Pioneer DJ

"

In 1937 ontwikkelt Pioneer’s stichter Nozomu Matsumoto de eerste succesvolle A-8 dynamische speaker. Dit is het startsein van wat later één van de grootste multinational brands op het gebied van digitale entertainment producten gaat zijn. Het Japanse bedrijf is in 1938 begonnen als radio- en speakerreparatieshop in Tokyo.

Vandaag de dag is Pioneer de wereldleider als het gaat om elektronische producten voor de auto, thuis en voor de zakelijke markt. Pioneer is verantwoordelijk voor belangrijke innovaties, zoals de consumenten laser disc, auto CD speler, GPS auto navigatie, DVD – Video speler en de hoge definitie plasma schermen. Als leider is Pioneer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van “geluid”. Niet alleen is Pioneer van oorsprong een geluidsinnovator, het bedrijf staat ook bekend om de naadloze afstemming op de behoeften van de consument. Tot op de dag van vandaag ontwikkelt Pioneer innovatieve en hightech, elektronische entertainment producten.

Pioneer DJ


De geschiedenis van dj gear/DJ producten is er een waar veel controversie over bestaat. Sommigen geloven dat de geschiedenis van dj gear begonnen is bij de uitvinding van de fonograaf, sommige mensen geloven dat deze pas is begonnen bij de ontwikkeling van de DJ-mixer. Onder de meer moderne dj gear gebruikende doelgroep is de theorie dat de Technics SL1200 draaitafel de start was van de geschiedenis van de dj gear. Iedereen is het er wel over eens dat geluid essentieel is geweest en nog steeds essentieel is bij de ontwikkeling van producten van Pioneer, gericht op dj’s en producers. Pioneer DJ zet al ruim 15 jaar de standaard als het gaat om professionele dj gear en producten voor dj’s over de hele wereld. Pioneer dj gear kenmerkt zich door de aansluiting op de behoeften van dj’s over de hele wereld.

Pioneer DJ innoveert elk product wat ze op de markt brengt voor dj’s. De lijn DJ gear van Pioneer bestaat o.a. uit cd & dvd decks, mixers, effectors, luidsprekers, controllers, hoofdtelefoons en dj-accessoires.

We doorlopen drie van de belangrijkste dj producten van Pioneer en zetten de belangrijkste ontwikkelingen en functionaliteiten ervan voor je op een rij.


Pioneer CDJ-2000 (2009-2012)


De Pioneer CDJ serie wordt over het algemeen gezien als revolutionair als het gaat om nieuwe en verbeterde functionaliteiten. Na de al op de club afgestemde functionaliteiten van de Pioneer CDJ 1000, werd de Pioneer CDJ 2000 geïntroduceerd als het nieuwe vlaggenschip in de Pioneer CDJ serie. De Pioneer CDJ 2000 is gericht op de professionele, digitale DJ’s die in clubs draaien en Pioneer kwam tegelijkertijd uit met de CDJ 900 eind 2009. Met de Pioneer CDJ 2000 werd er een grote sprong gemaakt qua extra functionaliteiten boven de al standaard clubvereisten van de CDJ series.

De Pioneer CDJ-2000 maakt het mogelijk om van verschillende bronnen af te spelen, waaronder CD, DVD, USB opslag apparaten en SD memory cards. De Pro DJ Link maakt het mogelijk om tot vier CDJ-2000/900’s te connecten en één enkele muziekbron te delen. Tevens zijn er verbetering aangebracht aan het uiterlijk met het 6.1” Full color LCD paneel en de grafische gebruikersinformatie. Het scherm geeft titels van tracks, coverart en gedetailleerde informatie over de track weer. Op deze manier kan elke professionele DJ alle informatie vinden in één oogopslag tijdens het draaien.

De ingebouwde needle search zorgt ervoor dat DJ’s direct naar een specifiek gedeelte van een track kunnen skippen met een simpele aanraking van de needle search strip. Gebruikers kunnen koppelingen maken met andere apparaten zoals DJ effectors en software met MIDI mapping functionaliteiten. De CDJ-2000 spelers maken gebruik van Rekordbox, Pioneer’s muziek management software, waarmee DJ’s hun hele muziekbibliotheek kunnen organiseren en categoriseren. In september 2012 werd de speler opgevolgd door de CDJ-2000 Nexus, die onder andere sync functionaliteit en uitgebreide rekordbox compatibiliteit toevoegt.


Pioneer DDJ ERGO (2011)


De Pioneer DDJ ERGO maakt het maken van mixen voor dj’s gemakkelijker. Na de introductie van de Pioneer DDJ-T1 en DDJ-S1 controllers, was de DDJ-Ergo de DJ controller die de grote massa nog beter bereikte. De controller is gebaseerd op de MIDI functionaliteit, waardoor het mogelijk is om gebruik te maken van DJ software. De “Pulse Control” functie zorgt ervoor dat de rand van het jog wiel verlicht wordt op zo’n manier dat er uit af te leiden valt of de verschillende tracks synchroom lopen, om het mixen zo nog gemakkelijk te maken.

Net als de Pioneer DDJ-T1 en –S1 controllers is de Pioneer DDJ ERGO ontworpen om een laptop te plaatsen onder de unit om ruimte te besparen en het scherm dichter bij de DJ te brengen. Met één enkele USB-kabel kan je de alles aansluiten op een laptop. Tevens zorgt deze kabel voor de stroom.

Alle knoppen op de Pioneer DDJ ERGO zijn op de handigste plaatsen geplaatst en direct klaar voor gebruik. De aansturing van vier decks (let wel op dat de Ergo maar twee kanalen heeft), filters, FX, Hot Cues en samples (inclusief loop sampling) zijn direct toegankelijk. De Pioneer DDJ ERGO heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. Door de professionele gamma mixers en audiocircuits en de keuze uit twee opstelmogelijkheden is de Pioneer DDJ ERGO een populaire controller onder dj’s. De Pioneer DDJ ERGO is visueel ook een plaatje om te zien en is verbeterd met allerlei handige leds die aangeven welke functies in gebruik zijn, hoe goed tracks qua beats op elkaar afgestemd zijn en welke track klaar staat.

De Pioneer DDJ ERGO V wordt geleverd met Virtual DJ Limited Edition van Atomix productions. Dit zorgt ervoor dat alles onmiddellijk klaar is voor gebruik. Deze software maakt scratchen, mixen en remixen (direct toevoegen aan muziek- en videosets zonder upgrade). Door de automatische beatgrids, gedetailleerde waveforms en de verdere software interface ziet alles er exact hetzelfde uit als de controller. Zo is alles afgestemd en mogelijk voor een perfecte mix.

De Pioneer DDJ Ergo K limited edition werd later geintroduceerd. Hoewel de –K voor het Japanse Kuro (zwart) staat, wordt logischerwijs vaak gedacht dat de letter voor traKtor staat. Deze versie wordt immers geleverd met Traktor LE in plaats van Virtual DJ.


Pioneer CDJ 2000 Nexus (2012)


Met de komst van de Pioneer CDJ 2000 Nexus is ook de meest innovatieve functionaliteit beschikbaar onder dj’s. Met de Pioneer CDJ 2000 Nexus is het namelijk mogelijk om toegang tot muziek te krijgen op smartphones of tablets, door het gebruik van Wi-Fi of USB connecties. Met andere woorden; dj’s kunnen direct van bijvoorbeeld een iPhone (van wie dan ook, er moet wel de speciale Rekordbox app op staan) muziek cue-en tijdens een set. Voor evenementen waar verzoeken gangbaar zijn, kan dit een handige functionaliteit zijn die de interactie met het publiek optimaliseert.

Met de Pioneer’s Rekordbox muziek management software kunnen dj’s hun muziek taggen, loop points klaarzetten en afspeellijsten creëren zoals ze voorheen deden in Serato of Traktor Scratch. Sets voorbereiden kan ook offline en de set kan later getransporteerd worden. De automatische beat synchronisatie maakt het handmatig ‘pitchen’ om tracks dezelfde snelheid te geven en synchroon te laten lopen overbodig. Met het “verkeerslicht” systeem zien dj’s bovendien in één oogopslag welke tracks het beste op elkaar aansluiten.

Doordat de Pioneer CDJ 2000 Nexus via USB, CD en nu ook via Wi-Fi muziek kan uploaden en dankzij het gedetailleerde display is de Pioneer CDJ 2000 Nexus een digitale ‘draaitafel’ die ervoor zorgt dat de nieuwe generatie dj’s voorlopig vooruit kan op het gebied van DJ-technologie.


Pioneer S-DJ X monitor speakers (2013)


Hoewel Pioneer DJ al enkele jaren geleden de S-DJ05 en S-DJ08 speakers introduceerde, kwam voor Pioneer de echter doorbraak in dit segment met de introductie van de Pioneer S-DJ 50X (en S-DJ 50X Wit), Pioneer S-DJ 60X en Pioneer S-DJ 80X monitorspeakers. Vanwege de goede kwaliteit van het geluid en de lage prijs (relatief, ten opzichte van andere A-merken in de categorie) winnen de S-DJX speakers in hoog tempo aan populariteit."