For The Love Of Sound (Wampa Remix)

18 Mei 2023

For The Love Of Sound (Wampa Remix)
Willem (a.k.a. Wampa) eindigde op de derde plek van de For The Love Of Sound remix contest. Zijn remix is te beluisteren vanaf 25 mei. We vroegen Willem hoe hij tot dit eindresultaat gekomen is.
 
Wat een geweldige remix heb je van onze track gemaakt zeg! We willen er van alles over horen, maar om met het begin te beginnen: Hoe lang ken je ToneControl.nl al? 
Ik ken ToneControl al een tijdje! Toen ik 14 jaar geleden naar Haarlem verhuisde voor de opleiding E-Musician op het Conservatorium Haarlem, had ik voor het eerst een audio interface nodig. Via docenten werd ik naar ToneControl verwezen en eenmaal daar werd duidelijk hoe weinig ik nog van apparatuur af wist. Gelukkig waren ze bij ToneControl heel vriendelijk en geduldig en hielpen mij aan een Digidesign Mbox 2 Mini.
 
Kijk, dat horen we natuurlijk erg graag! Hoe hoorde je over de remix contest en waarom besloot je mee te gaan doen?
Via de nieuwsbrief. Natuurlijk zag ik de de prijzen, en het grappige is dat ik op dit moment weer een nieuwe audio interface nodig heb. Maar zodra ik het originele nummer hoorde wist ik gelijk dat ik daar iets tofs van zou kunnen maken.
 
Wat vond je de beste onderdelen van de For The Love Of Sound track om te gebruiken in je remix?
De vocal springt er uit, maar de algehele productie is echt top. De lead synth is ook echt een oorwurm.
 
Hoe heb je het maken van de remix precies aangepakt?
Eerst heb ik alle stems ingeladen en toen gelijk de kanalen gemute die ik niet zou gebruiken. Dit waren voornamelijk de drums en fx want die zijn toch wel echt techno-specifiek. Uiteindelijk heb ik maar 6 stems van het origineel gebruikt, maar dat zijn wel de meest herkenbare; de vocals, de leadsynth, de bouwende percussie, de chord-pads, en drie sferische tonale synths.Ik heb daarna eigen drums gebouwd en gecheckt of dat paste bij de bass/synths/leads van het origineel. Dit was al best leuk, maar ik wilde er toch nog iets meer mijn eigen draai aan geven. Ik heb vervolgens meerdere baslijntjes geprobeerd, zeker een stuk of 8, totdat ik kwam op wat het nu is geworden; gewoon lekker simpel. De lead melodie zit er nu opgeknipt ook in, met nieuwe synths en fx als tegenantwoorden. Daarna heb ik de gehele structuur van de track neergezet. En die vervolgens weer 10 keer gewijzigd... Toen de deadline opeens snel naderde ben ik begonnen met mixen en op de dag van de deadline heb ik nog zeker 10 bounces gemaakt totdat ik tevreden was.
 
Hoeveel tijd heb je ongeveer in de remix zitten? 
Het opzetten en uitkomen op de basis ongeveer 2 uur. Het uitwerken van de track ongeveer 3 uur. Het mixen en afronden van de track ook ongeveer 3 uur. Dit is niet veel, maar door het vrij laat beginnen met de remix en de deadline die een week later was moest ik wel veel snelle keuzes maken. Gelukkig vind ik dat juist vaak lekker werken!
 
Hoe lang maak je al muziek? 
Al ongeveer 20 jaar.
 
Zijn er bepaalde artiesten die een inspiratiebron voor je zijn?
Disclosure, Chris Lake, Metrik, Frank Sinatra, The Beatles, Ramin Djawadi, 
 
Welke DAW gebruik je?
Logic
 
Heb je bepaalde plugins gebruikt waar je graag mee werkt?
Ja, in elke track zit altijd FabFilter Pro-Q 3, Valhalla Room, Xfer OTT, Xfer LFOTool, MetricAB (om andere tracks als ref te checken), maar ook altijd Logic-eigen plugins zoals Gain (voor volume automation op kanalen) en MultiMeter (om levels en spectrum te checken).
 
We kijken uit naar de release van jouw remix! Bedankt nogmaals voor je deelname en van harte gefeliciteerd met het brons!
Heel erg bedankt voor het organiseren van deze remixcontest! Daarnaast is het ook bewonderenswaardig dat ToneControl nu al 20 jaar klaar staat voor producers en muzikanten, en dat met moordende concurrentie van veel grotere haaien op de markt. Hopelijk gaan jullie nog lang door en blijven jullie in het straatbeeld van Haarlem!