Rekordbox: alles wat je wilt weten van deze populaire DJ software!

13 Maart 2024

Rekordbox: alles wat je wilt weten van deze populaire DJ software!

Rekordbox is, mede dankzij het gebruik van de populaire Pioneer DJ/AlphaTheta gear, al jaren het meest gebruikte DJ programma ter wereld. In dit blogbericht lees je alles wat je over deze software wilt weten!

Rekordbox is de meest gebruikte DJ software ter wereld en wij begrijpen wel waarom. Het is ontwikkeld door Pioneer DJ (tegenwoordig AlphaTheta), een bekende naam in de DJ-wereld, en het heeft zich snel gevestigd als een essentieel onderdeel van de moderne DJ-setup.

Met Rekordbox kunnen DJ's hun muziekcollectie beheren op een georganiseerde en intuïtieve manier. Je kunt muziekbestanden importeren, taggen, categoriseren op basis van verschillende criteria zoals genre, tempo en artiest en nog veel meer. Hierdoor kun je snel en eenvoudig de perfecte track vinden in iedere situatie. Met de ingebouwde trackanalyse kun je de BPM en toonsoort van tracks automatisch detecteren, waardoor het mixen van tracks naadloos verloopt. Vervolgens kun je de muziek exporteren naar een USB stick om te gebruiken met standalone DJ gear, zoals de CDJ-3000, XDJ-1000 MK2, XDJ-RX3 of de XDJ-XZ. Echter is Rekordbox ook live in combinatie met verschillende controllers te gebruiken in ‘Performance Mode’, hieronder meer daarover.

Export Mode vs Performance Mode

Rekordbox heeft naast het organiseren en exporteren van jouw muziekbibliotheek in ‘Export mode’ zoals hierboven beschreven ook de mogelijkheid om live te gebruiken in combinatie met verschillende DJ gear in ‘Performance Mode’. Met deze modus kun je naadloos mixen en effecten toevoegen, allemaal in real-time. Het biedt een intuïtieve interface met functies zoals hot cues, loops en sampler pads, waardoor je sets dynamischer en boeiender kunt maken. Dit is de modus die je standaard gebruikt in combinatie met niet-standalone controllers zoals de DDJ-FLX4, DDJ-FLX10 of DDJ-REV5 en kun je eventueel ook gebruiken in combinatie met standalone controllers zoals de XDJ-RX3 en OPUS QUAD.

Performance Mode is niet standaard te gebruiken in de gratis versie van Rekordbox, maar wordt wel automatisch ontgrendeld bij aanschaf van bepaalde Pioneer DJ/AlphaTheta DJ gear door middel van een ‘Hardware Unlock’. In dit overzicht zie je precies welke DJ gear welke versie van Rekordbox ontgrendeld.

Rekordbox Abonnementen

Naast de gratis versie van Rekordbox zijn er ook betaalde versies te verkrijgen op abonnement-basis. Je betaalt hiervoor per jaar of per maand, net wat je zelf fijn vindt. Ieder pakket heeft weer zijn eigen voordelen, waardoor de keuze hierin volledig afhangt van jouw persoonlijke behoeftes.

Een aantal van de belangrijkste verschillen tussen de abonnementen: Cloud Library Sync, Cloud Library opslag, DJ-mixen opnemen en opslaan, bewerkte nummers opslaan en DVS-aansturing. Overigens is de optie om met streamingdiensten te draaien (waaronder Tidal, Beatport Link en Soundcloud Go) mogelijk bij alle abonnementen, dus ook de gratis versie van Rekordbox. Houd er rekening mee dat je dan wel een (betaald) abonnement bij een streamingdienst nodig hebt.

Voor een compleet overzicht van alle verschillende abonnementen bekijk je dit overzicht.

Veel gestelde vragen

  • "Hoe duur is Rekordbox?"

In principe is Rekordbox gratis. Echter zijn er, zoals hierboven beschreven, verschillende abonnementen beschikbaar met verschillende voordelen. Over het algemeen is de gratis versie voldoende (zeker wanneer je een apparaat koopt met Hardware Unlock, zie het stukje ‘Export Mode vs Performance Mode' hierboven), dus kijk vooral goed naar de voordelen van de verschillende abonnementen en besluit voor jezelf of je deze extra functies nodig denkt te hebben.

  • "Heb ik een code/voucher nodig voor de Hardware Unlock?"

Nee, dit is niet nodig. Je sluit simpelweg het desbetreffende apparaat aan op je computer en opent Rekordbox, vanuit daar zou de Hardware Unlock vanzelf moeten plaatsvinden.

  • "Werkt Rekordbox ook op mijn smartphone of tablet?"

Ja, Rekordbox is verkrijgbaar op iPhone, Android en iPad en werkt naadloos samen met de DDJ-FLX4 en DDJ-200

  • "Welke versie van Rekordbox moet ik gebruiken?"

Voor het organiseren van jouw muziekbibliotheek, het voorbereiden van DJ-sets en het exporteren van muziek naar een USB-stick gebruik je de Export Mode. Voor het live besturen van Rekordbox door middel van een controller, media-speler of mixer gebruik je de Performance Mode.

Download Rekordbox hier.