Nieuw in ons Eurorack assortiment: Doepfer

28 Januari 2023
Tags: Nieuws

Nieuw in ons Eurorack assortiment: Doepfer

Doepfer als bedrijf is een Duitse fabrikant van elektronische muziekinstrumenten opgericht in 1992 door Dieter Döpfer. Dieter startte in 1977 met de ontwikkeling van audiohardware. Hij maakte in de jaren 1980 ook al enkele modulaire synthesizers. In 1992 richtte hij zijn eigen bedrijf op onder de naam Doepfer. Het bedrijf bracht onder andere de MAQ16/3 uit, een analoge sequencer ontworpen in conclaaf met de welbekende Duitse band Kraftwerk. In de begindagen vond er enkel directe verkoop plaats waarbij klanten een demonstratie kregen. Later kwamen er gespecialiseerde verkooppunten (zoals wij!).

In 1996 kwam Doepfer met de inmiddels klassieke A-100, een modulaire synthesizer met standaard afmetingen uit de meet- en laboratoriumtechniek, die later bekend werd als de Eurorack-standaard; een formaat dat al snel werd overgenomen door andere fabrikanten van modulaire synthesizers. Door de jaren heen is deze Doepfer Eurorack standaard dan ook de industriestandaard geworden in de modulaire synth-niche!

A-100 Modules

De klassieke, nu welbekende A-100 modules die hun oorsprong kennen halverwege de 90's zijn nooit echt verjaard. Om deze reden zijn ze (met hier en daar wat tweaks door de jaren heen) nog steeds verkrijgbaar! Het A-100 systeem bevat verschillende basismodules die samen een volwaardige synthesizer vormen. 

VCO's

In het scheppen van een geluid bij subtractieve-synthese is de perfecte geluidsbron natuurlijk een heldere, basale oscillator. De Doepfer A-110-1 VCO (Voltage Controlled Oscillator) biedt deze oscillatoren in 4 verschillende golfvormen: Sawtooth, Square/Pulse, Triangle en Sinus.

VCF's

De naam subtractieve-synthese komt van het nemen van deze pure golfvormen en deze (net als een beeldhouwer met een stuk steen) te vormen naar een gewenst eindresultaat. De VCF (Voltage Controlled Filter) is een onmisbaar element als het gaat om deze vormgeving. Elke subtractieve synthesizer heeft zijn eigen filter waarmee je met de filter-cutoff hoge of lage tonen van de pure golfvorm weg kunt filteren. De Doepfer A-124SE WASP VCF is zo'n kenmerkend filter, en laat bij het vormen van jouw geluid een nogal zoemend karakter na.

LFO's

De Doepfer A-145-1 LFO (Low Frequency Oscillator) is in theorie hetzelfde als een VCO, alleen is de snelheid van oscillatie vele malen lager. Zo laag in veel gevallen, dat de oscillatie niet eens meer te horen is. Dit maakt de LFO dus perfect voor het beïnvloeden (moduleren) van andere elementen waaruit jouw synth bestaat. Al zou je bijvoorbeeld een LFO naar de filter-cutoff van het VCF sturen, dan is het resultaat dat het filter langzaam van open naar dicht gaat, zonder dat je daarvoor zelf aan het knopje hoeft te draaien!

ADSR's

ADSR staat voor Attack, Decay, Sustain, Release. Dit CV-signaal beïnvloedt (moduleert) de amplitude (volume) van de geluidsbron. De attack bepaalt hoe snel het geluid zijn maximale amplitude bereikt, de decay naar welke hoogte deze amplitude afzwakt, de sustain hoelang de decay zijn volume aanhoudt en de release hoe lang de toon blijft naklinken als het zogeheten gate-signaal afkapt. De Doepfer A-140-1 ADSR kan deze signalen uitsturen naar bijvoorbeeld de CV-input van een VCA om het geluid vorm te geven.

Om dit gate signaal te triggeren kan je bijvoorbeeld de LFO output naar de gate input van de ADSR sturen. Zo krijgt de ADSR elke oscillatie een seintje dat het zijn signaal moet uitsturen naar de VCA.

VCA's

De Doepfer A-132-3 VCA is een Voltage Controlled Amplifier (VCA). Dit is een simpele, maar absoluut noodzakelijke module in jouw rack. Jouw volledige patch eindigt in de VCA, waar het signaal versterkt en gecontroleerd kan worden. De output hiervan kan worden uitgestuurd naar jouw audio-interface voor opname en weergave via een set studiomonitoren. 

Mixers, Dividers, Multipliers etc.

Verder zijn er nog vele soorten modules met allerlei soorten functionaliteiten om je nog meer controle te geven over het vormgeven van de golfvorm. Mix-modules als de Doepfer A-138a stellen je in staat verschillende signalen te combineren en zijn ideaal om overzicht te creëren. Dividers als de Doepfer A-160-2 zijn gemaakt om trigger/gate-signalen onder te verdelen voor levendig klinkende resultaten, en multipliers, neem de A-180-2, zijn er om signalen te dupliceren voor nog complexere patches. 

Tot slot

Met al deze klassieke Doepfer A-100 modules in combinatie met de talloze verschillende modules van andere fabrikanten, kan je naar eigen smaak jouw droomsynthesizer in elkaar zetten! Natuurlijk zou het een rommeltje worden als je ze allemaal los op tafel zou moeten leggen, daarom verzorgt Doepfer ook verschillende koffers zoals bijvoorbeeld de A-100P6 case zodat je jouw selectie gepatched en wel overal mee naar toe kan nemen.

Is bij jou intern iets gaan oscilleren en wil jij ook een poging wagen jouw eigen droomsynthesizer in elkaar te zetten? Bekijk ons volledige assortiment Eurorack hier!