Audio Interfaces en de continu veranderende laptoppoorten

10 Juli 2017

Audio Interfaces en de continu veranderende laptoppoorten

Er zijn enorm veel audio interfaces op de markt met allemaal hun eigen toeters, bellen en verschillende aansluitingen. USB 2.0/3.0, Thunderbolt 2/3, Firewire? De verschillen op een rijtje.

Wat is een audio interface?

Deze blogpost is niet bedoeld om die vraag te beantwoorden, maar mocht je hier toch beland zijn en uitermate nieuwsgierig, dan verwijzen we je graag door naar deze blogpost. Waarschijnlijk ben je daarna klaargestoomd om verder te lezen in dit artikel.

Je geluidskaart verbinden met een computer

Technologie ontwikkelt zich als een speer en daarmee ook computers en hun aansluitingen. Telkens kleiner, beter en vooral sneller. Voor de muziekproducer is dat laatste een stuk belangrijker dan je zou denken. Er is een aantal poorten dat als standaard wordt gezien. Dat zijn USB (C), FireWire en Thunderbolt (mini displaypoort).

De meeste laptops/computers hebben tegenwoordig een USB 2.0 of 3.0 aansluiting. Op Macs worden daarentegen ook Firewire en Thunderbolt 2 (mini displaypoort) aansluitingen aangetroffen. En tot slot is er de opkomende Thunderbolt 3, dat vaak op de markt gebracht wordt als USB C.

USB 2.0 en FireWire halen gemiddeld dezelfde snelheid, namelijk 480Mbps. In veel gevallen is dat snel genoeg om zo een 60 sporen tegelijkertijd op te nemen. Dan is er natuurlijk nog USB 3.0, en dat is ongeveer 10x sneller dan USB 2.0.

FireWire of USB

Na het lezen van bovenstaande zou je zeggen dat je niet verder hoeft te lezen, maar helaas is de snelheid van een protocol niet de enige meetellende factor. FireWire zorgt er namelijk voor dat de data op een meer gelijkmatige manier wordt overgebracht dan bij USB. Mocht je virtuele instrumenten gebruiken, dan komt dit zeker tot uiting. Bij FireWire zal je merken dat er (bijna) geen vertraging optreedt. Dit voordeel heeft FireWire niet te danken aan de snelheid, maar aan het ontwerp. Het ontstaat directe interactie toe en wordt daardoor direct geïmplementeerd in de hardware. Aan de andere kant hebben FireWire interfaces ook een nadeel. Ze hebben altijd een aparte voeding nodig. USB, daarentegen, heeft dat in de meeste gevallen niet.

Los van deze twee aansluitingen hebben we de Thunderbolt 2 poort. De meeste Macbooks beschikken over deze aansluiting. Thunderbolt 2 vat in principe alle bovengenoemde voordelen samen in de ideale aansluiting, en dat ook nog eens tot 4x zo snel. Thunderbolt 2 haalt snelheden tot 2500 MB/s. Daarom is het, vooral als we kijken naar de toekomst, verstandig om voor een audio interface te kiezen die een Thunderbolt aansluiting heeft. Houd er wel rekening mee dat je laptop ook zo een aansluiting moet hebben om de voordelen van Thunderbolt te behalen.

Heb je geen laptop met een Thunderbolt aansluiting? Bedenk dan in eerste instantie of je wel gebruik hoeft te maken van de snelste poort. Wil je alleen geluid opnemen zonder dat dit moet worden gemonitord of gebruik je geen virtuele instrumenten? Dan kom je met een USB of FireWire aansluiting makkelijk uit de voeten. Wil je echter wel veel sporen tegelijkertijd gebruiken en is het van groot belang dat je geen latency ervaart, dan is het aan te raden om naar een Thunderbolt aansluiting te kijken. Echter, is dat voor de gemiddelde home studio niet het geval.

Thunderbolt 3 (USB C)

De poort die alle andere protocollen belooft te gaan elimineren. Thunderbolt 3 is de aansluiting die iedere overdracht ondersteunt, en dat met snelheden als nooit eerder getoond. Bij de nieuwe Macbook Pro’s zien we bijvoorbeeld dat alle andere aansluitingen (HDMI, USB, Thunderbolt 2) zijn verdwenen en dat USB C de nieuwe standaard is geworden. USB-C is de toekomst, maar daar hoef je je voorlopig nog geen zorgen over te maken, want die toekomst is er nog lang niet in de muziekproductie. USB C audio interfaces zijn daarbij nog niet verschenen op de markt, maar mocht je een nieuwe laptop aanschaffen, let dan goed op de aansluitingen want de kans wordt steeds groter dat ze enkel met USB C geleverd worden. Dan heb je wellicht een aantal koppelstukjes nodig om de geluidskaart te kunnen koppelen.