Wat is Ableton Link en hoe werkt het?

5 December 2016

Wat is Ableton Link en hoe werkt het?

Ableton Link is een geweldige technologie om verschillende software in sync met elkaar te laten functioneren. Maar hoe werkt Link?

Wat is syncen?

Ableton Link is een technologie om verschillende apparaten (en software op die apparaten) met elkaar te synchroniseren over een lokaal netwerk. Op de traditionele wijze werden apparaten en computers altijd aan elkaar verbonden door middel van en MIDI kabel, waar deze kabel vanuit de ene computer een signaal uitstuurt (master) die vanuit de andere computer ontvangen wordt (slave). Met Ableton Link is dit moeilijke gedoe eens en voor altijd voorbij.

Ableton Link

Hoe werkt Link?

Ableton Link maakt standaard deel uit van Ableton Live en diverse andere software waaronder Traktor Pro en Serato DJ. Ook zijn er veel iPad/iPhone apps die gebruik maken van Ableton Link zoals DM1, DrumPerfect Pro, Sparkle, iMPC, Korg SyncKontrol (om bijvoorbeeld een Korg Volca Sample sequencer te syncen) en meer. Wanneer deze apparaten verbonden zijn aan eenzelfde netwerk (bedraad via een router/switch of over WiFi) kunnen de beatgrid en het tempo door middel van Ableton Link automatisch gesynchroniseerd worden. Schakel simpelweg Link in op de gebruikte software (klik bij Ableton bijvoorbeeld in de MIDI setup op 'Play in Time with Link').

Ableton Link Sync

Heb ik Ableton nodig om Link te gebruiken?

Het mooie is: je hoeft niet eens Ableton te hebben om Link te gebruiken! Wanneer Link in software wordt ondersteund kan dit gemakkelijk toegepast worden. Zo kun je met Ableton Link bijvoorbeeld jouw DJ set in Serato synchroniseren met de DJ set van iemand anders in Traktor, of gemakkelijk in sync een sequence mee laten lopen op de iPad. Kortom, genoeg mogelijkheden!