Tips van Tone voor een Vintage Microfoon

26 Februari 2022
tips

Tips van Tone voor een Vintage Microfoon

In dit blogbericht noemen we enkele herboren vintage live en studiomicrofoons. Interessant!

Het tijdperk waarin Neumann, Telefunken en Shure microfoons hun naam maakten door onder andere de specifieke microfoonkeuze van Elvis Presley. Volgens sommige ligt de golden age van microfoons al een tijdje achter ons. Wat ons betreft is niets minder waar, want naast een aantal nieuwe innovaties is de klassieke vintage sound nog volop verkrijgbaar. We noemen enkele herboren klassiekers, die hun faam meer dan verdiend hebben.

Shure Classic 55

De Shure Super 55 dynamische zangmicrofoon combineert de vintage look met de geluidskwaliteit van nu. Een must-have voor alle stoffige cafés en rock 'n rollers onder ons! Het opvallende, blauwe ingebouwde popfilter geeft 'm een extra touch. Door de supercardioïde richtingskarakteristiek, neemt de microfoon echt alleen op wat er recht voor de microfoon gebeurt. Mocht je liever voor een subtieler uiterlijk gaan, dan is de Shure 55SH Series II een goede optie, die naast een grijs popfilter ook een aan/uit switch en een cardioïde richtingskarakteristiek heeft.

Shure 565SD

Deze Shure 565SD microfoon is de definitie van retro. Deze voorganger van de Shure SM58 is vooral bekend door het Woodstock festival en heeft een slimme, dual-impedantie functie. De draadgevlochten grille en ingebouwde wind- en plopfilter maakt hem ideaal als handheld microfoon voor op het podium of in de studio. In het specifiek voor vocalen, maar ook geschikt voor andere geluidsbronnen. Dankzij de dual-impedantie modus (schakelbaar), kan je op nagenoeg alle installaties versterken tot het gewenste volume. De Shure 545SD is het kleine broertje, juist bedoeld voor instrumentversterking. Vergelijkbaar met de Shure SM57, maar dan retro!

Neumann U87 AI Studio Set

De Neumann U87 is waarschijnlijk de beroemdste studiomicrofoon ter wereld. Dit was één van de eerste condensator microfoons die fantoomspanning nodig had. Al vanaf de lancering rond de jaren '60 was dit model gelijk gigantisch populair en wordt vandaag de dag tot een standaard gerekend in grote studio's. Er zijn maar weinig studio's die een originele, vintage U87 kunnen vinden (lees: kunnen betalen). Gelukkig bracht Neumann later de Neumann U87 AI Studio Set uit, met dezelfde geliefde klankkleur. Mocht een originele Neumann nog te prijzig zijn, dan zijn er een aantal verassend goede clones op de markt zoals de Warm Audio WA-87 R2.

Warm Audio WA-47

Hoewel de Warm Audio WA-47 ook een replica betreft, is deze populaire Neumann U47 tribute zeker het noemen waard. De U47 is nog ouder dan de eerder genoemde U87 en heeft een hele eigen sound. Het betreft een buizenmicrofoon, en dat hoor je. Het geluid is te omschrijven als warm, licht gesatureerd en je raad 'm al: vintage. Zo ook deze Warm Audio variant die wereldwijd lovende kritieken heeft gekregen vanwege zijn natuurgetrouwe karakter en degelijke kwaliteit. En laten we niet vergeten dat je ook gewoon smelt bij de vintage look van deze tube microfoon...

Modeling Microfoons

De technologie van vandaag maakt het mogelijk om klassieke microfoons tot in verbazingwekkend detail te emuleren met een modeling microfoon. Je koopt dan een microfoon en krijgt daar een op maat gemaakt softwarepakket bij. Die software maakt het door ingewikkelde berekeningen mogelijk om zo dicht mogelijk bij de originele sound van bijvoorbeeld een Neumann U87, AKG C414, Sony C-800G en meer te komen. Universal Audio komt later dit jaar met een aantal high-end modeling microfoons, houd onze socials daarvoor goed in de gaten. De Townsend Lab Sphere L22 doet al langer mee in het topsegment van modeling microfoons, maar ook Antelope heeft een aantal fantastische modeling microfoons. De Antelope Edge Solo, Duo, Go en Quadro om precies te zijn. Oplopend in prijs en mogelijkheden, maar in alle gevallen de prijs dubbel en dwars waard als je ziet welke microfoons deze krachtpatsers kunnen reproduceren.