Ableton Live 11 en waarom jij het ook moet gebruiken

11 Februari 2023

Ableton Live 11 en waarom jij het ook moet gebruiken

In deze blog geven we je 7 redenen waarom jij Ableton Live 11 zou moet gebruiken!

Ableton Live 11 is een van de meest gebruikte DAW’s van dit moment, maar waarom vinden zo veel producers en muzikanten Ableton zo fijn om mee te werken? Wat zijn de beste en meest intuïtieve features en waarom is Ableton eventueel ook voor je interessant? In deze blogpost lichten we enkele top-features van Ableton uit, van de Session View tot aan de Ableton Push 2.

 

Audio Warping

De audio warping in Ableton is simpelweg fenomenaal. Je hebt binnen je audio warp settings toegang tot maar liefst 6 verschillende “warp modes”, namelijk:

  • Beats: Speciaal voor ritmische samples.
  • Tones: Voor audio fragmenten met een duidelijke pitch structuur, zoals vocalen en baslijnen.
  • Texture: Perfect voor complexe sounds en heeft een granular feel/sound.
  • Re-Pitch: Past de playback snelheid aan.
  • Complex: Voor complexe sounds en hele tracks. Selecteert automatisch de beste settings.
  • Complex Pro: Voor complexe sounds en hele tracks. Hiermee kun je handmatig de settings naar wens instellen.

Voornamelijk “Complex Pro” klinkt adembenemend strak en natuurlijk op onder andere vocals. Hiermee kun je samples makkelijk stretchen zonder dat de tonaliteit en kwaliteit van de samples verloren gaat. Verder is de “Beats” setting super handig for percussie of staccato-achtige samples, hiermee zorg je dat alles binnen het ritme goed blijft klinken en perfect on-time blijft. “Tones”, “Texture” en “Re-Pitch” zijn vooral heel leuk voor creatieve doeleinden. De “Texture”-mode geeft vaak een verassend effect aan je sound en is bijvoorbeeld goed te gebruiken op drones.

Session View

De Session View is zowel bedoeld voor live optredens als voor in de studio. Ten eerste kijken we naar het live gedeelte. Door je eigen tracks op te delen in verschillende secties en clips kun je gemakkelijk remixes en edits on-the-fly maken. Zo kan je bijvoorbeeld je drum clips van de ene track laten afspelen onder de vocaal van een andere track, of andersom. Als al je tracks dan ook goed “ge-warped” zijn, blijft ook alles ten alle tijde perfect gesynchroniseerd afspelen, zelfs wanneer je het tempo aanpast. Je kan deze setups zo complex maken als je zelf wilt. Zo hebben de pro’s soms wel tientallen tracks compleet opgesplitst en gearrangeerd in verschillende clips en lanes.

Verder kun je de Session View ook gebruiken voor het produceren. Zo kun je verschillende ideeën snel en gemakkelijk met elkaar vergelijken door een variatie aan clips en samples onder elkaar te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld 5 verschillende drum clips onder elkaar zetten en deze om de beurt activeren, om zo snel en intuïtief te checken welke het beste werkt onder je akkoorden.

Drumrack Sampling

Ableton maakt het je super makkelijk om snel drum racks in elkaar te zetten. Na het inladen van een Drum Rack is het slechts een kwestie van samples drag- en droppen in het gewenste vakje ('slot'). Op het moment dat de sample op een van de pads wordt ingeladen, wordt automatisch een sampler instrument aangemaakt. Dit houdt in dat je de sample binnen de sampler naar eigen voorkeur kan bewerken. Denk hierbij aan pitch, warp-modes, envelopes en filter effecten die je met enkele klikken kunt instellen. Hierdoor is de workflow voor het in elkaar zetten van drum racks zo gepiept en heb je binnen een handomdraai een zelfgemaakte rack klaar staan waarmee je custom drum sequences kunt bouwen.

Max for Live

Deze feature is vooral interessant voor alle (met alle respect) nerds onder ons. Max for Live biedt namelijk de mogelijkheid om 'third-party' Ableton devices te maken en/of te installeren. Zo kun je hele vette, innovatieve en/of obscure effecten van andere makers (vaak gratis) downloaden en gebruiken. Er is enorm veel aanbod in de wereld van Max for Live, dus dit is zeker iets om te gaan onderzoeken als je Ableton hebt. Houdt er wel rekening mee dat je voor Max for Live Ableton Live 11 Suite nodig hebt.

Ableton Link

Link is super handige functie waarin Ableton je de mogelijkheid geeft om over een lokaal netwerk verschillende apparaten en programma's met elkaar te verbinden en deze in sync te laten lopen. Hierdoor hoef je dus nooit meer alles handmatig (bijvoorbeeld via MIDI) met elkaar te koppelen, maar is het nu slechts een kwestie van een druk op de knop. Om een voorbeeld te geven kun je twee laptops met Ableton geïnstalleerd met elkaar linken. Nu lopen beide Ableton projecten in sync met elkaar en kun je dus met twee personen tegelijk aan een project werken. Ideaal! Ook andere programma's zoals Pioneer DJ Rekordbox, Serato DJ Pro en Denon DJ apparatuur werken naadloos samen met Ableton Link.

User Interface

Deze is misschien voor iedereen persoonlijk, maar de meeste mensen die Ableton gebruiken vinden de user interface een waar genot om mee te werken. De gehele lay-out is op logische wijze vormgegeven en er zijn vrijwel geen vervelende pop-up schermen (met uitzondering van VST’s en het menu voor instellingen). De effecten-sectie van Ableton is, in tegenstelling tot veel andere DAW’s, horizontaal weergegeven waardoor je per kanaal direct toegang hebt tot alle instellingen van ingebouwde Ableton effecten. Je hoeft dus niet elke keer weer al je effecten te openen en te sluiten. Verder is de Browser van Ableton ook erg fijn ontworpen en voelt alles snel en intuïtief. Niet exclusief voor Ableton, maar wel erg fijn, is de optie om je favoriete effecten en plugins te 'kleurcoderen'. Zo kun je bijvoorbeeld al je mastering effecten een 'rode tag' toewijzen, zodat je deze altijd snel kunt terugvinden.

Tot slot, is een hele fijne feature de mogelijkheid om effecten met elkaar te groeperen (Ableton noemt dit 'Effect Racks'). Stel, je hebt een bepaald aantal effecten die je vrijwel altijd samen gebruikt. In plaats van elke keer deze effecten apart te moeten inladen, kun je deze ook met elkaar groeperen en dit vervolgens opslaan. Nu kun je met slechts een klik op de knop al deze effecten in een keer inladen (inclusief je gewenste instellingen). Neem bijvoorbeeld je master-chain. Als je vrijwel altijd dezelfde master chains gebruikt (zeg je hebt 2 a 3 standaard chains), dan kun je deze nu groeperen en opslaan. Een echte time-saver dus.

Ableton Push 2

De Ableton Push 2 is ontworpen voor zowel gebruik in de studio als live on stage. Alles van deze vernieuwde Push is ontwikkeld om de interactie tussen Ableton en de gebruikers nog verder te verbeteren; de ultieme Ableton controller dus. Het scherpe kleurendisplay verbetert de creatieve flow in Ableton zonder je af te leiden met overbodige info. De Ableton Push 2 heeft nieuw ontwikkelde pads welke zachter aanvoelen, meer grip geven en soepeler zijn voor nóg meer response - perfect om met alle creativiteit je beats en melodieën in te spelen. Je kan je performance zo flexibel maken als je wilt door te improviseren met loops, drums, noten en akkoorden. De nieuwe sampling workflow laat je clips makkelijk slicen, als single hits bespelen, of splitsen in time-stretched audioclips.

Alhoewel we nog wel een heel boek kunnen volschrijven met handige Ableton tips, tricks en functionaliteiten laten we het voor nu hierbij. Vrijwel iedereen van team ToneControl is fanatiek Ableton gebruiker, dus mocht je nog specifieke vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je maar al te graag verder! Eén ding is in ieder geval zeker: Ableton Live is een volwassen, verrassend frisse DAW die we iedere beginnende producer en artiest aan durven raden.

Ableton Live is bij ons verkrijgbaar in de volgende varianten: