Tips van Tone voor het juiste polaire patroon!

2 Oktober 2021
tips

Tips van Tone voor het juiste polaire patroon!

Hoe kies je de juiste microfoon? Lees hier meer over de verschillende richtingskarakteristieken!

Er zijn vele soorten, maten, types en merken microfoons. In het vorige blogbericht over microfoons keken we naar een selectie van veelgebruikte microfoons en bespraken we waar je op moet letten bij het kopen van een microfoon. Vandaag gaan we wat dieper in op de richtingskarakteristieken van verschillende exemplaren.

Richtingskarakteristiek

De richtingskarakteristiek geeft de gevoeligheid van een microfoon afhankelijk van de hoek en de afstand waar het geluid vandaan komt. Deze is vooral belangrijk bij de keuze van de microfoon voor een specifieke situatie. Je hebt in totaal zes verschillende belangrijke richtingskarakteristieken waar de meeste microfoons aan voldoen:

  • uni-directioneel (gevoelig één richting)
  • Bi-directioneel  (zowel gevoelig aan de achterkant als de voorkant, word ook wel "figure 8" genoemd)
  • Omni-directioneel (gevoelig van alle kanten)

En dan zijn er nog de tussenvormen:

  • cardioïde (halfniet/nierkarakteristiek, ongevoeliger van achter maar niet helemaal ongevoelig.)
  • supercardioïde (supernier/nierkarakteristiek, ongevoelig voor geluid schuin van achter, een beetje gevoelig van achter.)
  • hypercardioïde (hypernier/nierkarakteristiek, ongevoelig voor geluid schuin van achter/opzij; een beetje meer gevoelig van achter)

 

Uni-directioneel

Een goed voorbeeld voor een uni-directionele mic is de Rode M3. Het directionele karakter van deze microfoon komt het beste tot zijn recht bij taken als het opnemen van elementen uit een drumkit, fieldrecording zoals bijvoorbeeld foley voor een film, en andere taken waar een gerichte opname het beste tot zijn recht komt.

Bi-directioneel

Een ribbon microfoon als de sE Electronics X1 R Ribbon Mic is een ander type mic naast dynamische en condensator microfoons. Ribbon mics staan bekend om hun extra gevoeligheid voor geluidsgolven en bieden daarom de meest natuurgetrouwe representatie van geluid, om deze reden zijn ze ook erg gevoelig en vragen ze vaak wat extra liefde in omgang. Ribbon microfoons hebben vanwege hun ontwerp vaak twee open kanten wat ze standaard de figure-8/bi-directionele richtingskarakteristiek geeft, erg handig voor het opnemen van meerdere stemmen tegelijk!

Omni-directioneel 

Een omnidirectionele microfoon neemt zoals de naam al aangeeft, op in alle richtingen. De Aston Spirit is in eerste instantie een cardioïde microfoon, maar heeft een hele toffe functie waarmee je kan switchen tussen cardioïde, bi-directioneel en omni-directioneel. Dus mocht je een keer aan het jammen zijn met je band en je wil bijvoorbeeld een snelle opname maken van het geheel, of heb je een klein koor tot je beschikking die je graag wil verwerken in een productie, dan is de Aston Spirit de microfoon voor jou!

Cardioïde 

Een microfoon met een cardioïde richtingskarakteristiek komt onder condensator microfoons het meeste voor. Het niervormige patroon is voor het opnemen van vocalen vaak het meest effectief omdat het niet teveel van het achtergrond geluid meeneemt. Dus ben je nog niet zo wegwijs met microfoons en richtingsskarakteristiek en wil je gewoon lekker gaan opnemen, dan is een set als de Rode NT1 Kit Studiomicrofoon een mooie eerste aankoop.

Supercardioïde

Een mooi voorbeeld voor een supercardioïde microfoon is de Shure Beta 58 A. In tegenstelling tot een cardioïde richtingskarakter is een supercardioïde minder gevoelig als je er schuin inzingt, wat een gunstige toepassing is voor een dynamische microfoon op het podium. Een voordeel is dat je minder geluid oppikt vanuit de zaal, wel is het belangrijk dat je recht de microfoon in zingt, op een schuine hoek word namelijk je eigen stem ook niet goed opgepikt.

Hypercardioïde 

Bij een hypercardioïde geluidskarakteristiek doe je nog een schepje boven op de gerichtheid die het geluid moet hebben om worden opgepikt door de microfoon. Wederom word er vanaf de zijkanten niks opgepikt maar is de achterkant wat gevoeliger, waardoor dit patroon erg dicht bij een bi-directionele richtingskarakteristiek komt. Een mooi voorbeeld voor een mic met hypercardioïde functionaliteiten is de Neumann KM184.

 

Tot slot

Met deze korte guide ben je als het goed is iets wijzer betreft het kiezen van een microfoon voor de juiste omstandigheden. Mocht je wederom nog nét iets persoonlijker advies nodig hebben, dan weet je ons te bereiken. Vergeet niet een kijkje te nemen in ons uitgebreide assortiment aan microfoons!