DJ Tips

Op deze pagina vind je handige tips voor DJ's. Voor beginnende en voor gevorderde DJ's. Deze teksten zijn grotendeels oorspronkelijk afkomstig van DigitalDJTips.com en vrij vertaald, e.e.a. met toestemming van de auteurs. Hopelijk leveren deze artikelen je veel inspiratie op!


5 Vrienden die elke Dj moet hebben (7-3-2012)

Je kan tegenwoordig beter meer mensen kennen dan geweldig veel kennis hebben. Hoe meer personen die je hebt die je ‘vriend’ kan noemen, hoe verder je kunt komen in de scene. Populaire mensen zijn niet altijd succesvol, maar succesvolle mensen hebben wel een grotere kans om populair te worden.

Met wie moet je nou eigenlijk écht bevriend zijn? Speciaal voor de mensen die geen goed antwoord op deze vraag weten de geven is er dit stukje tekst, waarvan je hopelijk een stukje wijzer van wordt.

1. De bewakers (uitsmijters)
Het is belangrijk om vriendjes te worden met bewakers, wanneer je midden op de avond in een ruzie verstrengeld raakt is het handig om de bewaking aan jouw kant te hebben. Bewakers komen ook erg goed van pas als het gaat om het lopen naar de uitgang van het pand, die zich vaak dichtbij de garderobe bevindt. Naast het feit dat ze erg handig zijn, zijn bewakers vaak ook nog zeer vriendelijke mensen!

2. Designers
Dit soort mensen kunnen ook goed van pas komen in je sociale cirkel. We zien vaak een verband tussen designers en Dj’s/Producers, er lopen veel mensen rond die beide beroepen uitvoeren.

Je hoeft echt niet te verwachten dat je professionele vriendjes gratis flyers voor je maken, maar je kan gebruik maken van een mooie ruiltechniek. Jij draait gratis op hun feestje, en zij maken een mooi visitekaartje voor je.

3. Kappers
Erg handige mensen zijn kappers: ze spreken per dag tientallen mensen en kunnen zo jouw aankomende gigs goed doorgeven. Misschien kan je zelfs een demo-CD’tje afgeven, zo kan je potentiële klanten werven terwijl er aan je nieuwe kapsel gewerkt wordt!

4. Oudere mensen
Het is goed om met oudere mensen te praten over wat je doet. Wanneer jij veel gesprekken voert met oudere mensen leer je duidelijk en goed over je muziek te praten en zo kan je sneller nieuwe optredens werven. Wanneer jij een duidelijk, snel en vooral motiverend gesprek kan voeren met een ouder persoon, kan je dit ook met een bar medewerker of club eigenaar. Oefening baart kunst!

5. Andere DJ’s
Je zult denken: dit is een beetje onnuttig om te zeggen, maar nee. Veel DJ’s vergeten goed contact te leggen met anderen. Het aanbevelen van elkander aan clubs en het lenen van Dj gear bouwt een hechte vriendschapsband op die in het voordeel van jullie beiden kan werken.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Jonathan C van Digital DJ TipsVijf eigenschappen die een DJ tegenwoordig moet hebben (5-3-2012)

Technologie is veranderd sinds we begonnen met het draaien van vinyl op draaitafels. Vandaag de dag wordt deze manier van Dj’en nog amper uitgeoefend in vergelijking met 10 jaar geleden.
Tegenwoordig zijn de basisvaardigheden die je nodig hebt om ergens te mogen komen draaien echter heel anders. Als je competitief wilt blijven gaan elke dag naar de vinyl-winkel en secuur kunnen beatmatchen je niet echt meer helpen...
We hebben de vijf vaardigheden waarvan wij denken dat deze vandaag de dag belangrijk zijn voor je op een rijtje gezet.

1.    Weet hoe je creatief gebruik moet maken van MIDI controllers
MIDI Controllers nemen snel de plaats in van draaitafels en vinyl, het beste wat je kan doen is een controller op de kop tikken, en ermee leren lezen en schrijven. De mogelijkheid om echt live te remixen is zo veel groter geworden dan vroeger, kijk alleen al naar de S2 en S4 van Native Instruments.

2.    Word een expert in online-netwerken
Websites als Facebook, SoundCloud en Google+ kunnen je onwijs goed helpen een netwerk, fanbase en bekende naam op te bouwen, maak er dus veel gebruik van!

3.    Leer remixen en mash-uppen
Tegenwoordig zet je niet meer alleen twee platen gelijk, maar ben je veel creatiever bezig. Kijk naar bijvoorbeeld remixen en mash-uppen van bestaande nummers. Software pakketten als Pro Tools, Cubase, Ableton en Reason maken het mogelijk voor Dj’s te mixen, remixen en produceren op ‘the next level’ waarmee ze zich kunnen onderscheiden van andere Dj’s.

4.    Probeer zo veel mogelijk soorten gear onder de knie te krijgen
Misschien ben je heel handig met je huidige setup, maar het is altijd aan te raden om zoveel mogelijk verschillende soorten gear onder de knie te krijgen. Zo kun je jezelf altijd blijven verbeteren en ben je altijd klaar om ergens te draaien, wat voor gear er ook staat.

5.    Speel de muziek niet alleen, maar maak er een show van!
Werkelijk iedereen kan vandaag de dag Dj’en, mensen downloaden gratis software, mixen wat muziek en noemen zichzelf Dj. Wij vinden echter dat een goede Dj niet alleen de muziek speelt, maar ook ‘optreedt’. Kijk naar namen als Tiësto, David Guetta en Avicii, zij staan niet stil als robots hun knopjes in te drukken, maar zij maken gebruik van een geheel fysiek aspect in hun mix.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Jonathan C van Digital DJ Tips