Studio Monitoring 101

16 April 2022
tips

Studio Monitoring 101

Het kiezen van een geschikte studio-monitors voor jouw studio kan best een opgave zijn. Wij helpen je op weg!

Het kiezen van een geschikte studio-monitor voor jouw homestudio is vaak niet zomaar gedaan. Als je de zaak gaat onderzoeken loop je al vaak tegen vragen aan als: welk formaat past er bij mijn wensen, welke studiomonitor heeft de “eerlijkste” weergave en waarom zitten bij sommige near-field monitoren de baspoorten aan de voorkant? Hieronder geven we je wat cruciale know-how om het kiezen van de juiste studio-monitor iets makkelijker te maken!

De meest eerlijke weergave

Voor zowel de leek als de ervaren professional is een “eerlijke weergave” in een studio setting één van de belangrijkste dingen om op te letten. Het uiteindelijke doel hiervan is om ervoor te zorgen dat jouw mix op elk systeem, van bouwvak-radio’s tot een high-end club-rig, in balans klinkt. Veel monitor- en koptelefoonfabrikanten adverteren daarom ook met de frequentierespons van hun producten: hoe vlakker de respons, hoe eerlijker de weergave.

In het signaalpad van een speaker is er altijd sprake van enige mate van vervorming. Deze vervorming wordt gemeten als Total Harmonic Distortion (THD). Hoe minder van deze vervorming je hebt, des te eerlijker de reproductie van het weer te geven signaal is. Een andere factor die een rol speelt in de vorming van het geluid is de grootte en het materiaal van de klankkast. Een kleine klankkast met bijvoorbeeld een 5” (inch) woofer zal minder lage frequenties produceren dan een 7” monitor, simpelweg omdat de kleinere variant minder lucht kan verplaatsen. Dit resulteert in een “blind-spot” in jouw monitoring omdat je niet alle hoorbare frequenties kan waarnemen.

Als we het over “blind spots” hebben denken we ook gelijk aan de ruimte waarin je jouw mix maakt. De gemiddelde slaapkamer zal ongetwijfeld een hoop ongewilde reflecties hebben die zorgen voor maskering van bepaalde frequenties, of de ophoping van de lage frequenties op bepaalde plekken in de ruimte. Het akoestisch behandelen van jouw ruimte is dan ook al gauw minstens net zo belangrijk als het kiezen van je monitors. Een totaal ander onderwerp, waar je in ons eerdere blogbericht over Auralex meer over kunt lezen. Ook kan je softwarematig al een grote stap maken met behulp van Sonarworks software, die kleuring door je ruimte en/of hoofdtelefoon tegen gaat.

Maar waar te beginnen?!

Als je jouw eerste set monitors aanschaft is het belangrijkste dat jij het karakter van de desbetreffende speaker prettig vind om naar te luisteren. De Yamaha HS5/HS7/HS8 monitoren staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze in de hogere frequenties (neem bijvoorbeeld hi-hats of shakers) luider zijn dan in het laag/mid-laag (bas en sub-bas), waar de Adam A4V/A7V series meer balans hebben in klank en een goede “oomph” in het laag. Om een impressie te krijgen van welke monitor geschikt is voor jou is het dus belangrijk van te voren de verschillen even te beluisteren als je daar de mogelijkheid voor hebt, bijvoorbeeld in onze showroom! Uiteindelijk leer je jouw set monitors goed kennen door er veel muziek op te luisteren, en ga je vanzelf leren hoe muziek goed klinkt door jouw speakers.

De volgende stap is het bepalen van welke grootte past bij jouw werkruimte. Als vuistregel zou je kunnen stellen dat als je een kamer hebt die kleiner is dan 16 vierkante meter, monitors die groter zijn dan 5” minder toegevoegde waarde hebben. Vanaf ongeveer 20/25 vierkante meter is de aanschaf van een 7” of 8” monitor zeker aan te raden! Een reden hiervoor is het weerkaatsen van frequenties in de ruimte. Hoe lager de frequentie, hoe langer de golf, hoe meer ruimte deze nodig heeft om te kunnen weerkaatsen. Bij te grote monitors in een te kleine ruimte krijg je dus al snel last van zogeheten “staande golven”.

Ook heb je bij verschillende monitoren de baspoort aan de voorkant zitten, en bij andere aan de achterkant. Dit heeft te maken met de directe weergave van de lage frequenties. Als je op jouw werkplek de ruimte hebt om jouw monitors 15 tot 30 centimeter met de achterkant van de muur af te plaatsen, dan kan je kiezen voor een monitor met de baspoort aan de achterkant. De lagere frequenties hebben dan genoeg ruimte om direct te weerkaatsen en op die manier heb je meer controle over jouw “sweet spot”. Als je deze luxe niet hebt kan je kiezen voor een monitor met de baspoort aan de voorkant. Deze sturen de lage frequenties direct de ruimte in, waardoor je op bepaalde afstand direct de lage frequenties kan waarnemen voordat ze tegen de wand achter je reflecteren.

Natuurlijk is het belangrijk om jouw mix te checken op verschillende systemen. Speel hem dus niet alleen af op jouw monitors, maar beluister deze ook op verschillende (studio)hoofdtelefoons die je goed kent, in de auto, of op een kleinere Bluetooth-speaker. Als je track op meerdere systemen goed klinkt, dan weet je dat je goed zit!

Geliefde studio monitors

Met bovenstaande info in je achterhoofd, kan je onderstaande studio monitors even rustig bekijken. Dit zijn enkele van onze meest verkochte en geliefde studio monitors, beschikbaar in verschillende formaten. Benieuwd of je een setje bij ons kan beluisteren? Neem gerust contact met ons op!

Adam T- en A-Series

Eve Audio SC Series

KRK Rokit Series

Focal Alpha EVO Series

Andere merken

Tot slot nog enkele andere merken die zeker het onderzoeken waard zijn: