Welke Interface Past Bij Jou?

10 September 2022

Welke Interface Past Bij Jou?

Altijd al benieuwd geweest naar de verschillen tussen low & high budget audio interfaces?

Welke Interface Past Bij Jou?

Je bent al een tijdje opzoek naar een externe geluidskaart (ook wel audio Interface genoemd), maar waar moet je toch beginnen? Er is zo ontzettend veel keuze en hoe weet je welke geluidskaart het beste bij jou past? In deze blogpost lees je onder andere over waar je op kan letten bij het uitzoeken van een geluidskaart. 

Voordat we gaan kijken naar de verschillende opties die geluidskaarten bieden is het eerst belangrijk om goed te weten wat een geluidskaart eigenlijk precies is. Want wat doet zo’n geluidskaart nou precies? Kort gezegd zorgt een geluidskaart voor de audio conversie van een digitaal signaal (ofwel het signaal uit de computer) naar een analoog signaal (ofwel het signaal wat naar je monitors of koptelefoon gaat). Deze conversie kan ook andersom plaatsvinden. Denk dan bijvoorbeeld aan het analoge signaal van een microfoon wat in de geluidskaart word omgevormd tot een digitaal signaal. Op deze manier kun je dan ook vocalen, synthesizers, gitaren en nog vele andere instrumenten opnemen.

Nu we in de basis weten wat een geluidskaart precies doet, kunnen we de volgende vraag stellen, namelijk: welke geluidskaart heb je dan nodig? Om deze vraag het best te beantwoorden hebben we de verschillende interfaces opgedeeld in 3 prijsklassen: Low, Medium & High Budget. Per prijsklasse staat beschreven wat je kunt verwachten en waar je op kan letten. 

Low-Budget

In deze eerste prijscategorie kun je de meest basic functionaliteiten verwachten. Wil je bijvoorbeeld een geluidskaart die simpelweg het geluid van je computer naar je monitors doorstuurt, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de Native Instruments Komplete Audio 1. Deze geluidskaart geeft je de mogelijkheid om je studio monitor aan te sluiten doormiddel van een tulp-kabel. Je geniet dan simpelweg van hoogwaardige audio conversie en je krijgt ook de luxe van maar liefst twee inputs, 1 x een XLR-aansluiting (bijv. voor een microfoon) en 1 x een jack-aansluiting (bijv. voor een gitaar). 

Ook interessant in deze categorie is de Universal Audio Volt 1. Wat uniek is aan deze geluidskaart ten opzichte van de de hiervoor genoemde Komplete Audio 1, is dat de Volt 1 beschikt over een zogenoemde vintage pre-amp. Deze vintage voorversterker is gebaseerd op de 610 tube pre-amp, die gebruikt werden door artiesten zoals Ray Charles en Van Halen. Met deze voorversterker kun je dan ook het mooie warme karakter uit die tijd na bootsen.

Tot slot is er ook nog de Presonus AudioBox Go. Het bijzondere aspect van deze specifieke audio interface is de groote. De Audiobox Go is zo compact dat ie bijna in je broekzak past. Super portable dus! Je neemt de unit gemakkelijk overal mee naar toe en is daarom ideaal voor de reizende producer. Verder heeft de interface vergelijkbare specificaties als die van de Komplete Audio 1.

Medium-Budget

In de medium prijsklasse vind je een enorm aantal mooie interfaces. Om het simpel te houden, lichten we er hier graag twee voor je uit. 

De eerste van de twee is de MOTU M2. Deze interface is voorzien van ESS Sabre32 Ultra converters, die tot wel 192 kHz sample rates bieden met 2.5 ms latency. Over de outputs levert de geluidkaart 120 dB Dynamic Range. Deze techniek wordt gebruikt in interfaces die duizenden euro’s kosten. Ook beschikt de M2 over een LCD scherm die de levels van je in- & outputs weergeeft, zo houd je gemakkelijk je volume levels in de gaten.

Nummer twee op ons medium budget-lijstje is de FOCUSRITE SCARLETT 8I6 MK3. Focusrite staat voornamelijk bekend om de prachtige audio conversie die ze leveren in deze prijsklasse. Verder geeft deze interface je het voordeel van wel 6-inputs, waardoor je veel verschillende instrumenten tegelijkertijd kunt aansluiten. Dit is ideaal als je van plan bent meerdere synthesizers, microfoons of andere instrumenten aan te sluiten. Denk er dus altijd goed over na of je in de toekomst wellicht meerdere externe geluidsbronnen wil aansluiten, anders loop je kans te weinig inputs te hebben op het moment dat je ze nodig hebt. 

High-Budget

Inmiddels zijn we aangekomen in de duurste prijsklasse. Hier kun je zo gek gaan als je zelf wil. Kenmerkend in deze categorie is de hoge kwaliteit audio conversie, de hoeveelheid in- en outputs en de mogelijkheid om virtuele effecten in real-time te runnen op de CPU van de interfaces (dit laatste is niet mogelijk op iedere interface).

Misschien wel de meest bekende geluidskaarten die in deze categorie naar voren komen zijn de interfaces uit de Apollo serie van Universal Audio. Wat de Apollo's speciaal maakt, is dat er een zogenaamde DSP-chip is ingebouwd waar de plugins op draaien. Dat zorgt ervoor dat je de CPU van je computer minder belast en dus ultieme creatieve vrijheid hebt en met ultra-lage latency kunt opnemen!

 

Ben je opzoek naar de hoogste kwaliteit audio conversie? Dan is de RME ADI-2 PRO FS zeker interessant voor jou! De ADI-2 Pro FS beschikt over de AK4493 DAC chip, 2 krachtige koptelefoon outputs, helder en transparant geluid zoals je van RME gewend bent en een uitgebreide afstandbediening. Deze AD/DA converter is erg veelzijdig en beschikt o.a. over (on)gebalanceerde analoge I/O, SteadyClock III, krachtige koptelefoon output, 4-stage in- en output level control, Class Compliant USB, DSD record en DSD playback!

Concluderend kun je wel zeggen dat de keuze enorm is en we maar het topje van de ijsberg hebben besproken in deze post. Kijk vooral op deze pagina voor ons volledige aanbod externe geluidskaarten. 

We hopen dat deze lijst je iets meer inzicht heeft gegeven over welke opties je allemaal hebt. Mocht je nog vragen hebben over de verschillende geluidskaarten of twijfel je nog en heb je hulp nodig bij je keuze? Laat het ons weten, we helpen je maar al te graag verder!

Team ToneControl