon is of hij een ‘open’ of ‘gesloten’ design heeft. Over het algemeen kun je dit duidelijk zien aan de oorschelp van de hoofdtelefoon: bij een open hoofdtelefoon zitten er openingen aan de buitenkant van de oorschelp, bij een gesloten hoofdtelefoon is de buitenkant van de hoofdtelefoon helemaal dicht. 

Door het open design zal er meer geluid uit de koptelefoon de ruimte in gaan en zul je tijdens het luisteren meer horen van de ruimte waarin je je bevindt. Het voordeel hiervan is dat het allemaal wat ‘natuurlijker’ klinkt, omdat je naar muziek binnen een bepaalde ruimte aan het luisteren bent, zoals je ook met een set speakers zou doen. Het nadeel is dat jouw omgeving jouw geluid ook veel eerder zal horen en hiernaast is het niet altijd gewenst om omgevingsgeluid te horen. We raden daarom een open hoofdtelefoon aan voor mensen die puur alleen thuis of in andere stille ruimtes muziek willen luisteren of maken. Voor mensen die hun hoofdtelefoon ook in openbare ruimtes willen gebruiken of ermee willen optreden als dj, raden wij een gesloten hoofdtelefoon aan. Een goed voorbeeld voor een open hoofdtelefoon is de Beyerdynamic DT-990 Pro. Dit model heeft ook een gesloten variant in de vorm van de Beyerdynamic DT-770 Pro.

2: On-ear of over-ear

Waar we het net vooral hadden over de ervaring van het geluid, gaat het bij on-ear vs over-ear meer om draagcomfort. Het woord zegt het al, bij on-ear hoofdtelefoons zitten de oorkussen op je oor, terwijl bij over-ear hoofdtelefoons het oorkussen over/naast je oor valt. Doordat on-ear hoofdtelefoons een beetje op je oor drukken, worden deze vaak als net iets minder comfortabel ervaren dan over-ear hoofdtelefoons. Echter zijn on-ear hoofdtelefoons vaak wel iets compacter, daar waar over-ear hoofdtelefoons grotere earpads nodig hebben. 

Wil je jouw hoofdtelefoon uren achter elkaar gebruiken zonder enige irritaties? Dan raden wij een over-ear hoofdtelefoon aan. Neem bijvoorbeeld de comfortabele en uitermate goed klinkende Sennheiser HD-650! Wil je een wat compactere hoofdtelefoon die makkelijk op en af te doen is en makkelijker is om mee te nemen? Dan raden wij een on-ear hoofdtelefoon aan als de Pioneer HDJ-CUE1. Denk er echter om dat niet alles zo zwart op wit hoeft te zijn, zo kan een on-ear hoofdtelefoon ook echt wel comfortabel zijn en sommige over-ear hoofdtelefoons zijn nog wel redelijk compact.

3: Impedantie

Bij de impedantie, die in ohm wordt uitgedrukt, is het vooral belangrijk met wat voor andere gear je de hoofdtelefoon gaat gebruiken. We zullen de natuurkundeles even links laten liggen en het op een zo makkelijk mogelijke manier uitleggen: een hogere impedantie zorgt voor een net wat mooier geluid, maar is door de hoge weerstand alleen te gebruiken met een knappe voorversterker. Een lagere impedantie geeft een net iets minder mooi geluid, maar is te gebruiken met allerlei verschillende apparaten. Dus: ga je de hoofdtelefoon gebruiken i.c.m. een geluidskaart, versterker, mixer, etc., dan raden wij een geluidskaart met hoge impedantie aan (80 ohm en alles daarboven bijvoorbeeld). Indien je de hoofdtelefoon ook i.c.m. je laptop of mobiel wilt gebruiken, dan is een lagere impedantie (bijvoorbeeld 40 ohm of nog minder) aan te raden.

4: Wendbaarheid

Dit zal voor de één net iets belangrijker zijn dan voor de ander, maar voor o.a. dj’s kan het zeker interessant zijn om naar de wendbaarheid van een hoofdtelefoon te kijken. Het zou bijvoorbeeld heel goed een pluspunt kunnen zijn als de hoofdtelefoon licht is (zoals de welbekende Sennheiser HD-25), als hij draaibare earcups heeft, als hij opvouwbaar is of als hij op andere manier te draaien/bewegen is.

5: Overigen

Naast de eerste punten zijn er nog wat kleinere punten die, afhankelijk van je behoeftes, ook interessant kunnen zijn. Zo vinden sommigen het fijn als er Bluetooth op de hoofdtelefoon zit, vooral i.c.m. een telefoon. De AIAIAI TMA-2 Studio Wireless+ of de Pioneer HDJ-X5BT K zijn hiervan een goed voorbeeld! Ook extra accessoires zouden fijn kunnen zijn. Denk hierbij aan een draagtas, minijack naar jack adapter, krulkabel, etc. 

Tot slot is het natuurlijk altijd fijn om een hoofdtelefoon even te proberen voordat je hem koopt. In onze showroom in Haarlem hebben wij verschillende hoofdtelefoons liggen die je altijd even kunt komen uitproberen.