Top 6: Classic Gear Replica’s!

20 Maart 2020
tips

Top 6: Classic Gear Replica’s!
Veel klassieke studio apparatuur zoals synthesizers en microfoons zijn uiterst zeldzaam en onbetaalbaar. In dit blogbericht kijken we dan ook naar de top 6 beste imitaties!

De eerste synthesizers zijn inmiddels al antiek, laat staan de eerste microfoons. Tussen toen en nu hebben we ongelofelijk veel klassiekers gezien, die tot vandaag de dag nog steeds dé studiostandaard zijn. Veel van deze apparatuur is uiterst zeldzaam, en zelfs tweedehands onbetaalbaar. Echter is de nieuwe trend in audioland om imitaties of clones van dit soort apparatuur op de markt te brengen. En het mooie hiervan is, is dat je in sommige gevallen haarfijn dezelfde geluiden kunt produceren voor een fractie van de prijs! Bij deze onze top 6 imitaties, die stuk voor stuk de aankoopprijs dubbel en dwars waard zijn!

 

#6: Cyclone Analogic Bass Bot TT-303 V2

Dit is misschien wel de populairste TB-303 clone onder producers. De sound van de Roland TB-303 herken je ongetwijfeld. Het heeft zelfs een heel genre op laten bloeien: ‘acid’. De TB-303 was aanvankelijk een commerciële flop, omdat het aangeprezen werd als een vervanger voor je bassist. Later is de TB-303 massaal opgepikt door de eerste generatie house en techno producers eind jaren tachtig, en is sindsdien een blijvende legende onder de synthesizers. Een originele TB-303 is bijna niet te krijgen, maar we mogen ons gelukkig prijzen met deze Cyclone die de acid geluiden (en zelfs de looks) naadloos representeert! Andere clones zijn bijvoorbeeld de ‘Roland TB-03’ en de ‘Behringer TD-3’.

Overtuigd? Ga dan gauw onze productpagina van de 'Cyclone Analogic Bass Bot TT-303 V2'!

 

#5: Roland SH-01A

Met hun ‘Boutique’ serie heeft Roland een aantal klassiekers een nieuw leven ingeblazen. Zo ook de Roland SH-101, die net als de TB-303 kenmerkend is geweest voor de eerste elektronische dansmuziek. Deze SH-01A gebruikt de ‘Analog Circuit Behavior’ techniek, waardoor je vierstemmige polyfonie hebt (in tegenstelling tot het monofone origineel), maar toch alle karakteristieken die je normaal alleen van een volledig analoge synthesizer mag verwachten. Naast de grijze variant, is deze synth ook verkrijgbaar in blauw en rood.

Ben je al enthousiast? Ga dan gauw onze productpagina van de 'Roland SH-01A'!

 

#4: Waves CLA Classic Compressors

Waves is (samen met Universal Audio) dé koploper in audio plug-ins. En met name in levensechte imitaties van analoge gear onderscheiden deze merken zich van anderen. Met deze collectie haal je vier klassieke en onovertroffen compressors in huis; de CLA-2A, CLA-3A, CLA-76 Blacky & CLA-76 Bluey (gebaseerd op de Teletronix LA-2A, LA-3A en de Universal Audio 1176). Waar je standaard compressors alleen het dynamisch bereik verminderen (hetgeen een compressor hoort te doen), doen deze compressors dat op een veel natuurlijkere manier. Daarnaast voegen ze een analoog sausje toe aan je geluid waar je moeilijk nee tegen kunt zeggen. Persoonlijk kan ik de CLA-2A niet meer uit mijn arsenaal aan plug-ins wegdenken. Het is mijn go-to compressor voor alle vocalen!

Benieuwd geworden? Ga dan gauw onze productpagina van de 'Waves CLA Classic Compressors'!

 

#3: Warm Audio WA87

De uit de jaren zeventig stammende Neumann U87 is een groot membraan condensator microfoon die vandaag der dag in alle grote studio’s (mits ze er nog aan kunnen komen) tot de standaarduitrusting behoort. Hij is ontzettend breed inzetbaar, van vocalen tot gitaar(versterkers) en van drum overhead tot ambience microfoon. Dit mede dankzij de verschillende richtingskarakteristieken waaruit je kan kiezen (in welke richting je microfoon opneemt), maar voornamelijk vanwege de warme en soepele klankkleur die niet te evenaren is. Of toch wel? De ‘Warm Audio WA87’ komt namelijk angstaanjagend dicht in de buurt! In een één-op-één test zal je je uiterste best moeten doen om de verschillen eruit te pikken. En dat voor rustig een kwart van de prijs. De keuze is aan jou!

Alle specificaties checken? Ga dan gauw onze productpagina van de 'Warm Audio WA87'!

 

#2: Behringer RD-8 Rhythm Designer

De Roland TR-808. Grote kans dat je er weleens van gehoord hebt! Het is dan ook dé bekendste drumcomputer aller tijden. Vooral bekend geworden door het veelvuldig gebruik in hip-hop, maar zeker ook in de vroege house en techno. Net als de TB-303 was de TR-808 aanvankelijk een flop, maar leefde helemaal op nadat producers hem massaal tweedehands op de kop tikten. Tegenwoordig is een originele TR-808 dan ook niet meer te betalen. Er zijn veel imitaties gepasseerd in de afgelopen jaren, waaronder de Roland TR-8, de Roland TR-8s en de Roland TR-08. En ondanks dat de Behringer RD-8 de enige uit het rijtje is die niet door Roland geproduceerd wordt, is dit wat ons betreft een hele goede replica. Met een additionele compressor/distortion en filter heb je zelfs nog net wat meer mogelijkheden dan met het originele model. Daarnaast heeft deze RD-8 als enige een volledig analoog signaalpad van de vier clones en kan je parameter veranderingen opnemen. Een welkome aanvulling op je studio dus, voor een strakke prijs die je van Behringer gewend bent!

Meer lezen over de RD-8? Ga dan gauw onze productpagina van de 'Behringer RD-8 Rhythm Designer'!

Tip: bekijk ook eens de andere nieuwe imitaties die Behringer onlangs heeft uitgebracht waaronder de Pro-1, Odyssey, Model D, MS-1 en de TD-3. Ze zijn namelijk allemaal verassend trouw en gewaagd aan het origineel!

 

#1: Arturia V Collection 7

Arturia is een merk wat zich compleet heeft toegespitst op het emuleren van klassieke analoge synthesizers. Waar Waves en Universal Audio vooral de processors emuleren, richt Arturia zich vooral op het accuraat representeren van de geluidsgenerators die de hedendaagse muziek hebben gevormd tot wat het is. Met maar liefst 24 klassiekers, is wat ons betreft dit één van de aantrekkelijkste software pakketten in ons assortiment. Om slechts een paar legendarische klassiekers te noemen die je met de ‘V Collection’ kan emuleren: Moog Minimoog, Roland Jupiter-8, Fender Rhodes en de Roland DX7. De interfaces van al deze plug-ins zijn ontzettend gebruiksvriendelijk, waardoor je gelijk aan de slag kunt zonder eerst een week in de gebruiksaanwijzingen door te moeten brengen. Kortom: een must-have voor elke producer!

Alle ingebegrepen emulaties checken? Ga dan gauw onze productpagina van de 'Arturia V Collection 7'!