Wat is het verschil tussen de TB-303, TB-3 en TB-03?

2 Januari 2017

Wat is het verschil tussen de TB-303, TB-3 en TB-03?

Enige tijd terug kwam de Roland TB-3 als digitale opvolger van de legendarische TB-303 op de markt. Nu is kortgeleden ook de TB-03 aangekondigd, wat is het verschil tussen deze drie synthesizers?

Over de Roland TB-303

De Roland TB-303 is een analoge bassynthesizer die zijn stempel op de hedendaagse muziekproductie heeft achtergelaten. De TB-303 heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van Chicago house en acid house en wordt vandaag de dag nog onwijs veel gebruikt in veel verschillende muziekstijlen. De TB-303 is origineel ontwikkeld voor gebruik door gitaristen om tijdens het oefenen een voorgeprogrammeerde baslijn mee te laten spelen. Pas in de jaren '80, toen de productie van de TB-303 allang gestopt was, werd dit apparaat populair binnen de house scene. De synth is nog steeds onwijs populair: een originele analoge tweedehandse TB-303 kost vandaag de dag namelijk zo'n € 2.000.

TB-303

Meer dan een 303

In 2014 introduceerde Roland de Aira series met onder andere de Roland AIRA TB-3, een 'digitaal analoge' kloon van de geliefde bassynthesizer. De AIRA TB-3 beschikt over de klassieke 303 sounds gecombineerd met diverse moderne features. Het interne circuit van de TB-3 is met behulp van ACB (analog circuit behavior) technologie gebaseerd op dat van de TB-303 en gedraagt zich op eenzelfde wijze maar is niet 'echt' analoog. De TB-3 is meer dan een 303: het apparaat heeft namelijk een breed scala aan verschillende geluiden en effecten aan boord. Daarnaast is de TB-3 veel gemakkelijker te programmeren dan een echte TB-303 dankzij de handige moderne step sequence functie.

TB-3

Wat is het verschil met de Boutique TB-03?

In 2016 kondigde Roland de Roland TB-03 aan: een compacte 'digitaal analoge' synthesizer als toevoeging op de 'boutique series': een synthesizer productlijn gebaseerd op klassieke synths waar onder andere de Roland JP-08, Roland JX-03, Roland TR-09 en Roland VP-03 toe behoren. De TB-03 beschikt alléén over de TB-303 sound en lijkt meer op een echte 303 dan de TB-3, hoewel het apparaat gelukkig wel net als de TB-3 over de handig vernieuwde step sequencer functie beschikt. De TB-03 heeft in tegenstelling tot de uitgebreidere TB-3 Aira synth drie verschillende delay effecten (Tape Echo, Digital Delay en Reverb) en drie verschillende overdrive stijlen ingebouwd.

TB-03

Het verschil in klank tussen de TB-303, TB-3 en TB-03

Er is een noemenswaardig verschil in klank tussen de originele TB-303, de Roland AIRA TB-3 en de Roland TB-03 boutique synthesizer. De meningen zijn verdeeld; de persoonlijke voorkeur van de schrijver ligt bij de Boutique TB-03, hoewel sommige anderen juist de sound van de AIRA TB-3 de voorkeur geven. Bekijk de onderstaande video en oordeel zelf:

                                                                           

Welke 303 kloon moet ik kiezen?

Uiteindelijk is er geen goede of foute keuze: het gaat er niet om welke synthesizer je kiest, maar om hoe je deze synthesizer weet te gebruiken in jouw eigen producties of sets. Er zijn meerdere 303 klonen op de markt die niet door Roland geproduceerd zijn maar alsnog erg dicht in de buurt komen van de klassieker zoals onder andere de volledig analoge Mode Machines x0xb0x MK3. Natuurlijk kan het geluid van een 303 ook redelijk goed gecreëerd worden met een plug-in of app (zoals de legendarische, gratis te downloaden Propellerhead Rebirth app).

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd welk apparaat of welke werkwijze jouw voorkeur heeft. Laat het ons weten in de reacties hieronder!