Wat is het verschil tussen MIDI, CV/Gate en trigger?

19 Juni 2017

Wat is het verschil tussen MIDI, CV/Gate en trigger?
Regelmatig krijgen wij de vraag wat nu precies de termen MIDI, CV/Gate en trigger betekenen op synthesizers. Hierbij de uitleg!

Wat is MIDI?

MIDI (Musical Instrument Digital Interface) control is een digitaal systeem ontwikkeld in 1981 door de legendarische Dave Smith van Sequential Circuits in samenwerking met Roland. Door middel van MIDI wordt meestal tempo informatie, knopbewegingen en noot informatie verstuurd. Het protocol kan echter ook ingezet worden voor het uitvoeren van software updates en het uitwisselen van samples en patches/presets. Tegenwoordig is MIDI nog steeds dé standaard en zien we het terug op vrijwel iedere MIDI controller.

Via één MIDI output kunnen maximaal 16 andere apparaten aangestuurd worden. Het is mogelijk om een 'master' MIDI apparaat (zoals een MIDI output op een geluidskaart) als sequencer in te zetten waardoor de sequencer MIDI controls naar diverse apparaten kan versturen. Denk aan informatie over de gespeelde noten, lengte en de aanslag hiervan evenals de snelheid en parameter en start/stop controls. Een typische connectie is bijvoorbeeld van een MIDI interface of geluidskaart met MIDI aansluiting naar een analoge synthesizer of drumcomputer.

MIDI apparaten zijn gemakkelijk op elkaar aan te sluiten door middel van een MIDI kabel. Deze apparaten beschikken vaak over MIDI IN (ingang), MIDI OUT (uitgang) en eventueel een MIDI THRU (doorsturen) aansluiting. MIDI Thru kan gebruikt worden om meerdere apparaten aan elkaar te 'daisy chainen', waardoor eenzelfde MIDI signaal zonder splitters naar meerdere apparaten tegelijkertijd verstuurd kan worden.


MIDI kabel

Wat is CV?

CV (Control Voltage) is een ander protocol dan MIDI, en stuurt bepaalde voltages (van -12V tot +12V) uit. CV wordt veel gebruikt op modulaire synthesizers en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een enkele parameterwaarde aan te sturen. Waar MIDI over verschillende kanalen meerdere soorten informatie kan versturen, verstuurt CV slechts één signaal. CV stuurt de waarde uit door middel van een signaal, welke vervolgens een parameter bedient. CV/Gate wordt vaak met een patchkabel met mono 6,3mm jack of mono 3,5mm mini jack connectors aangesloten. Mini jack CV connectors zien we vaak terug op kleinere synths, waar beperkte ruimte is. Er zijn drie verschillende vormen van CV: gate, trigger en pitch CV, elk met een eigen werking.

Een gate signaal is een signaal dat verstuurd wordt wanneer bijvoorbeeld een toets of pad wordt ingedrukt. Er wordt dan een standaard voltage verstuurd, totdat de toets of pad losgelaten wordt. Deze signalen kunnen bijvoorbeeld ook als square uitgestuurd te worden vanaf bijvoorbeeld een LFO module.

Het trigger signaal komt op hetzelfde principe neer als gate, maar verschilt iets in de werking. Trigger is niet afhankelijk van hoelang een toets wordt ingedrukt, maar verstuurt een kort pulssignaal. Trigger wordt meestal gebruikt voor bijvoorbeeld het sequencen van drums.

Tot slot is er nog Pitch CV, een variabele vorm van CV. Het voltage van de CV kan afwijken (en wordt niet in 'blokjes' verstuurd). Deze vorm kan dus gebruikt worden om verschillende toonhoogtes, ADSR (attack, decay, sustain, release) envelopes of LFO signalen door te sturen.


CV, audio en MIDI connectors