Muziek streaming voor DJ's in 2022.

4 Juni 2022

Muziek streaming voor DJ's in 2022.

Er is veel veranderd voor DJ's de afgelopen jaren op het gebied van streaming. Wij praten je bij!

Het duurde even...

Er is een gezegde in DJ-kringen dat wat er in de "echte wereld" gebeurt, ongeveer een decennium duurt om DJ'en te bereiken (denk aan CD's, bijvoorbeeld). En het is pas nu, meer dan 10 jaar sinds Spotify de wereld begon over te nemen, dat we de beschikbaarheid van streamingdiensten voor DJ's volwassen zien worden. Dankzij recente ontwikkelingen hebben DJ's nu toegang tot dezelfde miljoenen nummers als het publiek, rechtstreeks vanuit hun DJ-software of -hardware!

Waarom muziek streamen?

Je wilt beginnen met DJ'en, een of twee feestjes spelen, een beetje proberen te mixen. Het probleem is dat je geen muziek hebt, je geen idee hebt waar je het vandaan moet halen, of je simpelweg geen budget hebt voor het aanschaffen van jouw favoriete nummers. Gelukkig is het inmiddels 2022, dus waarom zou je? Jouw favoriete muziek kan je steeds gemakkelijker streamen binnen jouw DJ software naar keuze. Hieronder gaan we een aantal populaire opties af om te kijken wat in 2022 de beste opties zijn voor het steamen voor DeeJays!

 

Beatport Link

Beatport Link is de service die wordt aangeboden door Beatport, de underground elektronische muziekwinkel! Beatport heeft een groot portfolio aan dance muzieklabels waar ze mee werken en heeft zichzelf gevestigd als dé plek om elektronische dance muziek te kopen.

Met Beatport Link kun je het grootste deel van de Beatport-catalogus streamen naar compatibele DJ-software en hardware. Om tracks te beluisteren en afspeellijsten samen te stellen kan je de Beatport winkel gebruiken, waar je naar volledige nummers kunt luisteren in tegenstelling tot algemene gebruikers van de winkel. Ook kan je luisteren naar de Beatport Top 100, genre-afspeellijsten en samengestelde afspeellijsten, allemaal beschikbaar in de bestandsstructuur in jouw DJ-software naar keuze.

De audiokwaliteit is een nogal magere 128 kbps AAC voor het standaard Beatport Link-abonnement van €15,- per maand (hoewel je 128 kbps AAC's niet moet verwarren met 128 kbps MP3's - AAC's met deze bitsnelheid klinken veel beter!). Als je een betere geluidskwaliteit (256 kbps AAC) en de offline locker wilt, moet je upgraden naar Beatport Link Pro (1000 offline tracks, €30/maand).

Beatport Link is compatible met de meeste DJ software, denk hierbij aan bijvoorbeeld: Serato DJ, Rekordbox, Traktor en Engine OS. Dus al ben jij een trotste (toekomstige) eigenaar van producten als de: Pioneer DDJ-1000 / DDJ-1000SRT, Native Instruments Traktor S4 MK3 of Denon Prime 4, dan is Beatport Link misschien wat voor jou!

 

Beatsource Link

Beatsource Link is de streamingdienst die wordt aangeboden door Beatsource, een DJ-muziekwinkel opgericht door Beatsource en DJcity. DJcity is een DJ-downloadpool die geliefd is bij allround DJ's. Als Beatport underground is en op onafhankelijke labels is gericht, is Beatsource op mainstream en op grote labels gericht. beatsource bevat een grote catalogus aan pop, mainstream dance, hiphop Latin, reggae/Dancehall en R&B-muziek.

Bij Beatsource draait alles om curatie. Het biedt drukke allround DJ's handige grafieken, lijsten, nieuwe releases etc. om hun leven gemakkelijker te maken. Dat gaat over in Beatsource Link, die vol zit met dezelfde afspeellijsten die je in de winkel vindt. Het draait op hetzelfde platform als Beatport, dus het werkt op precies dezelfde manier, inclusief de drie niveaus en prijzen. Het is niet raar dat je het ook op dezelfde DJ-platforms vindt als Beatport.

Beatsource Link kost €9,99 per maand voor de basisversie (128 kbps AAC), en €34,99 per maand voor Pro+, waarmee je 256 kbps AAC's bestanden kan streamen en 1000 offline tracks kan opslaan. Meer informatie kan je vinden op de Beatsource Link website!

 

Soundcloud Go+

Het SoundCloud's Go+ abonnement is een interessante optie voor DJ's. Het biedt een behoorlijk deel van de reguliere muziek die Spotify, Apple Music, Tidal en Deezer hebben, maar het geeft je ook toegang tot een behoorlijke catalogus aan muziek die is geüpload door onafhankelijke makers, wat een onderscheidende factor is van de andere services.

Zoals diegenen die Soundcloud gebruiken weten: Iedereen kan uploaden naar Soundcloud, daarom is de variatie haast oneindig. Dankzij SoundCloud's Go+ kan je die gems die nergens anders te vinden zijn nu eindelijk in je sets gebruiken zonder dat je eerst de artiest hoeft te benaderen of je zijn WAV of MP3 mag hebben. Als je het ook leuk vindt om de eerste te zijn met nieuwe muziek die je nergens anders kunt vinden, dan SoundCloud's Go+ de streaming service voor jou.

Net als alle andere services behalve Beatport Link pro en Beatsource Link pro, heb je actief internet nodig om te DJ'en met SoundCloud Go+. De streaming kwaliteit bedraagt 256 kbps AAC, voor een prijs van €9,99 per maand. Ook is SoundCloud Go+ compatible met de meeste DJ platformen, neem wederom bijvoorbeeld: Serato, Rekordbox en Engine OS. Meer informatie kan je vinden op de SoundCloud Go+ website.

 

Tidal

Tidal is de streaming service die geïntegreerd in DJ-systemen waarvan er een goede kans is dat jouw niet-DJ-vrienden er van zullen hebben gehoord. Tidal is natuurlijk de streamingdienst die is opgericht door Jay-Z. Het biedt niet alleen standaard audiokwaliteit, maar ook hifi-audio. Tidal is ruwweg vergelijkbaar met de mainstream muziekstreamingleiders als Spotify en Apple Music. Misschien is het relatief zo'n kleine speler omdat er weinig onderscheidende factoren zijn behalve de geluidskwaliteit.

Ondanks de hoge geluidskwaliteit is de zoekfunctie van Tidal niet de beste, je moet zeer specifiek zoeken als je wil vinden waar je naar op zoek bent, uiteraard zijn grotere artiesten makkelijker te vinden. Net als bij alle andere platformen, behalve die die op Beatport-technologie draaien (Beatport Link Pro en Beatsource Link Pro), is er geen offline locker of caching. Dat betekent dat je wel internet nodig hebt om hiermee te DJ'en. 

Met een prijskaartje van €9,99 per maand voor standaard geluidskwaliteit en €19,99 per maand voor lossless-audio kwaliteit(wat super nice is), is Tidal ook zeker een goede optie! Verder is Tidal compatible met de meeste grote DJ platformen, denk aan: Rekordbox, Serato en Engine OS. Meer info kan hierover kan je wederom vinden op de Tidal website.

 

Tot slot...

Mocht je op zoek zijn naar een controller of standalone systeem waarmee je deze streaming services kan gebruiken? Dan heb ik hier onder producten onder elkaar gezet die compatible zijn met in ieder geval een van de bovenstaande streaming diensten.

 

Pioneer DDJ-400 (Rekordbox)

Denon Prime 2 (Engine OS, compatible als standalone apparaat)

Native Instruments Traktor S2 MK3 (Traktor Pro)

Pioneer DDJ-REV7 (Serato DJ)

Numark NS4FX (Serato DJ)