Tips van Tone: Effectpedalen

17 December 2022

Tips van Tone: Effectpedalen

Ben jij op zoek naar een sausje voor jouw synth of drumcomputer? Neem dan eens een duik in de wondere wereld van effectpedalen!

Als je denkt aan effectpedalen dan denk je vrijwel direct aan (bas-)gitaar setups, maar de opties om deze pedalen te gebruiken zijn in principe eindeloos! Zo worden ze ook vaak gebruikt in combinaties met synthesizers, zang of als extern effect bij DJ mixers. Niet alleen live, maar ook in de studio kunnen ze uitstekend worden toegepast voor het opnemen van jouw synths, gitaren of zang.


Wat is een effectpedaal?

Zoals eerder vermeld, worden effectpedalen over het algemeen gebruikt door gitaristen om de sound van hun gitaar aan te passen. Deze pedalen beschikken allemaal over een bepaald soort effect en door meerdere pedalen aan elkaar te koppelen kun je snel switchen tussen sounds of juist een nieuwe sound maken door deze effecten te combineren. Op het pedaal wordt een audiobron aangesloten (bijv. een gitaar of synthesizer), door te spelen wordt hier een audio signaal doorheen gestuurd. Op dit signaal wordt het effect toegepast en doorgestuurd naar bijvoorbeeld een volgend pedaal, versterker of geluidskaart. Het is in de meeste gevallen letterlijk een pedaal die je met je voet aantikt om het effect te activeren (dit wordt ook wel een stompbox genoemd). Daarom zie je vaak pedalboards (een houder waar meerdere effecten op bevestigd zijn) op de grond liggen bij gitaristen waarbij zij de verschillende pedalen met hun voeten kunnen besturen zodat zij kunnen blijven doorspelen. Daarnaast bestaan er ook ‘multi-effect’ pedalen. Zoals de naam al zegt zijn dit effectbakken met meerdere effecten erin verwerkt. Deze variëren vaak tussen de 2 en 5 pedalen waar je effecten op kunt inladen. Dit scheelt een hoop ruimte (en geld)!

 

Welke Effecten zijn er?

Reverb, echo & delay
Drie van de meest bekende effecten zijn de reverb (galm), echo en delay. Deze worden alle drie ook wel ‘time-based’ effecten genoemd omdat deze mee kunnen gaan op de timing van een BPM.

Een paar veel gebruikte pedalen zijn:

 

Overdrive, Fuzz & Distortion
Wie het genre hardcore of rock kent weet precies welke effecten dit zijn. Beide zorgen voor extra harmonische lagen bovenop het originele geluid waardoor er een rauw randje op komt en het geluid vervormt. Dit vind je vaak terug op de kicks in de hardere stijlen of op gitaren in rock en metal.

Pedalen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn:

 

Chorus, Phaser & Flanger
Ook wel modulatie effecten genoemd. Deze effecten worden vaak gebruikt om een wat dromerige of wijdere sound te creëren en dienen perfect als subtiele laag om jouw sound wat meer leven te geven. 

Hieronder een paar honorable mentions:

 

Harmonizer, Tremolo, Pitch & Frequency
Dit zijn de effecten die voornamelijk gebruikt worden voor het shapen van een sound. Een harmonizer legt een laagje boven het originele geluid met bijvoorbeeld een octaaf of een paar semitonen. Pitch en Frequency zorgen ervoor dat het originele geluid omhoog of omlaag gepitcht wordt zodat je een lager of hoger geluid krijgt dan het origineel. Tremolo klinkt als een LFO op het volume van de originele geluid. Hierdoor krijg je een soort ‘wobble’ gevoel zodra dit effect erop zit.

Bovenstaande effecten vind je ook vaak terug in modulation pedalen:

 

Multi-effect pedalen
De naam zegt het eigenlijk al: in deze pedalen zitten meerdere effecten verwerkt. Ook deze kun je los of tegelijk activeren om het gevoel van een pedalboard te krijgen. Erg handig al ben je op zoek naar een alles-in-een oplossing, of als je budgetgebonden moet werken.

Hieronder een aantal voorbeelden:


Maar hoe sluit ik dit aan?

Je hebt een aantal pedalen aangeschaft, maar wat nu? Natuurlijk is het belangrijk dat het geluid van jouw synth door de effecten naar jouw speakers loopt, maar ook de volgorde waarin je de pedalen aan een schakelt is erg belangrijk. Een voorbeeld om dit duidelijker weer te geven: zodra jij een reverb pedaal aansluit en daarna een delay pedaal, dan krijgt het kanaal eerst een galm. Vervolgens wordt het signaal met galm door een delay gehaald waardoor je de galm laat echoën. Doe je dit andersom dan zul je een galm krijg op de echo waardoor dit geluid wat rommeliger wordt en je de echo minder goed zult meekrijgen.

Pedaal of VST?

Er zijn natuurlijk eindeloos veel VST’s op de markt die ook bovenstaande effecten kunnen genereren. Bij het gebruik van deze VST’s is het makkelijker om te automaten en te controleren, maar toch is het gevoel van echte knoppen voor velen de doorslag om toch voor pedalen te gaan. Daarnaast heeft elk pedaal zijn eigen sound en kan een analoog pedaal mooier en warmer klinken dan een plug-in. Ook ben je bij het gebruik van VST's ook gebonden aan een computer, waarmee je vaak last hebt van een vertraging. Bij het live spelen is dit natuurlijk ook niet altijd even handig!

Tot Slot

Kan jij niet wachten om ook aan de slag te gaan met effectenpedalen?

Check ons hele assortiment hier!